Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pet namirnica koje podižu ili smanjuju rizik od raka dojke

Pet namirnica koje podižu ili smanjuju rizik od raka dojke
1

Postoje namirnice koje potiču upalne procese i oksidaciju stanica, što povećava rizik od raka dojke, kao i one koje djeluju obrnuto. Znate li što treba izbaciti, a što uvrstiti u prehranu?

VIDEO

Znanstvenici sugeriraju da se rizik od raka dojke može povezati i s načinom prehrane te tjelesnom težinom. Evo popisa namirnica za koje se tvrdi da povećavaju rizik od raka dojke, pa bi ih trebalo izbjegavati u prehrani, kao i pet namirnica koje su poželjne, jer je uz njih rizik od te bolesti manji. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:47

Hrana koju bismo trebali izbjegavati

1. Mlijeko

Fresh cow

Da bi osigurali dobit, proizvođači potiču proizvodnju mlijeka dodavanjem hormona i kemikalija u prehranu životinja. Među kemikalijama je i rGBH, koji posebno dodaju američki stočari. Ispitivanja pokazuju da dodavanjem rGBH-a mlijeko sadrži višu razinu drugog hormona, inzulinu sličnog faktora rasta IGF-1. Taj je hormon prirodno prisutan u tijelu i regulira diobu stanica. Studije su pokazale da povišena razina tog hormona u tijelu povećava rizik od raka dojke. 

2. Masti 

Renata je pobijedila rak dojke: Bolest mi je postala blagoslov
Renata je pobijedila rak dojke: Bolest mi je postala blagoslov

Nisu sve masti loše. Na primjer, masnoće iz prerađene hrane povezuju se s povećanim rizikom od raka dojke, dok se one iz biljnih izvora, voća i povrća, povezuju s manjim rizikom od te bolesti. Zbog toga treba izbjegavati trans masne kiseline, koje se nalaze u prerađenoj i prženoj hrani, a pogotovo krafnama, pakiranim pecivima, kolačićima i krekerima. 

3. Crveno meso

Steak flavoring for grilling with BBQ or savory sauce with  bast

Postoje studije koje crveno meso povezuju s većim rizikom od raka dojke, pogotovo ako je meso prerađeno ili pripremljeno kao polugotov ili gotovi obrok. Prerađeno meso i naresci sadržavaju i puno soli, koja se također ne smatra dobrim izborom za prevenciju bolesti.

4. Slatkiši

Žene koje jedu puno slatkiša, što uključuje i slatke napitke, imaju 27 posto veći rizik od raka dojke od žena koje konzumiraju manje dodanih šećera. Rafinirani ugljikohidrati podižu razinu krvi u organizmu, pa prisiljavaju tijelo da oslobađa inzulin, a inzulin potiče stanice raka da rastu i samim time može dovesti do porasta razine estrogena u organizmu, a to posredno može utjecati na veći rizik od raka dojke. 

5. Biljna ulja

proizvodi

To uključuje ulje suncokreta, sojino i kukuruzno, koja imaju visoku razinu nezasićenih masti, koje potiču oksidaciju stanica i mogu povećati rizik od raka dojke.

Hrana koju bismo trebali uvrstiti u prehranu

1. Povrće iz porodice krstašica

10 žena iste obitelji pobijedilo je rak dojke: Sada smo još jače
10 žena iste obitelji pobijedilo je rak dojke: Sada smo još jače

Takvo povrće sadržava fitonutrijente koji sprječavaju širenje raka i zaustavljaju formiranje stanica raka. Ti fitonutrijenti potiču metabolizam estrogena, pa se stvara zaliha u tijelu u obliku koji ne potiče razvoj raka dojke. 

2. Masna riba

Fotolia

Žene koje su konzumirale suplemente ribljeg ulja imale su 32 posto manji rizik od raka dojke. Pokazalo se to u studiji koja je promatrala te žene u odnosu na one koje ne koriste riblje ulje, tijekom razdoblja od 6 godina. Masna riba sadrži omega-3 kiseline koje smanjuju upale u organizmu, pa se preporučuje uzimanje tih suplemenata. 

3. Maslinovo ulje

Bogato je fitonutrijentima i antioksidansima koji smanjuju rizik od raka dojke. To uključuje i skvalan, koji se koristi u kozmetici, za koji je dokazano da inhibira rast tumora. 

4. Slatki krumpir

Dreamstime

Povrće narančaste boje glavni je izvor karotenoida. Slatki krumpir posebno je bogat beta-karotenom. Studija je pokazala da žene koje ga konzumiraju imaju 17 posto niži rizik od raka dojke, a pretpostavlja se da je to zato što beta-karotenoidi imaju sposobnost kontrole rasta stanica. 

Više peradi, a manje crvenog mesa - manji rizik za rak dojke
Više peradi, a manje crvenog mesa - manji rizik za rak dojke

5. Rajčice

Bogate su likopenom, koji je moćan antioksidans, te sprječava rast stanica raka. Time štiti od raka dojke, piše portal 1MilionHealthTips.com. 

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

10:33
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...