Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pazite na ovih osam simptoma raka pluća čak i ako ne pušite

Dugotrajni kašalj, bol i iskašljavanje krvi te česte upale dišnih puteva koje prati manjak energije samo su neki od simptoma raka pluća koji se često zanemaruju pa se bolest prekasno otkrije

Rak pluća predugo se povezivao samo sa pušenjem. Naime, iako pušenje uzrokuje oko 85 posto slučajeva raka pluća, na tisuće nepušača, među kojima su i pasivni pušači, u svijetu umire od te bolesti. Zbog toga je presudno bolje poznavanje simptoma, koje bi pomoglo da se bolest otkrije ranije i povećaju šanse za izlječenje, upozoravaju britanski liječnici u medicinskom časopisu Journal of the Royal Society of Medicine.

Foto: Dreamstime

- Potrebno nam je ozbiljno povećanje svijesti o simptomima koji ukazuju na tu bolest kod stručnjaka i onih koji odlučuju o zdravstvenoj politici, ali ne samo o simptomima, nego i o drugim faktorima rizika, kao što su zagađivači prostora koji su prisutni u zatvorenim  ili otvorenim prostorima - upozoravaju.

STRAVIČNE BROJKE Karta smrti: Hrvate pogađa rak pluća, a Hrvatice rak dojke

Naime, većina ljudi koji nisu pušači često nisu svjesni drugih rizika i kad se pojave simptomi ni ne pomišljaju na mogućnost raka pluća. Većina jaki kašalj liječi na svoju ruku, msileći da je riječ o posljedici prehlade ili upale, a da pritom ne odlaze na detaljnije preglede. No postoje simptomi koji tijelo šalje, pa ako su udruženi, trebali bi biti znakom da je vrijeme za odlazak liječniku. 

OPASNI DIM 9 znakova koji mogu upućivati na rak pluća - budite na oprezu

Evo simptoma koje nipošto ne biste smjeli zanemariti: 

1. Kašalj koji ne prestaje ni nakon dva do tri tjedna
2. Kašalj koji se pogoršava
3. Upalne infekcije prsnog koša
4. Iskašljavanje krvi
5. Bol tijekom disanja i kašljanja
6. Česta zadihanost, čak i kad nema velikih napora
7. Trajni umor i nedostatak energije
8. Gubitak apetita i neobjašnjivi gubitak težine

 

Komentari (24)
  • Iznosim interesantnu teoriju, ali smatram da će se pokazat da je potpuno točna. Kad više niko ne bude pušio, pušenje neće moć bit pripisano kao uzrok ni jednom raku pluća. Dakle, 100% raka pluća će bit kod nepušača. Da li će se tada zaključit da je nepušenje uzrok raku pluća?

    27. 4. 2019,   17:12
  • Kasljem od jeseni. .. grozno, suho ripljem i svi me vec teraju u rodni kraj a dr.nema neko rijesenje... popila 2 ture fluimukana i ope nis

    27. 4. 2019,   16:25
  • Poznava san covika koji je umra od raka pluca ni jedan simptom nije ima.

    27. 4. 2019,   15:59