Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Pet razloga zašto jesti Iceberg salatu: Puna vitamina i vlakana

Ljeti je veća porcija salate savršen obrok - nutritivno bogat, a hladi i okrepljuje. Ima vrlo visok postotak vode te ne treba zanemariti i ovaj način rehidriranja organizma, kaže nutricionistkinja Olja Martinić

VIDEO

Ova vrsta salate vrlo je popularna u SAD-u, a kupiti se može i u našim trgovinama. Vrlo je hrskava i navodno može dulje stajati u hladnjaku od drugih vrsti zelenih salata. Iako ima manje hranjivih tvari od salata kakve češće jedemo u našim krajevima, i Iceberg ima svojih prednosti za zdravlje.

Povremeno gladovanje obnavlja stanice, štiti od mnogih bolesti
Povremeno gladovanje obnavlja stanice, štiti od mnogih bolesti

1. Jača imunitet

Ova salata dobra je za imunitet jer sadrži magnezij, mangan, željezo, kalij, kalcij i fosfor. Ovi minerali smanjuju štetni utjecaj slobodnih radikala u tijelu te štite od virusnih infekcija i sličnih bolesti tako što jačaju imunitet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Bogata vlaknima

Dobra je za sve koji pokušavaju izgubiti višak kilograma jer ima relativno visok udio vlakana. Namirnice koje su bogate vlaknima pomažu da se osjećamo sito i s manjom količinom hrane, a osim toga, ubrzavaju metabolizam. Uz sve to, salata ima malo kalorija.

HEALTHY ICEBERG LETTUCE AVAILABLE ON PRE-ORDER. Best for •BURGERS, SALADS,PASTA•#healthyfood#happygreens_exotic#

Objavljuje Novelty Super MarketČetvrtak, 28. ožujka 2019.

3. Dobra za trudnice

Ova salata je dobar izvor folne kiseline, a unos takve hrane trudnicama pomaže u zdravom razvoju ploda te smanjivanju šanse od razvoja raznih nedostataka kao što su kao što su anencefalija i spina bifida.

4. Za zgrušavanje krvi

Iceberg salata može pomoći u pravilnom zgrušavanju krvi jer sadrži vitamin K koji pomaže stvaranju proteina potrebnih za krv. 

5. Puna je vitamina

Iako ta količina nije velika kao u drugim vrstama salate, i Iceberg ima vitamine i minerale dobre za zdravlje. Tu su vitamin A, snažan antioksidans važan za održavanje zdravlja očiju. Sadrži i vitamin C, također antioksidans koji jača imunološki sustav. Tu je u već spomenuti vitamin K koji zajedno s kalcijem i vitaminom C potiče zgrušavanje krvi i pomaže u sprječavanju prijeloma kostiju.

Ima i kalcija koji je važan za zdravlje kostiju i zuba, a pomaže i u održavanju funkcije živaca i mišića . Tu je i folna kiselina (vitamin B), vrlo bitan nutrijent za trudnice. Iceberg salata sadrži i kalij čija funkcija u tijelu je pomoć u snižavanju krvnog tlaka i neutraliziranje učinka soli u vašoj prehrani, prenosi 1mhealthtips.com.

Dreamstime

Nutricionistica Olja Martinić o prednostima jedenja salate

- Danas se salate vrlo često konzumiraju i kao samostalno jelo, posebno pri redukcijskim i detoksikacijskim dijetama. Salatu možete jesti uz svaki obrok tj. ručak i večeru ili pak kao obrok za sebe. Ljeti je veća porcija salate savršen obrok nutritivno bogat, a hladi i okrepljuje. Po svome sastavu povrće ima vrlo visok postotak vode te ne treba zanemariti i ovaj način rehidriranja organizma. To je dragocjena voda u kojoj je otopljena poželjna i korisna količina minerala i vitamina - objasnila nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

Oljina mini dijeta: Za gubitak kila i lijepu brončanu boju kože
Oljina mini dijeta: Za gubitak kila i lijepu brončanu boju kože

Kaže da pažnju treba obratiti i na dobrobiti octa kojime začinjavamo salatu.

- Ocat čini salatu probavljivijom i doprinosi poboljšanju apetita te usporava rast mikroorganizama. Ujedno sadrži kalij, natrij, magnezij, sumpor te brojne elemente u tragovima. Za sve one kojima i najmanja količina octa može stvarati poteškoće zbog povećanja želučane kiseline, predlaže se začiniti salatu sa dresingom od limunovog soka - dodala je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje