Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pazite! Pun Mjesec u nedjelju donosi loš san i iscrpljenost

None Foto: Owen Humphreys/Press Association/PIXSELL

Pokušajte se dovoljno naspavti ne misleći o tome što je pun Mjesec, jer ćete zbog tjeskobe teže zaspati. Idite ranije u krevet, a u svemu će vam pomoći i udisanje ulja lavande

Predstojeća nedjelja donosi još jedan pun Mjesec. Iako je od davnima poznato da se u to vrijeme lošije spava, i nedavna studija potvrdila je da ćete dio noći provesti bacajući se po krevetu i okrećući se bez nekog posebnog razloga. Utjecaj punog Mjeseca je stvaran i remeti čak i najčvršči san. Neki kažu da se nakon tih noći jednostavno osjećaju iscijeđeno i iscrpljeno. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Tvrtka Dreem u studiji je analizirala milijun noćenja na tisuće sudionika. Između ostalog zaključeno je da ljudi koji spavaju sami imaju 20 posto dublji san, naizgled zato što se ne moraju brinuti da će se cijelu noć morati hrvati s nekime.

Reuters | Autor: Reuters Foto: Reuters

Pun mjesec najgore utječe na ljude koji se i inače bore s usnivanjem. Kod njih je on najveći remetitelj REM sna. Tada im je trebalo devet posto više vremena da zaspu, a izgubili su i sedam posto manje dubokog sna nakon što su uspješno zaspali, u odnosu na njihov san "normalnih" dana.

POSLJEDNJI OVOG LJETA Večeras je pun Mjesec: Evo kako to utječe na ljubavni život

Nemirni zbog ludila koje donosi

Elven girl on sea coast | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Efekt punog Mjeseca na spavanje, stručnjaci objašnjavaju kao pojačanu svjetlinu koja ometa naš cirkadijalni ritam. Uostalom, zato preporučuju i potpunu tamu za vrijeme sna (ili u najmanju ruku neku noćnu crvenu rasvjetu) kako biste optimizirali spavanje. No, studija je utvrdila da je čak i kad je pun Mjesec bio u vrijeme oblačnih noći, ometao san mnogih sudionika. 

Suosnivač Dreema, Quentin Soulet de Brugiere, smatra kako snu škodi općenito kulturuloška povezanost s punim Mjesecom. Njega se povijesno povezuje s ludilom, neredom, opasnošću i lošim ponašanjem pa ta percepcija anksioznosti može izazvati nemirnu noć. 

Pomaže udisanje lavande

Foto: dreamstime

Ako se pitate kako da čovjek koji u današnje vrijeme očajnički treba svaku sekundu sna, i u vrijeme punog Mjeseca dobije potreban odmor, odgovor se krije u "brizi o sebi". Svakako, pun Mjesec može biti sjajno vrijeme i za slavlje i zabavu, ali ako si od života u kratko vrijeme ne želite naraviti kaos, ili si nikako ne možete dopustiti da izgubite i pola sata sna, "poklonite" si ga. Ne pretrpavajte si raspored navečer, ne jedite puno pred spavanje, legnite ranije i udišite eterično ulje lavande. Jednom riječju, ugodite si što više možete. 

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (87)
  • Meni je pun mjesec nekako počeo biti non stop.. :))

    12. 10. 2019,   23:01
  • Ja ću se utrkivati s mačkom tko će više odspavati. Naravno da će on pobijediti 😁

    12. 10. 2019,   23:49
  • tesko je spavat kad je puni mjesec

    12. 10. 2019,   22:12