Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pet pravila Marije Antoanete o ljepoti koja vrijede i dan danas

Kako bi svoje odaje održala svježim i mirišljavim, Antoaneta je tražila da se spavaća soba svakodnevno ispuni svježe ubranim cvijećem i mirišljavim cvjetnim uljima

Mnogi francusku kraljicu Mariju Antoanetu uglavnom pamte po poznatoj izjavi 'Ako nemaju kruha, neka jedu kolače', iako je ona zapravo nikada u životu nije izgovorila.

Ovo je pet pravila za ljepotu kojih se Marija Antoaneta pridržavala, a jednako su aktualna i u 21. stoljeću:

1. Svoje osjećaje izrazite šminkom

Francuska aristokracija 18. stoljeća uživala je u luksuzu - dvorci su bili grandiozni, a gozbe veličanstvene. Odjeća je bila kičasta i skupocjena, a šminka veoma upadljiva. 

Foto: Dreamstime

Članovi visokog francuskog društva svoja lica su bojili bijelom bojom, nanosili crveni ruž na usne i obraze, a žene su na licu crtale madeže u obliku srca, zvijezda ili mjeseca. Svaki madež imao je posebno značenje - ukoliko bi žena na svome obrazu imala nacrtano srce bio bi to jasan znak da je zauzeta, dok bi oblici nacrtani u blizini očiju značili da je željna požude. Antoaneta je bila poznata po crtanju madeža u blizini usana što je značilo da želi poljubac.

2. Nikada ne izlazite iz kuće bez parfema

S obzirom na to da u čitavoj palači Versaille za vrijeme vladavine Marije Antoanete nisu postojali toaleti, čitav dvorac zaudarao je na neugodne mirise. 

Kako bi svoje odaje održala svježim i mirišljavim, Antoaneta je tražila da se spavaća soba svakodnevno ispuni svježe ubranim cvijećem i mirišljavim cvjetnim uljima. Navodi se da je najviše uživala u mirisu ruža, jasmina i tuberoza, dok joj je najdraži bio narančin cvijet.

Fotolia NIKAD, PA NI TAD! Mjesta na tijelu na kojima baš nikad ne bi smjeli nositi parfem

Vladarica je bila toliko zaluđena cvjetnim mirisima da je čak i za vrijeme svog boravka u tamnici dok je čekala javno pogubljenje giljotinom sa sobom imala bočicu parfema koji je za nju stvorio poznati francuski proizvođač parfema Jean-Louis Fargeon.

3. Pridržavajte se svoje rutine za ljepotu

Iznenađujući ritual kojeg se kraljica Francuske striktno držala je umivanje čudnovatim preparatom po imenu 'Eau Cosmétique de Pigeon', čiji su jedan od sastojaka i prženi golubovi.

Iako je originalni recept ostao tajna, spekulira se kako je preparat podsjećao na današnje tonike za lice, jer se sastojao od peciva i komadića prženih golubova koji su uklanjali mrtve stanice kože kao i sok ljiljana, dinja, krastavaca i limuna koji blagotvorno djeluju na kožu.

POKAZAO SKUPE 'KRPICE' Na ormar osebujnog milijardera pazi naoružani čuvar, non-stop

Nakon umivanja na kožu bi nanijela toner u obliku kapi ''Eau des Charmes'', napravljen od vinove loze. Za kraj rutine, Antoaneta je na lice stavljala masku od konjaka, mlijeka i jednog jajeta, koju čak i danas koriste brojne Parižanke.

4. Mirišljavim kupkama se riješite stresa

Iako je istina da u vrijeme monarhije redovno kupanje nije bilo tako često, Marija Antoaneta svoje vrijeme često je provodila u kupaoni svojih odaja gdje bi satima ležala i uživala u opuštajućim kupkama. Povjesničari tvrde kako bi svoje kupke najčešće začinila pinjolima, sjemenkama lana, slatkim bademima kojima je trljala kožu i na taj način radila piling.

5. Vodite računa o svojoj kosi

Iz povijesti je znamo sa ogromnom sijedom perikom na glavi, ali najpoznatija vladarka je imala predivnu kosu plavo-narančastih lokni. Antoaneta je za zdravlje i sjaj kose nanosila hidratantne maske napravljene od đumbira, piše Vogue.

DOMAĆA ZVIJEZDA ISKRENO O PROŠLOSTI: Živjela sam u smeću i spavala po cijele dane

Komentari (6)
  • takva sam kakva sam nit lipa nit zgodna nit atraktivna...soba mi vazno da je cista uredna prozracna drugo mi netriba eto🤗

    21. 5. 2019,   22:36
  • Bila je puno više od ovih jeftinih i futilnih savjeta.

    21. 5. 2019,   22:20
  • Danas iz tih nabrojanih pravila možemo naučiti samo jednu povjesnu činjenicu: Teška šminka, parfemi, mirišljave kupke, perike... sve su to izmislili da bi prikrili smrad i prljavštinu jer se nisu nikada kupali, smatrajući da je to nezdravo.

    23. 5. 2019,   12:37