Obavijesti

Lifestyle

Komentari 29

Pet lakih tehnika uz koje strah i nervoza nestaju u pet minuta

Pet lakih tehnika uz koje strah i nervoza nestaju u pet minuta

Da biste se riješili straha koji vas sputava u svakodnevnom životu, prvo ga morate naučiti prepoznati, a zatim pomoću tehnika Sofrologije otpustiti da napuste tijelo, kaže savjetnica Dominique Antiglio

VIDEO

Stručnjakinja za welnness i samopomoć Dominique Antiglio (42) je za Daily Mail objasnila kako se uz pomoć jednostavnih tehnika disanja i vizualizacije možete uspješno boriti protiv manjka samopouzdanja i anksioznosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

U svojoj je knjizi, inače bestselleru naslova 'The Life-Changing Power of Sophrology' objasnila koje metode meditacije njoj osobno pomažu. Izdvojila je takozvanu 'meditaciju u pokretu', koja u sebi ima elemente 'nježnog' vježbanja i elemente tehnike za smirivanje.

A kaže da vizualizacijom svojih ciljeva i pravilnim držanjem tijela možemo promijeniti kako se odnosimo prema problemima i teškim situacijama. Dodaje i da u stresnim situacijama tijelo zauzima stav da 'pobjegne ili da bježi', zbog čega nismo u mogućnosti provesti jednostavne radnje kao što je koncentriranje na jednostavne zadatke.

A, kako objašnjava, tu nam može pomoći Sofrologija, tehnika koja kombinira aspekte joge, meditacije, hipnoze i klasične relaksacije, koja je po njoj i ključ za sretniji život.

- Samopouzdanje se može izgraditi, nadograđivati i jačati, a mnogima strah 'pomuti' jasan pogled na život i procjene. Zato, objašnjava Antiglio, treba vježbati 'mišiće za samopouzdanje' i izazivati sebe da usporimo i smirimo se, čak i kad je najstresnije, i to uz pomoć  Sofrologije koja korijene ima u neuropsihijatriji, te pomaže u izgradnji samopouzdanja i rješavanja strahova. 

- Ona kombinira relaksaciju, meditaciju, tehnike disanja, svjesnost o tijelu i vizualne tehnike, i tako tijelo dovodi do tzv. 'Alfa Brain Wave' stanja u kojem je, kako kaže 'tijelo potpuno mirno, a um aktivan, spreman da apsorbira i procesuira bilo koju informaciju'. A evo što kaže kako svi možemo postići ravnotežu tijela i uma.

1. Prepoznajte strah

- Prvi je korak uvijek prihvatiti kako se osjećamo bez osuđivanja sebe samih. Strah je obrambeni mehanizam koji ima svoju svrhu, u opasnoj nas situaciji tjera da se borimo ili bježimo i tako nam spašava život - objašnjava Antiglio i dodaje kako je problem kad se tijelo tako ponaša a ne prijeti mu nikakva realna ugroza. Tada, kaže, ne mislimo ni ne djelujemo kako treba, a ne možemo ni uživati u trenutku. Zato, da bi se svjesno povezali sa strahom Antiglio preporučuje tzv. 'brzi sken tijela'. 

Pet najvećih beauty pogreški: Svaka žena radi barem jednu...
Pet najvećih beauty pogreški: Svaka žena radi barem jednu...

 Tehnika:

Sjednite uspravno, zatvorite oči i razmislite o situaciji u kojoj ste i o tome što vas oko nje brine. Osvijestite si kako taj strah utječe na vaše tijelo i gdje se manifestira, steže li vas nešto u prsima, je li vam dah kratak i slično. Nakon toga možete početi otpuštati taj osjećaj slijedeći pravila Sofrologije. 

Dreamstime

2. 'Pumpanje' tijela 

- Kad s klijentima koji osjećaju nervozu i/ili anksioznost ustvrdim odakle dolaze tenzije, volim započeti s tehnikom koju zovem 'pumpanje tijela' - kaže Antiglio.

Tehnika:

Stanite uspravno, pustite da vam ruke padnu uz tijelo, a šake stisnite. Udišite kroz nos, zadržite dah, pa izdahnite kroz usta. Kako zadržavate dah, 'pumpajte' ramena gore dolje, sve dok ne trebate opet udahnuti. Raširite i opustite šake, vizualizirajući kako strahove otpuštate kroz dlanove. Ponavljajte dok strah ne prođe i dok niste skroz mirni. 

3. Trenirajte um

Vizualizacija je jak i dokazan način na koji možemo pomoći umu da počne s pozitivnim razmišljanjem. Njome strah i anksioznost možemo zamijeniti pozitivnom energijom, koja uz nas može biti tijekom cijelog dana - objašnjava Antiglio.

Tehnika:

Sjedite opušteno i prisjetite se nekog trenutka kad ste se uspješno 'izborili' sa strahom. Ne mora biti ista situacija kakva vas sada plaši, može biti bilo kakva. Učvrstite taj trenutak, ponavljajte ga u sebi scenu po scenu.

Pokušajte se prisjetiti točnog vremena, okruženja, boja i mirisa, a kad ste na vrhuncu vizualizacije svjesno spojite palac i kažiprst - vaše će tijelo stvoriti poveznicu između te geste i pozitivnog osjećaja pa će svaki put kad izvedete isto, prije javnog nastupa ili razgovora za posao, zauzeti pozitivan stav. 

4. Potaknite pravilno disanje i trbušne mišiće

Kad smo u strahu, objašnjava Antiglio, disanje prelazi iz dubokog iz abdomena, u plitko locirano niže u prsima i zato nam se čini da nas zateže u prsima i da ostajemo bez zraka, tijelo kao da se zaključava. Da bi oslobodilo tijelo takve reakcije, kaže, trebamo se skoncentrirati na disanje iz abdomena, pa ćemo se početi smirivati. 

Tehnika:

Sjednite uspravno, zatvorite oči, jednu ruku stavite preko prsa, a drugu niže, na trbuh. Nekoliko puta ravnomjerno udahnite i izdahnite. Zamislite da vam je na mjestu trbuha balon, i da se napuše kad udahnete i ispuše pri izdisaju. Nastavite dok disanje ne bude opet ravnomjerno, i dok ne osjećate da dišete 'iz trbuha'. 

Handsome man doing yoga pose

5. 'Uposlite' obje hemisfere mozga

Da si 'raščistite' fokus i otklonite strah možete koristiti tehniku fokusiranja zvanu pod nazivom 'Tratak'. 

10 pravila za najbolji modni stil legendarnog Karla Lagerfelda
10 pravila za najbolji modni stil legendarnog Karla Lagerfelda

Tehnika:

Stanite uspravno i fokusirajte se na pogled na nokat palca. Udahnite kroz nos i zadržite dah dok sporo palac približavate prema čelu, točno između obrva. Zatvorite oči i izdahnite kroz usta. Sve ponovite. Ova će tehnika zaokupiti tijelo i um, i pomoći vam da se fokusirate na samo jedan zadatak. 

Istraživanja su pokazala da nam, ako samo pogledom pratimo neki predmet, lijeva i desna hemisfera mozga pomažu 'razbistriti situaciju' u kojoj se nalazimo. Ponovite ovo triput, dok vam sve ne bude kristalno jasno, a onda se opustite

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'