Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pazite da dijete ne dehidrira: Nudite mu vodu, ali ne sokove

None Foto: Dreamstime

Djeca tekućinu dobivaju i u juhama te mlijeku pa ih ne morate siliti da stalno piju. Bebe koje još sisaju dobivaju sve što trebaju, no ipak im ponudite i malo vode

Dolaskom ljeta potrebno je piti više tekućine. No tu nastaju problemi jer ima djece koja sasvim odbija piti vodu. Što napraviti u tim situacijama? Ako beba ne želi vodu, ali jede kašice ne morate se bojati.

- U pravilu, i gušće i rjeđe kašice imaju tekućinu tako da je hidracija zadovoljena. Dojenčadi možete ponuditi vodu, pogotovo kad je velika vrućina. Vrlo često djeca koju su na prsima ne žele ništa osim majčina mlijeka koje im je dovoljno. Dok dojite, dijete dobiva sve što treba, no nije pogrešno ponuditi i njima vodu - kaže pedijatrica Alemka Jaklin Kekez.

Djeca imaju urođeni osjećaj žeđi. Važno je nuditi im vodu, a svako dijete će popiti kad i koliko je žedno pa nema straha od dehidracije. Pedijatrica napominje da se u tekućinu ubrajaju i juhe i mlijeko čega roditelji ponekad nisu svjesni. 

Nemojte umjesto vode nuditi čajeve i sokove jer njih djeca piju radi okusa, a ne radi žeđi. Ljeti su češće i enteroviroze koje prate mučnina, temperatura, proljev i povraćanje. Tada treba paziti da ne dehidriraju.

- Što su manja, djeca su sklonija dehidraciji. Osim tekućine gube i elektrolite pa im treba dati i oralnu rehidracijsku sol, bilo u prašku koji se otopi u vodi ili kao gotov napitak – kaže pedijatrica G. Armano. 

Komentari (4)
  • moji su na radleru

    7. 7. 2015,   16:58
  • Do 3 mliko, do 18 kola, do 40 pivo, i onda finiš sa rakijom !

    7. 7. 2015,   20:06
  • Voda, sok, ili nešto treće,...bitno je konstantno unositi.

    8. 7. 2015,   14:14