Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Perite se ekološki: Kupka troši 4 puta više vode od tuširanja

Radijatore ili grijalice ne zaklanjajte namještajem jer se tako smanjuje učinkovitost i povećavaju troškovi. Ako preuređujete kuću, obratite pozornost na dobru izolaciju pa ćete manje trošiti na grijanje

Štednja energije u kućanstvu čuva okoliš, ali i novac. Svaki put prilikom kupnje kućanskog aparata, namještanja sustava grijanja ili zamjene žarulje donosi se odluka koja utječe na okoliš.

- Većina naših najvećih ekoloških problema povezana je s proizvodnjom i upotrebom energije, od globalnog zagrijavanja, urbanog smoga, izlijevanja nafte, kiselih kiša i mnogih drugih - napominju Jennifer Thorne Amann, Alex Wilson i Katie Ackerly, autori knjige “Consumer Guide to Home Energy Savings”.

Foto: Promo

Kućanski aparati koji su stalno uključeni u struju i njihove lampice mogu potrošiti čak i do 50 kilovata godišnje. Energija se troši uzalud, a i računi za struju su veći. Punjači za mobitele i tablete uključeni u struju također nepotrebno troše energiju.

- Kad napunite uređaj, izvadite punjač. Osim manje potrošnje, to je dobra navika i iz sigurnosnih razloga - napominju autori.

NADREALNO Vizažistica horora: Njena će vas šminka ozbiljno prestrašiti

Prilikom kupnje novih žarulja potražite LED žarulje koje su energetski učinkovite.

- Iskoristite dnevno svjetlo koliko je moguće i izbjegavajte paljenje svjetla po danu - savjetuju autori i dodaju da mikrovalna pećnica ne troši puno energije, no prilikom odmrzavanja hrane puno je pametnije izvaditi je nekoliko sati prije kako bi se odmrznulo na prirodan način.

STVORENI ZA DUGE VEZE Oni su savršen tim: Ovih šest parova Zodijaka najduže traje

- Kupanjem se potroši do četiri puta više vode nego tuširanjem - tvrde autori te savjetuju da je umjesto punjenja kade štedljivije odabrati tuširanje. Smanjite temperaturu grijanja za 1°C. To na godišnjoj bazi može donijeti uštedu od oko pet posto. Možete smanjiti grijanje tijekom noći ili tijekom dana, kad niste kod kuće. Radijatore ili grijalice ne zaklanjajte namještajem jer se tako smanjuje učinkovitost i povećavaju troškovi. Ako preuređujete kuću, obratite pozornost na dobru izolaciju pa ćete manje trošiti na grijanje.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

ŠOKANTAN KRAJ? Meghan i Harry proživljavaju najteže dane u kraljevskoj obitelji 

Komentari (12)
  • Tko se vozi tramvajem zna da ljudi u zg štede masu 😂

    10. 10. 2019,   16:32
  • Neću i baš neću se stalno tuširati, hoću se lijepo u kadi dugo kupati, jer baš ću ja spasiti planet ako se nikad ne izvalim u kadi i baš ću uštedjeti neku siću. Hoću uživati u vodi koje u Hrvatskoj ima hvala Bogu puno puno. Zašto mi ne bismo uživali u njoj, ne nego trebamo šparati da bi je odabrani pojedinci mogli dobro prodati.

    10. 10. 2019,   17:35
  • tusiranje mi ne moze zaminit kupku

    10. 10. 2019,   18:00