Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pet godina je išao na biopsije i kemoterapije, a nije imao rak

Liječnik koji ga je krivo liječio dobio je dvije nagrade - i to obje 2018. godine, nakon što je dobio otkaz u bolnici u kojoj je pogrešno liječio nesretnog Jamesa i upropastio mu život

"Da ima grob, došla bih mu, zapalila svijeću. I rekla bih mu: Sine, čekaj me. Živa ne mogu k tebi na nebo." 

Pročitaj priče nestalih u Domovinskom ratu. 

Nakon pet godina odlazaka na kemoterapiju i brojnih bolnih biopsija, Jamesu Salazu iz SAD-a liječnik je rekao da zapravo rak u lijevom plućnom krilu nije ni imao.

Nesretnom čovjeku je dijagnosticirana Histiocitoza Langerhansovih stanica (HLS) 2012. godine nakon što je liječnik vidio 'abnormalnosti' na plućima. Rekao mu je da ima rijedak oblik raka u kojem višak bijelih krvnih stanica uzrokuje stvaranje tumora kroz njegovo tijelo.

Nakon godina liječenja 'tumor' se nije povlačio, a James je imao sreće što je liječnik dobio otkaz pa je morao potražiti mišljenje drugog stručnjaka. Ovaj je rekao da mu je njegov dotadašnji liječnik postavio krivu dijagnozu, da rak nikada nije imao, i nepotrebno ga je toliko vremena slao na kemoterapije i davao mu lijekove protiv bolova.

Foto: screenshot/kkco11

Objasnio mu je da zapravo pati od vaskulitisa, stanja koje uzrokuje upalu krvnih žila.

- U bolnicu sam otišao na pregled 2012. godine jer sam osjetio bol u tijelu ispod pazuha. Napravili su mi neke testove, a zatim mi je liječnik rekao da su pronašli dvije abnormalnosti na lijevom plućnom krilu - prisjetio se i dodao kako je nakon toga bio na nekoliko otvorenih biopsija pluća - ispričao je James.

Fotolia PO ŽIVOT OPASNA STANJA 7 bolova koje ne biste smjeli ignorirati - to može biti kobno

Liječnik koji mu je pogrešno postavio dijagnozu je dr. Choon-Kee K Lee, a radio je u Centru za karcinom San Juan. U centru je radio do listopada 2017. godine kada je naglo dobio otkaz, prenosi Daily Mail.

- Otpustili su ga, a da nikome nisu rekli zašto. Ja sam sjedio u čekaonici i čekao pregled. Tada sam bio prisiljen pronaći novog onkologa, ali nisam očekivao takav rasplet. Saznao sam da imam vaskulitis, upalu stijenka krvnih žila, a ne rak. Abnormalnosti u plućima bile su zapravo upaljene vene - dodao je.

Foto: screenshot/kkco11

Angažirao je odvjetnika jer zbog pogrešne dijagnoze nije liječio vaskulitis pa je napredovao do faze poznate pod nazivom  - granulomatoza s polangiitisom (GPA) - rijetka i ozbiljna upala krvnih žila u nosu, grlu, plućima i bubrezima.

Liječnici nisu sigurni što uzrokuje GPA, ali se često javlja nakon infekcije i uglavnom među ljudima starosti od 40 do 65 godina. Bez liječenja, upala može dovesti do oštećenja tkiva i organa, te konačno biti fatalna.

- Oni su tretirali nešto što nisam imao i to je zbilja žalosno. Mislim da netko mora biti odgovoran za to - rekao je Salaz i dodao da je zbog nepotrebnih kemoterapija dobio pankreatitis (upala ili infekcija gušterače) s kojim će morati živjeti ostatak života.

Foto: screenshot/kkco11

Sporni liječnik dobio je dvije nagrade ove godine

Dr. Choon-Kee K Lee ima 37 godina iskustva u svojem poslu. Njegove specijalnosti su hematologija i interna medicina, a dobio je dvije nagrade - i to obje 2018. godine, nakon što je dobio otkaz u bolnici u kojoj je pogrešno liječio nesretnog Jamesa i upropastio mu život.

Jedna od nagrada je 'Patients Choice Award' koja odražava razliku koju je neki liječnik napravio u životu svojih pacijenata. Dodjeljuje se, kažu, liječnicima koji su imali gotovo savršene rezultate rada, a kome će nagrada ići određuju pacijenti, stoji na internetskoj stranici vitals.com.

Druga nagrada je 'Compassionate Doctor Recognition' (priznanje za liječnikovu suosjećajnost). Ova nagrada dodjeljuje se  liječnicima koji svoje pacijente liječe sa izuzetnom pažnjom i ljubaznošću.

DVA ŽIVOTA Uz pomoć anđela sam ozdravio, digli su me iz bolničkog kreveta

Kakav je to oblik raka?

Histiocitoza Langerhansovih stanica (HLS) je teška bolest koju karakterizira patološko nakupljanje i umnožavanje stanica monocitno-makrofagnog sustava u tkivima, a može zahvatiti bilo koji organski sustav.

Ova teška bolest najčešće pogađa mlađu djecu, a kod polovice njih promjene na stanicama budu u više organa u tijelu. Ako se bolest ograniči na kožu, limfne čvorove ili kosti, tada su prognoze za izlječenje dobre, osim kod djece mlađe od dvije godine kod kojih su šanse za izlječenje male bez obzira koji dio tijela rak zahvati, a posebno ako se pojavi na plućima ili jetri.

Foto: Dreamstime

- Javljaju se plućni infiltrati, koštane promjene, kožni osipi te jetrene, hematopoetske i endokrine disfunkcije. Dijagnoza se postavlja biopsijom. U čimbenike loše prognoze idu dob <2 god. i diseminacija, posebno u hematopoetski sustav, u jetru ili u pluća. Liječenje se provodi općim mjerama i kemoterapijom, odnosno lokalnim kirurškim zahvatima ili radioterapijom, što ovisi o proširenosti bolesti - objašnjeno je u MSD priručniku dijagnostike i terapije.

Kažu da abnormalno bujanje dendritičkih stanica LCH prožima jedan ili više organa, poglavito kosti, kožu, zube, gingive, uho, endokrine žlijezde, pluća, jetru, slezenu, limfonode i koštanu srž. Do organskih oštećenja dolazi samom infiltracijom ili pritiskom susjednih, uvećanih struktura. Oko polovice bolesnika ima promjene u više organa. 

- Uz suvremeno liječenje, preživljenje kod multiorganske bolesti iznosi međutim oko 80 posto - dodali su.

U HRVATSKOJ DVA SLUČAJA Rijedak poremećaj: Dječak (1) prestaje disati kad utone u san

Studija napravljena u Hrvatskoj

U studiji objavljenoj u Liječničkom vjesniku analizirani su podaci pacijenata liječenih u Zavodu za dječju hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju Medicinskog fakulteta u Zagrebu kojima je potvrđena dijagnoza HLS-a u razdoblju od pet godina, od 1. siječnja 1996. do 31. prosinca. 2010. godine.

U tom periodu je u zavodu liječeno 22 djece oboljele od HLS-a kod koje je bilo potrebno sustavno liječenje. Izliječeno je njih 19 (86%), a troje je umrlo (14%) - sve troje djece bilo je mlađe od dvije godine i imala su multisustavnu bolest. 

Komentari (6)
  • A koliko još takvih ima kojima su rekli da imaju rak, a nemaju...

    17. 11. 2018,   13:43
  • Zaebano je bit doktor... 35 godina radis, spasis brojne zivote, napravis jedan zajeb i ode karijera. Skakljiv posao

    17. 11. 2018,   14:16
  • Kažeš pacijentu da ima rak i da ćeš ga izliječi. Liječiš ga godinu dvije i kažeš da je izliječen. Onda čovjek sav sretan lijepo novčano nagradi doktora misleći kako je doista imao rak. Dobra prilika za zaradu.

    17. 11. 2018,   14:20