Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Četiri recepta za slasne lazanje od pršuta, sira, luka i maslina

Četiri recepta za slasne lazanje od pršuta, sira, luka i maslina
1

Poigrajte se sa sastojcima iz smočnice ili vrta i napravite lazanje od povrća, plodova mora, slanine, maslina i pršuta, a u obzir dolaze i takozvane lazanje bez tjestenine

VIDEO

Iako se prvi put spominju u engleskoj kuharici iz 14. stoljeća, lazanje su zaštitni znak gastronomije sjeverne Italije. Tradicionalne lazanje iz Bologne prepoznatljive su po zelenoj tjestenini od špinata ili koprive, a kombiniraju se s izvornim raguom bolonjez pripremljenim od govedine i svinjetine s dodatkom rajčice. Tjestenina se slaže u najmanje pet slojeva, a na završni, gornji sloj stavlja se nekoliko komadića maslaca te se pospe s malo naribanoga, čuvenoga talijanskog sira parmigiano-reggiano.

Zamijenite li tradicionalni bešamel umak, karakterističan za lazanje iz Bologne, mozzarelom ili ricottom, dobit ćete napuljsku varijantu lazanja. Na prvi sloj lazanja uvijek se slažu glavni sastojci - ragu, povrće, plodovi mora i sl., potom slijedi bešamel umak, a sve se pokrije slojem tjestenine. 

Bez obzira na to koje od pravila slaganja poštovali, kreirate li svoj nadjev, ovom jelu možete slobodno dati naziv “moje lazanje”. Poigrajte se sastojcima iz smočnice ili vrta i napravite lazanje od povrća, plodova mora, slanine, maslina i pršuta. Želite li otići korak dalje i razoružati goste, poslužite im jednostavne lazanje bez tjestenine u kojima se nadjev slaže na kriškama patlidžana. 

Sočne lazanje sa sirom i slaninom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

SASTOJCI: 3 luka, 3 žlice maslinova ulja, žličica origana, 300 g slanine, 800 g pasirane rajčice, 20 listova bosiljka, 250 g tjestenine za lazanje

Pržite luk na ulju 15 min. Dodajte sušeni origano i sjeckanu slaninu pa pržite još pet min. Dodajte rajčicu. Nakon pet min maknite s vatre i dodajte bosiljak. Napravite bešamel umak. U lim stavite 1/3 umaka od rajčice, potom lazanje pa bešamel, zatim opet lazanje i tako redom. Posljednji sloj lazanja prelijte bešamelom i pospite sirom.

Vegetarijanske lazanje

SASTOJCI: 2 žlice ulja, luk, češanj češnjaka, patlidžan, crvena paprika, 8 rajčica, 350 ml pasirane rajčice, 200 g lazanja, 6 žlica vrhnja za kuhanje, parmezan

Ugrijte pećnicu na 190° C. U plitki lim stavite i nasjeckano povrće te pecite 35 minuta. Izvadite i povrće pa žlicom premjestite u lim za pečenje. Prelijte pasiranom rajčicom, stavite sloj tjestenine te opet sloj povrća pa pasiranu rajčicu i završite tjesteninom. Gornji sloj prelijte vrhnjem za kuhanje ili crème fraîcheom te pospite parmezanom. Vratite u pećnicu i pecite još 25 minuta.

Lazanje s pršutom i zelenim maslinama

SASTOJCI: 250 g lazanja, češanj češnjaka, 800 g konzervirane rajčice, 8 kriški pršuta, zelene masline, 2 jaja, 150 g jogurta, 50 g sira cheddar

Zagrijte pećnicu na 190° C. Propržite češnjak, dodajte rajčice i pirjajte pet minuta pa začinite. Na tjesteninu stavite pršut pa umak od rajčica i masline. Pokrijte slojem tjestenine. Umiješajte jaja, jogurt i veći dio sira, dodajte sol i papar te prelijte preko tjestenine. Sve pospite naribanim sirom, popaprite i pecite oko pola sata.

Slasne lazanje bez tjestenine

SASTOJCI: luk, 3 češnja češnjaka, 160 g rajčica, bosiljak, 2 šalice ricotte i mozzarelle, peršin, žumanjak, 1/2 šalice Parmezana, 3 Patlidžana

Na maslinovu ulju pirjajte luk, češnjak, rajčice, bosiljak, sol i papar da dobijete umak. Pomiješajte ribanu ricottu, parmezan, šaku sjeckanog lista peršina, žumanjak, sol i papar. Na kriške patlidžana dodajte 1/4 umaka od rajčice, a na idući sloj 1/4 mješavine sira i začina. Završite crvenim umakom. Pod folijom pecite 30 min te 15 bez folije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno