Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pazite! Upale desni krive su za osteoporozu i srčane bolesti

Pazite! Upale desni krive su za osteoporozu  i srčane bolesti
1

Upala desni direktno oslabljuje već ionako oslabljenu kost kod osteoporoze pa je pravilna higijena usne šupljine itekako važna za zdravlje, smatraju stručnjaci

VIDEO

Pri rutinskom pregledu usne šupljine, osim higijene zuba, uočljiva je prisutnost upale gingive, a istraživanja govore da 40 posto pacijenata s upaljenom gingivom ima ozbiljne sistemske bolesti, najčešće dijabetes, srčane bolesti ili osteoporozu, kaže dr. Vesna Furtinger. 

Stomatologinja dodaje kako je 60 posto upalnih promjena na gingivi posljedica loše higijene i nestat će počne li pacijent održavati pravilnu higijenu usne šupljine. Ako se i dalje ne bude brinuo o higijeni, krajnji rezultat bit će gubitak zuba. 

Povezanost oralnog i općeg zdravlja prepoznale su i Svjetska zdravstvena organizacija ( WHO) te Svjetska stomatološka federacija (FDI), koje su međusobnim sporazumom o suradnji oralno zdravlje proglasile dijelom integralnog zdravlja. Posebno je neugodna povezanost dijabetesa i desni. 

- Visoka razina šećera u krvi pogoduje bakterijama, one uzrokuju upalu, a svaka upala smanjuje djelotvornost inzulina da pretvara šećere u energiju. Osobe oboljele od dijabetesa, ako kontroliraju osnovnu bolest, bitno smanjuju i upale u ustima. Iako nije do kraja jasno, uočeno je da više od 90 posto pacijenata oboljelih od srčanih bolesti ima poteškoća s upalom desni. U zdravih osoba taj je postotak oko 60 posto. Današnje spoznaje rasvijetlile su da upala desni utječe direktno na krvne stanice i podiže krvni tlak, a posljedica su razne srčane bolesti - govori dr. Vesna Furtinger. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Fotolia

Uz dijabetes i srčane bolesti, danas se u vezu sa zdravljem usne šupljine dovodi i osteoporoza. Iako veza nije u potpunosti dokazana, neki autori smatraju da upala desni direktno oslabljuje već ionako oslabljenu kost. Neprekidna istraživanja otkrila su povezanost reumatoidnog artritisa i periodontalne bolesti. 

Liječenje parodonta smanjuje bolove kod oboljelih, a neka su istraživanja pokazala da neliječena parodontna bolest utječe na stanje pluća i opstruktivnu plućnu bolest. 

Očito je da su opće bolesti povezane sa stanjem zdravlja usne šupljine. Zato je izuzetno važno educirati i građane i zdravstveno osoblje o važnosti redovitih posjeta stomatologu, a to se posebno odnosi na oboljele od neke kronične bolesti, upozorava dr. Furtinger. 

Postoje istraživanja koja upućuju na to da upala desni utječe i na novorođenčad, njihovo prerano rođenje i malu porođajnu težinu. Zbog toga je od izuzetne važnosti uključiti stomatologa u tim koji brine o zdravlju trudnice. 

- U trudnoći zbog hormonalnih promjena dolazi do zadebljanja sluznice usne šupljine pa se češće javljaju krvarenja zubnog mesa. Jutarnja povraćanja također negativno utječu na zdravlje zubi jer se povećava kiselost u ustima i rastapa caklina - objašnjava Dean Cekić, doktor dentalne medicine. 

Buduće majke trebaju pojačati preventivnu terapiju i češće odlaziti na stomatološke preglede kako bi se pojava karijesa spriječila na vrijeme. 

- Uobičajeno je na stomatološke preglede dolaziti jedanput u šest mjeseci, no trudnicama se preporučuje da stomatologa posjete svaka tri mjeseca - savjetuje dr. Dean Cekić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju