Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pet razloga zašto naše tijelo ne može 'preživjeti' bez kolagena

Došlo je do novih zdravstvenih trendova i ljudi su počeli dodavati kolagenski proteinski prah u kolačiće. No znate li uopće zašto je važan kolagen? Evo kojih pet benefita donosi

1. Čuva vaše tijelo

Kolagen je vlaknasti protein koji se nalazi u vašoj koži, zubima, kostima, hrskavicama, krvnim žilama, noktima, kosi i tetivama. To je također osnovni protein koji 'lijepi' dijelove tijela i drži ih na okupu te čuva tijelo.

Thinkstock IZVRSNO ZA ORGANIZAM Napravite plavu solarnu vodu: Odlično čisti tijelo i iscjeljuje

2. Podržava sustave u tijelu

Polipeptidi kolagena su vezani za lance ugljikohidrata što utire put proizvodnji glikoproteina. Glikoproteini podržavaju različite sustave ljudskog tijela, uključujući reproduktivni, probavni i imunološki sustav.

Foto: Dreamstime

3. Održava fleksibilnost ligamenata

Starenjem prirodno gubite kolagen u tijelu. Budući da kolagen, kao i druge glavne vrste proteina, sadrži obilje nekih aminokiselina poput glicina, važan je za održavanje fleksibilnosti ligamenata. Osim toga, sprječava slabljenje mišića, nastanak bora i druga zdravstvena stanja povezana sa starenjem.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

4. Štiti vas da ne provedete previše vremena na suncu

Naše tijelo katabolizira kolagen koji nam daje neku vrstu zaštite od štetnih djelovanja kao što su pušenje i provođenje previše vremena na suncu.

ŠOKANTNI PODACI Znate li koliko treba tijelu da se oporavi od zadnje cigarete?

5. Održava kožu, nokte i kosu zdravima

Najčešća korist kolagena je da on održava i čuva kožu, kosu, nokte, kosti, zube, tetive, vezivno tkivo i hrskavice zdravima, piše Medical Daily.

Foto: Dreamstime

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi su najgori parovi

Komentari (1)
  • I koji kolagen onda kupiti?

    29. 7. 2019,   19:01