Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Perite zube tri puta dnevno i smanjite rizik za zastoj srca

None Foto: Dreamstime

Loša oralna higijena omogućava bakterijama da uđu u krv, zbog čega se pojavljuju upale u tijelu što povećava rizik za aritmiju i zastoj srca. Tako se i smanjuje sposobnost srca da pumpa krv te da se opusti i napuni krvlju

Znanstvenici u Južnoj Koreji istražili su vezu između oralne higijene i srčanih problema u velikoj studiji sa 161.000 ispitanika starih između 40 i 79 godina.

Svi oni su bili na rutinskom medicinskom pregledu 2003. ili 2004. godine. Ponovno su pregledani 10 godina kasnije i ustanovili su da je 5% imalo srčani zastoj, a 3% fibrilaciju atrija.

TATA JE 'OSRAMOTIO' Moderna kazna: Preuzeo kćeri društvene mreže na dva tjedna

Pranje zuba tri puta dnevno smanjilo je rizik za zastoj srca za 12 posto i rizik za fibrilaciju atrija za 10 posto. Treba napomenuti da u istraživanje nisu uključeni faktori poput godišta, spola, financijskog statusa, količine tjelovježbe, konzumacije alkohola i tjelesni indeks mase.

Druge studije pokazale su da loša oralna higijena omogućava bakterijama da uđu u krv, zbog čega se pojavljuju upale u tijelu što povećava rizik za aritmiju i zastoj srca. Tako se i smanjuje sposobnost srca da pumpa krv te da se opusti i napuni krvlju. S tim na umu nameće se logičan zaključak da ćete češćim pranjem zuba imati manje bakterija u ustima te da će ih manje završiti u krvotoku.

TEK RODILA BLIZANKE Majka napipala kvržicu i umrla tjedan dana nakon dijagnoze

- Proučavali smo veliku grupu u velikom vremenskom periodu što našem istraživanju daje težinu - rekao je dr. Tae-Jin Song sa ženskog sveučilišta Ewha u Seoulu.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Komentari (4)
  • Baš se pitam kako to ma je moja baka živila do 85 a četkicu za zube nije ni imala. I ,umrla je bez umjetnih zubi,sa svojima ( ne svih)!

    3. 12. 2019,   21:41
  • mora se prati 3 puta na dan najbolja pasta signal

    3. 12. 2019,   21:41
  • a koliko puta ako se peru s rakijom?

    3. 12. 2019,   22:53