Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Pet najboljih biljaka za zdravlje jetre i temeljito čišćenje tijela

Pet najboljih biljaka za zdravlje jetre i temeljito čišćenje tijela

Jetra je organ koji se treba nositi sa čišćenjem svih otrovnih tvari iz tijela - saznajte kako joj olakšati rad, spriječiti njezina oboljenja i pomoći si kod manjih tegoba uz pripravke od ljekovitog bilja

VIDEO

1. Osljebad

Osljebad, stričak ili mliječni čičak (Silybum marianum) otporna je biljka čiji su listovi obrubljeni oštrim bodljikama.Sjemenke osljebada sadrže silimarin, kemijski spoj koji ima zaštitno djelovanje na jetra.

Mnogobrojna su istraživanja pokazala da silimarin iz osljebada ima antioksidativna svojstva, što pomaže u zaštiti jetara i drugih organa od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Stoga se osljebad preporučuje kao pomoćno sredstvo u liječenju kroničnog hepatitisa i ciroze jetara.

Djelovanje osljebada na jetra toliko je jako da se ta biljka katkad daje u obliku injekcija pacijentima kojima je život ugrožen zbog zatajenja rada jetara od trovanja gljivama. Radi zaštite i obnavljanja jetara katkad se daje i ljudima koji se odvikavaju od alkohola. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čaj od sjemenki osljebada

Žličicu zdrobljenih sjemenki osljebada prelijte s  250 ml vrele vode  i ostavite da odstoji 10-15 min. Pijte tri, četiri šalice na dan pola sata prije jela. Ovaj čaj samo je pomoćna terapija kod jetrenih i žučnih bolesti jer je koncentracija silimarina u njemu prilično niska.

20 ljekovitih recepata: Šljive čiste jetru, aronija čuva žile...
20 ljekovitih recepata: Šljive čiste jetru, aronija čuva žile...

2. Čičak

Čičak (Arctium lappa) vrlo je raširen korov, ali i ljekovita biljka. Korijen potiče mokrenje te pomaže uklanjanju otpadnih tvari iz organizma, što ga čini učinkovitim sredstvom za čišćenje od otrova. Pokusi su pokazali da korijen ima antibakterijska i protugljivična svojstva. Osim toga, on snižava razinu šećera u krvi pa može pomoći u liječenju dijabetesa. 

Čaj od korijena čička
Korijen čička (5 do 7 grama) prelijte sa 350 ml vode, pustite da zakuha, kuhajte deset minuta i procijedite. Kod reumatskih bolesti i za čišćenje organizma pijte triput na dan pola sata prije obroka. Može se rabiti i kao oblog protiv akni i kožnih čireva koji se nanosi jedanput ili dvaput na dan.

Riješite se celulita uz čajeve od breze i losione od lista bršljana
Riješite se celulita uz čajeve od breze i losione od lista bršljana

3. Maslačak

Maslačak (Taraxacum officinale) mnogi smatraju dosadnim korovom, no zapravo je riječ o jednoj od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Povoljno djeluje na bubrege, žučni mjehur, gušteraču, želudac, crijeva i krv.

Smatra se jednim od najsigurnijih i najvažnijih biljnih lijekova za jetra. Austrijska travarka Maria Treben stabljike maslačka preporučuje u kuri protiv kronične upale jetara (pet do šest stabljika na dan) i dijabetesa (deset komada na dan). 

Čaj od maslačka
Dvije žličice korijena i/ili listova maslačka prelijte sa 250 ml vrele vode, ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Ujutro i navečer popijte po šalicu, najbolje pola sata prije jela. Preporučuje se protiv bubrežnih tegoba, zadržavanja vode, celulita i pretilosti.

Anđelika pomaže kod reume i kašlja, a divna je i u umacima
Anđelika pomaže kod reume i kašlja, a divna je i u umacima

4. Artičoka

Artičoka je izuzetno korisna za regulaciju razine kolesterola, za zdravlje jetre, pa i mršavljenje. Biljka obiluje silimarinom i inulinom  koji su prirodni zaštitnici jetre, žuči, gušterače i slezene. Korisna je i kod bubrežnih, dišnih i kožnih bolesti, zatim dijabetesa, gihta i reume te trovanja alkoholom, nikotinom i lijekovima.

Artičoka u kuhinji
Cvjetovi artičoke najčešće se pune mješavinom krušnih mrvica, češnjaka i peršina, to je klasik, iako i tu postoje razne varijacije. Najčešće se jedu listovi i srčika jer je ostatak izrazito gorak, ali još djelotvorniji za liječenje. Od lišća i korijena mogu se pripremiti čaj, tinktura i ljekovito vino. Artičoka se ne može jesti sirova jer je teško probavljiva, no kuhana ili zapečena prava je delicija. 

Čudesno: Znate li što se dogodi kada zapalite suhi lovorov list?
Čudesno: Znate li što se dogodi kada zapalite suhi lovorov list?

5. Kurkuma

Kurkuma je koncentrirani izvor fitonutrijenta kurkumina, koji je zaslužan za njezina snažna protuupalna svojstva. Zbog toga se preporučuje i kod upalnih procesa jetre. Studije pokazuju da uporaba kurkume znatno olakšava tegobe oboljelima od upalnih bolesti crijeva poput Chronove bolesti, blagotvorno djeluje na smanjenje bolova i upala kod oboljelih od reumatoidnog artritisa, a djelovanje kurkumina čak se povezuje s prevencijom raka i smanjenjem daljnjeg rasta već nastalog tumora. 

Turmeric root (Curcuma longa)

Kurkuma u prehrani
Za brojne zdravstvene dobrobiti dovoljno je uvrstiti pola do jedne žličice kurkume na dan u prehranu. Količina od pola žličice kurkume je dovoljna za pripremu kompletnih obroka, dok u čaj ili smoothie možete ubaciti prstohvat tog začina. Ipak, trudnice i dojilje, kao i ljudi koji pate od zgrušavanja krvi, žučnih kamenaca ili dijabetesa, trebaju posavjetovati sa svojim liječnikom prije uzimanja kurkume. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam