Obavijesti

Lifestyle

Komentari 81

Pet čajeva uz koje se mršavi dok spavate: Cimet, kamilica...

Pet čajeva uz koje se mršavi dok spavate: Cimet, kamilica...

Određeni biljni čajevi imaju kemijski sastav koji pozitivno utječe na organizam - smanjuju količinu šećera, ublažavaju želju za slatkim i ubrzavaju rad metabolizma te potiču mršavljenje

VIDEO

Ne radi se o 'čudotvornim' čajevima već biljnim koje su pile i naše bake, a čiji sastav će zadovoljiti žudnju za slatkim, smiriti i opustiti tijelo i um te pripremiti čovjeka na noćni odmor, koji je jedan od ključnih faktora kod gubitka suvišnih kilograma.

Nisu bitni samo čajevi već i vrijeme kad se piju, a ove je preporučljivo piti prije spavanja.

Čaj od cimeta

Thinkstock

Cimet ima protuupalno djelovanje što znači da će pomoći smanjiti nadutost i druge fizičke posljedice stresa. Čaj od cimeta također smanjuje šećer u krvi, što pomaže kod gubitka suvišnih kilograma.

On također potiče rad metabolizma jer vaše tijelo troši više energije da ga probavi nego što sam cimet ima kalorija koje se pretvaraju u energiju.

- Iako ima blagi metabolički i termogeni učinak, čaj od cimeta ima više utjecaja na balansiranje razine šećera u krvi i inzulinske rezistencije, što zauzvrat pomaže skidanju suvišnih kilograma te može smanjiti želju za hranom - objasnila je nutricionistica Helen Bond.

- Opet, to ne zamjenjuje potrebu za uravnoteženom prehranom. Mnogo bolji način uravnoteženja razine šećera u krvi i inzulinske rezistencije je prehrana bez šećera, s niskom razinom ugljikohidrata - dodaje. 

Dr. Sally Norton izjavila je da se cimet može dodati desertima ili toplim napitcima kao zdrava alternativa šećeru, jer ima suptilnu slatkoću. Dakle, ako imate potrebu za nečim slatkim nakon večere, šalica čaja od cimeta može biti idealno rješenje.

Čaj od kamilice

Kamilica je vjerojatno najpoznatiji 'čaj za spavanje'. A Rimljani, Grci i Egipćani su koristili kamilicu za previjanje rana jer su smatrali da će tako brže zacijeliti. 

Danas je poznato da ova biljka ublažava grčeve, zbog čega se smatra savršenim pićem nakon obroka. Ona može pomoći u ublažavanju grčeva u trbuhu, kod sindroma iritabilnog crijeva, probavnih smetnji i plinova.

Također se stoljećima koristila kao pomoć pri spavanju, zahvaljujući ljekovitim sastojcima poput apigenina i bisabolola.

Čaj od paprene metvice

Thinkstock

Osjećaj umora i pospanosti neizbježno dovodi do konstantnog jedenja raznih grickalica tijekom dana ili posezanja za kaloričnom hranom.

Čaj od paprene metvice pomaže kod umora jer ima pozitivan učinak na metabolizam, olakšava napetost, odčepljuje sinuse, poboljšava protok energije kroz tijelo te pomaže čovjeku da se opusti i lakše utone u san. 

A svi ti pozitivni utjecaji na tijelo smanjuju posljedice stresa te daju tijelu dodatnu energiju što pak smanjuje potrebu za grickalicama i kaloričnom hranom, a sve to pozitivno utječe na gubitak masnoća i suvišnih kilograma, piše britanski Sun

Rooibos čaj

Roobios je južnoafrički čaj napravljen od fermentiranog lišća čaja grmlja Aspalathus linearis. Slatkog i zemljanog okusa, uključuje biljne kemikalije koje su izravno povezane sa suzbijanjem pretilosti.

Istraživanje iz 2014. godine je otkrilo da čaj može ubrzati gubitak kilograma povećanjem razine leptina - hormona apetita.

Pu-erh čaj

Ovaj čaj je direktno povezan s gubitkom suvišnih kilograma.

Istraživanje iz 2016. godine je pokazalo da je učinak svakodnevnog konzumiranja čaja pomogao 59 pretilih ljudi da smanje indeks tjelesne masnoće i polako počnu gubiti suvišne kilograme.

U samo četiri tjedna utvrđeno je da su izgubili masnoću na rukama, oko trbuha i na bedrima. Ispitanici su također rekli da nakon ispijanja čaja imaju manji apetit nego obično. 

NAJGORI PAROVI HOROSKOPA: Ribe i Lavovi ne idu skupa

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru