Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Pažljivo birajte: Boje za kosu mogu izazvati čak i alergije

Pažljivo birajte: Boje za kosu mogu izazvati čak i alergije

KUPITI RANIJE Proizvođači savjetuju da se boja prije prvog korištenja ispita 48 sati ranije zbog mogućih reakcija na koži. Potrošači nikad ne smiju bezuvjetno vjerovati proizvodu

VIDEO

Boje za kosu međusobno se razlikuju i po trajanju, odnosno postojanosti na kosi. Preparati čije smo deklaracije analizirali sadrže kemijske spojeve koji međusobno reagiraju unutar kose.

U prisustvu vodikova-peroksida, popularno zvanog hidrogena, dolazi do nastajanja većih obojenih molekula. Do procesa bojenja zapravo dolazi tek kad sve ove male molekule prođu kroz kutikulu, odnosno vanjski sloj vlasi i uđu u koru vlasi. Male molekule ovoga tipa kemičari nazivaju prekursorima, jer iz njih nastaju veće molekule. Među ove spojeve spadaju p-fenilendiamin te p-aminofenoli.

U ovim proizvodima su vrlo važni i spojevi za nijansiranje, takozvani modifikatori, a tu spadaju na primjer m-aminofenol za smeđu te crveno-ljubičastu, rezorcinol za postizanje zelene i smeđe boje, a za plave nijanse tu su m-diamini.

Korištenjem vodikova-peroksida kao oksidacijskog sredstva dolazi do razgradnje prirodnog pigmenta prisutnog u kosi, a do ove reakcije dolazi pri povišenim vrijednostima pH pa se, na primjer, u tu svrhu dodaje amonijak. Osim amonijaka, koji ima neugodan miris i ljudi ga zbog toga ne vole, može se koristiti etanolamin, a djelovanje prema boji i kosi je podjednako.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Može imati neugodan miris

Boje koje smo ovoga puta analizirali spadaju li u takozvane oksidativne. Riječ je o bojama koje se mogu nanositi profesionalno u salonima ili kod kuće. Za boje je bitno da ne oštećuju vlasi, a da prilikom bojenja ne boje vlasište te da imaju što manje štetnih učinaka, kako po kožu, tako i po zdravlje općenito. Važno je da je senzibilizacija, odnosno moguća iritacija svedena na minimum.

U idealnom slučaju, boja se ne smije mijenjati, na primjer, na suncu, tijekom pranja pod utjecajem vode i šampona te raznih pripravaka koji se koriste za oblikovanje i njegu kose, poput regeneratora i lakova.

Kod svih ovih pripravaka važno je strogo se pridržavati uputa za upotrebu. Pogotovo ako je riječ o proizvodima koji sadrže kemikalije kojima je upotreba strogo ograničena, što je zapravo slučaj s tvarima koje se nalaze u proizvodima za bojenje kose. Svako izlaganje kemikalijama za trajno bojenje kose, osim što dovodi do estetskog učinka po izgled kose, neizbježno utječe i na cijeli organizam.

U kojoj mjeri će ovaj utjecaj biti izražen ponajviše ovisi o pojedincu, učestalosti izlaganja tim proizvodima, vrsti proizvoda, načinu upotrebe i drugim faktorima.

Može imati i opasne tvari

Upravo iz tog razloga tijekom godina Europska komisija sve više smanjuje broj dopuštenih kemikalija u ovim proizvodima jer se smatra da donose određeni rizik po zdravlje ljudi.

Neki od sastojaka mogu izazvati i različite reakcije, na primjer, alergijsku. Kod ovog tipa bojenja uvijek će doći do djelomičnog oštećenja vlasi. Potrošači nikad ne smiju bezuvjetno vjerovati proizvodu, nego kritički pročitati deklaraciju i dodatno se informirati.

Uvijek treba dobro čitati deklaracije

Na nekim bojama piše da nisu za bojenje trepavica i obrva, a navode da to može dovesti do sljepila. Boje najčešće nisu za mlađe od 16 godina.

Boje za kosu u hrvatskim trgovnama:

Etanolamin je manje neugodan

Sadrži rezorcinol, a umjesto amonijaka etanolamin. U njegujućoj maski su ulja badema i arganovo te pantenol.   Ima i vodikov peroksid te konzervanse.

Syoss  34,90 kn

Nije za bojenje oko očiju    

Na bazi je amonijaka, a osim vodikovog-peroksida ima i rezorcinol te fenilendiamin kao glavni prekursor iz kojeg će nastati konačna boja.

Réell’e   22,90 kn    

Ispitati boju 48 sati ranije

I ovaj proizvod sadrži vodikov-peroksid, amonijak, fenilendiamin, rezorcinol, a balzam sadrži njegujući karite maslac te ulja masline i avokada. 

Garnier   26,90 kn    

Otopina amonijaka 

Ima otopinu amonijaka te etanolamin za bolje uvjete pri bojenju. U njegujućoj maski su keratin i pantenol. Ima i razne modifikatore, rezorcinol, m-aminofenol i drugo.

Palette   22,90 kn 

Nije za mlađe od 16 godina

Ima amonijaka, a za razvijanje boje je vodikov-peroksid. Ima i rezorcinol, fenil-endiam. Ne smije se stavljati na oštećeno ili nadraženo tjeme. 

L’Oréal  49,90 kn    

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise