Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pazite što jedete! Od ovih pet namirnica ćete samo ogladnjeti

None Foto: 4

Kada smo jako gladni, često posežemo za hranom koja nam je prva pri ruci. Ako nam se ne da pripremati kod kuće, naručujemo brzu gotovu hranu koja, iako ukusna, učinit će nas samo još više gladnijima...

Tjestenina. Tjesteninu treba skuhati malo tvrđe (“al dente”) jer tad ima niži glikemijski indeks, odnosno čovjek nakon nje dulje ostaje sit. Ne sadrži vlakna koja bi vas mogla nahraniti i što je više jedete – to je više želite. Zato jedite tjesteninu koja se radi iz žitarica cjelovitog zrna.

Brza hrana. Slana i masna hrana stvara osjećaj zadovoljstva i smirenosti. No taj efekt traje kratko pa ćemo ga možda željeti brzo vratiti. Kako bismo se osjećali dobro, možemo se početi prejedati, što može dovesti do poremećaja u težini, objašnjava Jasna Čerić. Puna je praznih kalorija i umjetnih pojačivača okusa.

POGLEDAJTE VIDEO: Pet namirnica nakon kojih ćete samo još više ogladnjeti

Slane grickalice, čips. Čipsevi su krcati masnoćama i solju, a sadrže i skrivene šećere. Pokušajte ih zamijeniti domaćim grickalicama u kojima možete kontrolirati količinu soli i masti. To mogu biti kokice ili čipsevi od bundeve ispečeni u pećnici.

Voćni sokovi. Čisti voćni sokovi daju se ljudima kojima je pao šećer, dakle riječ je o hrani iz koje se šećeri brzo apsorbiraju, što znači da ćemo nakon soka brzo ogladnjeti (slično kao i nakon nezdravih grickalica).

Gazirana pića. Pijete li limenku cole svakoga dana i uz to se sasvim umjereno hranite, svejedno u godini dana možete dobiti 7kg. Umjetni zaslađivači će u vašem tijelu brzo aktivirati osjećaj gladi i zato ih izbjegavajte ako se stvarno želite najesti.

 

Komentari (37)
  • a riba, nakon nje si za pola sata gladan ko vuk opet koliko god pojeo, dok prase kada krkneš si ubijen

    28. 2. 2016,   11:30
  • obožavam rižu pizzu.krumpire i makarone.

    28. 2. 2016,   11:21
  • treba to što više izbjegavati

    28. 2. 2016,   11:42