Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Pazite što bacate u odvod: Ovo će ga začepiti i oštetiti okolinu

Pazite što bacate u odvod: Ovo će ga začepiti i oštetiti okolinu

Ulja i kava djeluju poput vezivnog tkiva na ostale nečistoće te mogu uzrokovati začepljenja, a zajedno s kozmetičkim proizvodima i ostalim kemikalijama uništavaju okoliš

VIDEO

Ovo su samo neke od tekućina koje nikako ne smijete bacati u odvod. Osim što će vam ga začepiti i morat ćete potrošiti novac za vodoinstalatera, tako štetite sebi i cjelokupnom okolišu.

1. Proizvodi za koje se tvrdi da su razgradivi, primjerice maramice ili mačji pijesak

Ova dva proizvoda ne samo da nisu razgradiva već mogu začepiti cijevi i oštetiti ih. No, najštetniji učinak je to što onečišćuju vodu kemikalijama koje imaju u sebi.

Posebno pripazite na pijesak za mačke jer je bio u kontaktu s bakterijama iz mačjeg izmeta. one su pak toliko toliko jake da uglavnom prežive put kroz cijevi i na kraju postaju prijetnja drugim životinjama poput vidre, pokazuju istraživanja. Takav otpad je najbolje odlagati zajedno s ostalim otpadom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO (Kako odčepiti odvod):

Pokretanje videa...

Trikovi kako očistiti odvod 00:23

2. Svi tipovi ulja ili masnoća

Olive oil

Možda volite u kuhinji koristiti maslinovo ulje ili čak i ono obično, ali ipak pokušajte staviti višak ulja u staklenku i odložiti je u smeće, umjesto da ga bacate na odvod.

Masnoće djeluju tako da povezuju sav ostali otpad u odvodu i tako začepe cijevi. One su odgovorne za gotovo 50 posto poplava uslijed začepljenih kanalizacija.  Također, ulja i masti se ne mogu izbaciti iz vodovodnih sustava, što znači da na kraju završe u okolišu ugrožavajući i biljke i životinje.  

3. Proizvodi za čišćenje

Proizvodi za čišćenje sadrže visoku koncentraciju jakih kemikalija kako bi mogle očistiti prljavštine i ubijati bakterije, pa zamislite što mogu učiniti ako prolaze kroz odvod. Iako neće blokirati cijevi, ipak su štetni za okoliš.

Ako kemikalije dođu u vodovod, one mogu zagaditi zdrave zalihe vode. Isto tako mogu imati i korozivne učinke na našu zemlju, oceane ali i naša tijela. 

4. Boja

Ako ste umjetnik, onda sigurno znate da su neke vrste boja otrovne. Želite li obojiti svoju spavaću sobu, bez obzira radi li se o boji na bazi ulja ili vode, to može biti problem. Toliki, da u nekim područjima postoje čak i propisi o tome kako tretirati boju nakon korištenja.

Količine otrovnih tvari i kemikalija koje imaju u sastavu, poput biocida, toliko su jake da mogu štetiti ljudima, životinjama i okolišu ako uđu u lokalni odvodni sustav. Ako ste obojili sobu i ostalo vam je još boje, bolje je poklonite prijatelju nego da ugrozite svoje, ali i tuđe zdravlje.

5. Talog od kave

Mnogi misle da zato što je talog kave tako sitan da ne može stvarati probleme u kuhinjskom odvodu. No, vodoinstalateri ističu da su zrnca kave zapravo vezivno tkivo s uljima i ostalim vrstama otpada pri čemu se stvara gusta masa i začepljuju odvodi. 

Umjesto toga možete talog baciti u smeće ili ga ponovo upotrijebiti tako što ćete ga dodati u tegle s cvijećem i tako iskoristiti kao domaće gnojivo.

6. Bilo koja vrsta lijekova

Pilule, kapi i drugi lijekovi možda neće uzrokovati probleme s cijevima, ali su jedan od najčešćih zagađivača okoliša. Liječnici savjetuju pacijente da lijekove bacaju u kanalizaciju, ali opasne kemikalije iz njih se ne mogu eliminirati u strojevima za pročišćavanje vode.

Oni na kraju ne samo da zagađuju okoliš, već ga i mijenjaju. Neke životinje, poput riba koje su bile izložene lijekovima, mijenjaju svoj razvoj i ponašanje. Zato je lijekove dobro pomiješati s drugim vrstama otpada i odlagati ga kao isto kao i obični otpad.

7. Automobilsko ulje

Odlaganje automobilskog ulja kao i ostalih automobilskih tekućina regulirano je posebnim pravilima. To su vrlo otrovni proizvodi i ako završe u našem ekosustavu, mogu izazvati ozbiljne posljedice.

More nije smetlište: Za većinu otpada u Jadranu smo mi krivi
More nije smetlište: Za većinu otpada u Jadranu smo mi krivi

8. Naljepnice s proizvoda

Mnogi bacaju male naljepnice u sudoper, no one mogu lako začepiti odvod. Ako završe u vodama, neće se moći filtrirati niti ukloniti, te će tako štetiti divljini svojim kemijskim ljepilom i plastičnim površinama.

Ukratko, one su samo druga vrsta onečišćenja plastikom, odnosno mikroplastikom.  Bacite ih u smeće kad god možete kako ne biste naštetili morskim životinjama.

9. Bilo koja vrsta sirovog mesa

Ako mislite da je malo piletine u redu odložiti u svoj odvod umjesto u smeće, razmislite ponovo. Bacanje sirovog mesa ili mesnih proizvoda u kanalizaciju može imati itekako štetne posljedice jer se lako zalijepe za cijev i prouzroče probleme. 

Ono što je također neugodno je miris trulog mesa. Zato odložite otpatke od mesa zajedno s redovnim smećem.

10. Mlijeko

Fresh cow

Nemojte mlijeko ulijevati u odvod, niti bilo koji drugi mliječni proizvod. Mlijeko će potrošiti puno kisika kako bi se moglo razgraditi u strojevima za čišćenje vode, što znači da će biti manje kisika u vodi za životinje u moru i rijekama.

Učinak zagađenja je toliko značajan da neke vlade poput Velike Britanije čak imaju propise za kontrolu odlaganja mlijeka, jer velike količine istog mogu iskorijeniti postojanje riba. Ako vam ne treba više mlijeka, dodajte ga u neki recept ili počnite kupovati manje količine.

Ovako se čuva okoliš: Kišnicom se pere automobil i zalijeva vrt
Ovako se čuva okoliš: Kišnicom se pere automobil i zalijeva vrt

11. Bilo koji proizvod za ljepotu ili osobnu njegu

Kozmetički proizvodi sadrže kemikalije koje se mogu infiltrirati u vodovodni sustav. Neke od njih se ne mogu se eliminirati uređajima za pročišćavanje vode, pa se ispuštaju u okoliš.

Želite li se riješiti parfema radije ga poklonite prijatelju, a proizvode isteklog roka trajanja bacite u redovito smeće jer se njihovim izlijevanjem u odvod onečišćuje okoliš te sigurnost divljih životinja.

Štedite energiju: Odjeću sušite vani, a ne u sušilici za rublje
Štedite energiju: Odjeću sušite vani, a ne u sušilici za rublje

12. Voda od tjestenine

Možete bez problema iscijediti vodu od tjestenine u sudoper, ništa se neće dogoditi, ali zašto ga ne biste iskoristili za kuhanje? Sačuvajte dio i dodajte ga umak za tjesteninu. Škrob od tjestenine koji je u toj vodi učinit će vaš umak finijim. O tome se možete uvjeriti kod bilo kojeg talijanskog kuhara, piše Bright Side.

Pokretanje videa...

00:28
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje