Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pažljivo odaberite: Ime može utjecati na ponašanje djeteta

Dječaci s imenima koja se tradicionalno daju djevojčicama imaju veću šansu da će se ponašati lošije nego vršnjaci s muškim imenima, tvrdi prof. ekonomije i obrazovanja David Figlio

U zadnje vrijeme sve su popularnija neobična imena, pa čak i izmišljena. Izbor zna biti i stresan, pogotovo ako se roditelji ne mogu dogovoriti, a ime može imati trajne posljedice na dijete.

David Figlio, prof. ekonomije i obrazovanja na američkom Sveučilištu Northwestern, koji je istraživao utjecaj imena na djecu, pronašao je poveznice.

Tako, kaže, dječaci s imenima koja se tradicionalno daju djevojčicama imaju veću šansu da će se ponašati lošije nego vršnjaci s muškim imenima. Kao što izvlačimo zaključke o osobi na temelju načina pričanja ili odijevanja, tako nesvjesno stvaramo stav o osobi na temelju imena. Prof. Figlio uzeo je imena s milijuna rodnih listova i ‘razbio’ ih na više od tisuću glasovnih komponenti te analizirao. Pomoću statističkih analiza pokušao je procijeniti vjerojatnost da ime pripada nekome niskog socioekonomskog statusa.

DOJI GA SVAKI DAN Vrijeđaju je jer još doji sina (7): 'Ja ne zlostavljam svoje dijete'

- Djeca koja, iz lingvističke perspektive, imaju imena koja su dali slabo obrazovani roditelji, lošija su u školi i često imaju poteškoće u učenju - rekao je za Live Science.

Djecu koja imaju imena koja povezujemo s lošijim socioekonomskim statusom, okolina može označiti kao manje sposobnu. Djeca pokušavaju ispuniti tuđa očekivanja, a ako su ona niska, djeca se ni ne trude, i obratno.

Hranjenje bočicom utječe na ljevorukost?

Foto: Dreamstime

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Asymmetries of Body, Brain and Cognition otkrilo je kako na ljevorukost može utjecati hranjenje bočicom u prvih devet mjeseci. Proučavali su 62.219 majki i njihove bebe.

- Mislimo da dojenje optimizira procese kroz koje mozak prolazi kad se opredjeljuje za lijevu ili desnu ruku - stoji u istraživanju.

Inteligentnija djeca ne spavaju noću, a danju spavaju kraće

Portrait of baby standing in crib and looking at tired mother th | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Bebama nije prirodno da spavaju dulje. Nema ni dokaza da imaju ikakve koristi od tog, a to možda neki roditelji ne žele čuti, kaže Petar Fleming, profesor za zdravlje dojenčadi i razvojnu psihologiju na Sveučilištu u Bristolu. On i njegov tim pronašli su vezu između visokog razvoja i intelektualnih postignuća i budnosti tijekom noći. Kaže i kako je najbolje vrijeme za spavanje tijekom dana, a od 18 sati do ponoći bebe najviše žele biti budne.

Komentari (53)
  • svijet lagano odlazi u 3pm

    25. 1. 2019,   12:16
  • Roki,Rambo,Tarzan,Ronaldinjo,Jamezdin,Brusli,Kahro... to su prava imena aj bok

    25. 1. 2019,   11:58
  • jel opasno se zvati Arsen ?

    25. 1. 2019,   10:47