Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pazite se alergija: Kocke za roštilj sadrže petrolej i kerozin

U kockama koje smo analizirali postoje upozorenja da mogu izazvati alergije, ali i da se pare te se njihov dim ne smije udisati. Moraju gorjeti 15 minuta kako bi sasvim izgorjele i kako bi nestao miris

Prije nego što se meso stavi na roštilj, kocke za potpalu moraju potpuno izgorjeti. Obično je to već nakon 15 minuta, a ako se pričeka dodatnih 15 minuta, tad će se već i drvo dobro razgorjeti. Tih pola sata sigurno je dovoljno kako biste bili sigurni da su kocke za potpalu potpuno izgorjele i da nema više tragova eventualnih štetnih ni neugodnih mirisa koji bi ušli u hranu koja se peče.

Barbecue party RECEPTI I TRIKOVI Trik za savršeno sočni roštilj: Kako se radi najbolja marinada

Kocke za potpalu spas su za roštilj-majstore koji muku muče s dobivanjem vatre jer one odmah gore i stvaraju dovoljni plamen koji će razgorjeti drvo ili ugljen. Obično se baziraju na nafti, odnosno na smjesi koje se dobivaju od nafte. Nafta je prirodna smjesa tekućih ugljikovodika i ostalih primjesa. Najčešći sastojak u kockama je petrolej koji se koristi široko – od petrolejskih svjetiljki do pogonskoga goriva u motorima s unutrašnjim izgaranjem. Petrol je, inače, povijesni naziv za naftu. Uz petrolej, u kockama je često i kerozin. On se dobiva dodatnim rafiniranjem petroleja, a naziva se još i lakim petrolejem. Kerozin se koristi i kao gorivo za turboelisne i turbomlazne avione.

NOVA JELA OD OSTATAKA Ostalo vam je još šunke i jaja? Isprobajte recepte chefa Palfija

Uz kocke za potpalu na bazi nafte, postoje i ekološke verzije. Neki ističu potencijalno štetne sastojke klasičnih kocki koje mogu imati neugodan miris ili se tijekom gorenja stvara neugodan miris. Skeptičari od njih zaziru jer se baziraju na nafti, koja se općenito smatra prljavim materijalom.

Flat-lay of Vegetarian dips hummus, babaganush, muhammara on wooden board SMIKSAJ I POSLUŽI 10 brzih recepata za umake uz koje su sva pečenja još slasnija

Kocke sigurno nisu “zdravi” proizvod, ali nije točno da u njima ima puno teških matala i sumpora, kao što neki tvrde. Naime, nafta i njezini derivati u proizvodnji se pročišćuju pa se u kockama nalazi hidrodesulfurizirani petrolej, a to znači da mu je uklonjen sumpor. Treba znati i da u prirodnom ugljenu ima puno više tvari koje bi bile zabrinjavajuće. Također, tijekom izgaranja drveta koje je bogato smolom nastaju štetni spojevi, a isto je i kad masnoća iz mesa s roštilja pada na žar. U kockama koje smo analizirali postoje upozorenja da mogu izazvati alergije, ali i da se pare te se njihov dim ne smije udisati.

Na bazi nafte su klasične kocke, a eko koriste vosak

Neke izazivaju alergije pa se ruke moraju dobro oprati

 • Firelighters - nisu za potpalu u zatvorenom, cijena 5,99 kn/48 komada

Ima hidrodesulfuriziran petrolej (bez sumpora) i na deklaraciji piše da mogu izazvati pospanost ili vrtoglavicu. Našli smo ih u Lidlu.

 • Starter vatre bez kerozina i bez mirisa, cijena 8,99 kn/10 komada

U sebi ima 40% drva i 60% voska, u obliku šibice i startera vatre. Prema deklaraciji nema kerozin, mirise i ne prlja ruke. Našli smo ih u Konzumu.

 • Home kocke mogu izazvati alergiju, cijena 5,99 kn/48 komada Foto: DUGI

Na bazi su petroleja (nafte) koji je hidrodesulfuriziran, a sadrži i formaldehide koji mogu izazvati alergije. Našli smo ih u Konzumu.

 • Oprati ruke nakon Dizmar kocki zbog kerozina, cijena 3,99 kn/48 komada

Ima kerozin i nadražuje kožu pa ruke nakon njih treba oprati. Treba izbjegavati udisanja dima ili pare. Našli smo ih u Kauflandu.

 • Forest pakiranje ima 48 kockica za potpalu, cijena 5,99 kn/48 komada

Na bazi su kerozina, a s pripremom hrane treba pričekati 15 minuta, dok kocke ne sagore. Našli smo ih na benzinskoj Petrola.

SUĐENO IM JE DA BUDU SAMI: Ovi horoskopski znakovi uopće nemaju sreće u ljubavi 

Komentari (6)
 • Te kocke nisu namijenjene za paljenje roštilja, jer smrde, već za peći za grijanje. Da se ne zajebavam sa papirom i trešćem, obično drva ili briket zapalim plinskom lampom/kartušom.Vatra plane vrlo brzo. Vrlo je jeftina, i lampa i plinska ampula(jeftinija od kocki)

  23. 4. 2019,   12:52
 • misliš da jedeš zdravo a sve zadimljeno toksinima iz goriva - oja noja drž' se rajo mojaaa Ujs!!!

  23. 4. 2019,   12:34
 • I koja je svrha ovog članka. Da se nešto napiše pa nema veze koliko to besmisleno bilo. Ako novinar nije nikad vidio kako se pali vatra za roštilj onda neka pogleda malo po youtube jer ima hrpa filmića. Ali ako je lijen, evo kratki opis. Staviš malo drvenog ugljena, pa ubaciš i zapališ kocke, pa na njih staviš još drvenog ugljena. Popiješ par piva, doneseš meso, pribor, pa nakon nekim pola sata ili više, kada se sve zažari rasporediš ugljen po čitavom roštilju i kreneš na posao. Ovaj dio od pola sata ponavljam da bi se vidio besmisao onih spominjanih 15 minuta. Sa druge strane tko peče samo na drvima, njemu nije potrebna kocka. Znači, ugljen netreba drva nego samo kocku, drva netrebaju ništa osim šibice. Za nevjerovati je ali postoji i treća opcija. Drveni ugljen, malo drva i ne treba kocka. A ima i četvrta koju ja koristim, drveni ugljen i mala plinska kartuša. Pa ako može uskoro članak "kako pravilno zapaliti vatru za roštilj". Mogu se koristiti navedeni podaci bez da ću ikog tužiti.

  23. 4. 2019,   13:02