Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Peka Zelić (98) ‘otvorila’ svoj dućančić, plete torbe i prodaje

Peka Zelić (98) ‘otvorila’ svoj dućančić, plete torbe i prodaje

Torbice s narodnim motivima radi po 20 dana pa ih "cijeni" 500 kuna. Ne poznajem slova, ali što očima vidim, to ću rukama napraviti, kaže. Narudžbe za svoje unikate prima i iz inozemstva...

VIDEO

Sama sam strigala ovce, prala vunu, čupala je, izvlačila, opredala i na tari tkala. U ovaj ogrtač za ići k ovcama utkala sam četiri kilograma vune samo u osnovu! Zato stoji 1000 kuna, kaže nam baka Peka Zelić, 98-godišnja poduzetnica, koja je nedavno otvorila “dućančić” u sklopu Doma “Ivan Pavao II.” u Donjim Biljanima nedaleko od Zadra.

Plete za napuštene pse: Isplela preko 450 dekica i pulovera...
Plete za napuštene pse: Isplela preko 450 dekica i pulovera...

- Tara mi je u ratu izgorjela, zajedno s kućom, kad su nam je zapalili. Ostala je samo noga od tkalačkog stana pa mi sad vunu kupuju. Ah, dok sam bila mlađa, brzo mi je išlo, sad mi ruke dršću i nosim ‘oćale, ali mozak mi je u redu, Bogu fala. Pletem i tkam od svoje sedme godine, a imam gotovo stotinu, tako da sam Bog zna koliko sam toga napravila - kaže nam Peka.

Lucidna starica britkog mozga i brzog jezika, vječito odjevena u narodnu nošnju svoga kraja iz mjesta Popovići, teško da bi itko u trgovini prevario. Za isplesti torbicu s narodnim motivima treba joj oko 20 dana pa njih cijeni 500 ili 600 kuna. Čarape su 100 kuna, koliko i uprtica.

To je, objašnjava, ispleteni konop koji poneseš kad ideš u šumu po drva. Preko konopa naslažeš granje, a onda to vežeš i uprtiš na leđa. Može poslužiti i kao konop za izvlačenje vjedra s bunarskom vodom. Kanice, odnosno ukrasni remeni za žene stoje 200 kuna. Peka je svjesna da nema puno poduzetnih stogodišnjakinja koje pletu unikate pa svoju robu dobro cijeni.

Odlazila je svakog 10. u mjesecu na Benkovački sajam, ali iz Doma joj ne daju stajati na otvorenom za lošeg vremena, pa su se dosjetili i u predvorje su, u kojemu Peka inače sjedi i plete, donijeli stol i ormar u kojemu može držati svoje unikate. Drži ih pod ključem, a ključ obješen za suknjom, da nešto od njezina blaga ne bi nestalo.

Prodaja joj najbolje ide kad rodbina dođe posjetiti svoje najmilije u domu, pogotovo kad su stranci u pitanju. Nedavno je žena iz Slavonije tražila preko interneta da kupi Pekin ručni rad.

Baka Fanika (104) recitira bez muke pjesmu iz osnovne škole
Baka Fanika (104) recitira bez muke pjesmu iz osnovne škole

- Dobro se prodaje. A ja volim zarađivati! Ne poznajem slova, ali što očima vidim, to ću rukama napraviti! Svaki puntić koji napravim imam u mojoj glavi - objašnjava nam ova skoro stogodišnjakinja.

Šest je vinograda, kazuje nam, u svom životu svojim rukama zasadila, a sedmi, onaj jedini nakon Domovinskog rata, ima 700 panja. Peka kaže da je sama motikom iskopala rupe i zasadila lozu, ali napominje da je ipak njezin sin najprije njivu prekopao traktorom, da to ovaj put nije baš sve napravila sama. Odgojila je 12-ero djece, od kojih je osam sama rodila.

-  Meni je otac rekao kad sam imala pet godina da će se zemlja tresti kad se budem udavala. Tako je i bilo, 1973. godine oko sedam sati na dan mog vjenčanja bio je potres!  Udala sam se za čovjeka koji je već imao četvero djece. U ratu su mu razbojnici ubili suprugu i jednog sina. Isprva sam se klela da neću pristati na to, jer to nije bila mala stvar za mene, ali sam na koncu pristala i na kraju se pokazalo da sam dobro napravila. Međusobno smo se poštovali i voljeli i danas mi priznaju da sam ih sve jednako voljela i odgojila, ne praveći razliku između moje rođene djece i njegove - objašnjava nam baka Peka.

Njezin bogat život još su dodatno obogatila čak 104 unuka i praunuka. Dodaje da joj je za dugovječni i zdrav život zaslužna uporna i česta molitva Bogu i zavjetovanje svecima. 

No, i pod stare dane baka Peka je, kažu nam u domu, gdje je nazivaju legendom, pravi bećar. Ima energije kao da je puno mlađa. Redovito odlazi na hodočašća, na izletima je uvijek prva, obilazi  razne sajmove i svetišta, a na posljednjoj degustaciji mladih vina u Polači, 98-godišnjakinja je ostala budna čak do ponoći! 

Baka Ljuba (88): Hvala vam, sad imam i stroj protiv puhova
Baka Ljuba (88): Hvala vam, sad imam i stroj protiv puhova

Na lanjskom izboru za miss zasluženo je odnijela pobjedu i dobila lentu Najdame zlatne dobi. Natjecanje je bilo u kninskom “Domu Ivan Pavao II.”, a vitalnu, elegantnu i prekrasnu baku Peku vječito sređenu i odjevenu u narodnu nošnju, izabrala je mnogobrojna publika.

Iz Doma kažu da je cijelu publiku osvojila svojom životnom energijom i pozitivnošću, što je još jedan dokaz da prava, istinska ljepota ne poznaje godine i da dolazi iznutra. 

- Tamo sam ja najglavnija bila! Svi su mi pljeskali - oduševljena je vremešna ljepotica.

JEDNA OD NAJVEĆIH TRAGEDIJA DANAŠNJICE: 'Jasno su znali da 20 čamaca neće biti dovoljno, nije ih bilo briga'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith