Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Pet stvari koje sam o čišćenju naučila od svoje majke Njemice

Pet stvari koje sam o čišćenju naučila od svoje majke Njemice
1

Rutina nakon večere bila je sve pospremiti dok sam ja još sjedila za kuhinjskim stolom i radila domaću zadaću. Utovarila bi suđe u perilicu posuđa, očistila i osušila sve radne površine..., prisjeća se autorica

VIDEO

Odrasla sam u urednom domu. Nije to bio ne znam kako uređen prostor, ali je bio besprijekorno čist, čak je i ventilator bio bez prašine. No naš dom nije bilo lako održavati, pogotovo jer je kuća preko sto godina stara pa je imala sposobnost 'stvoriti' prašinu odmah nakon što ste ju obrisali. Bez obzira na sve to, ružni podovi od linoleuma od umjetne cigle (i plavo drvo koje ih je kasnije zamijenilo) bili su doslovno dovoljno čisti da se s njih moglo jesti , i to samo zahvaljujući mojoj mami, podrijetlom Njemici, započela je Geraldine Campbell svoju priču za portal Apartment Therapy.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Prašina 01:16

- Sjećam se pravilnih linija koje bi usisavač napravio, nevjerojatno čistih podova, blagog mirisa izbjeljivača kad bi otvorio hladnjak; i osjećaja uštirkane posteljine kad bih ušla u krevet. Bilo je slučajeva kad me mamina krutost iritirala - npr. kad sam morala gostima reći da se izuju pred vratima ili kasnije kad sam počela kuhati, kad bih osjetila njenu paniku svaki put kad je mast malo poprskala peć ili se brašno prosulo, ali uglavnom sam cijenila tu urednost. Danas i sama volim misliti da dom održavam prilično čistim i urednim. Naravno, ne po maminim standardima, ali volim vjerovati da sam nešto naučila iz njezinog, na njemačkom Putzfimmela, ili čišćenja - prisjetila se i otkrila pet maminih pravila za čišćenje:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Ovo je 13 znakova da ste puno inteligentniji nego što mislite
Ovo je 13 znakova da ste puno inteligentniji nego što mislite

1. Bolje je (i lakše) očistiti prije nego kasnije

Ne sjećam se da je moja mama ostavljala nered u kuhinji navečer. Rutina nakon večere bila je sve pospremiti dok sam ja još sjedila za kuhinjskim stolom i radila domaću zadaću. Utovarila bi suđe u perilicu posuđa, očistila i osušila sve radne površine, a ponekad bi i podove brzo pomela. 

Kad bismo ujutro sišli, nije bilo tanjura i lonaca koji zatrpavaju sudoper - samo perilica puna čistog suđa spremnog za poslužiti doručak.

Fotolia

U mom životu sigurno postoje trenutci kad odem na kavu prije ikakve akcije  Ali definitivno se trudim da sve pospremim što prije - pogotovo navečer. Taj nered neće postati bolji preko noći; u stvari, vjerojatno će ujutro biti gore.

Prvi korak moje majke, i moj, je usredotočiti se i organizirati: sve se događa na kuhinjskom stolu i u kuhinji. Pospremim prvo ostatke koji se pakiraju i stavljaju u hladnjak, ili bacaju. Suđe operem i pobrišem, očistim sudoper (uključujući slavinu), a ako sam baš ambiciozna u tom trenu, stavim kavu da se samelje da ujutro što prije bude gotova. 

Kuharica Julija: 'Zbog debljine nisam udana i nemam djecu...'
Kuharica Julija: 'Zbog debljine nisam udana i nemam djecu...'

2. Dobar usisavač je sve

Tajna održavanja podova doista čistima, bez obzira jesu li drveni ili betonski, pločice ili parketi, je u tome da ne čuvate prljavštinu. Kad sam odrastala, imali smo provjere cipela još na vratima i jedno sam vrijeme i ja imala taj pristup. No psi su to promijenili. Ako imate ljubimce, znate da cipele nisu ništa u usporedbi sa svim što s njih pada sa dlakom.  

Za 30. rođendan tražila sam roditelje skupi usisavač koji dezinficira, ne rasipa prašinu... i jedna je od najskupljih stvari u mom domu. I isplati mi se. Koristim ga za čišćenje svega - podova, podruma, prozora, čak i štednjaka i radnog stola. I moja je prva linija obrane od prljavštine, prašine i pseće dlake.

3. Ne zaboravite očistiti ispod tepiha i iza hladnjaka

Kao dijete sam gledala mamu kako usisava prostirke sa podova u sobi, blagovaonici i na kraju kuhinji. Kad bi dovršila sa usisavanjem površina, usisavala bi uglove tepiha.

Woman Standing In Kitchen Using Cleansing Product

Ja to ne radim tako detaljno, ali tepih ipak usisam i s gornje i s donje strane. 

No znajte da se prljavština sakrije i na mjestima na koja možda ne biste pomislili - iza vašeg hladnjaka, ispod kauča i u hrpi kabela od vaše elektronike.
 

4. Ponekad se morate spustiti na ruke i koljena

Od gumenih rukavica i četkica za čišćenje, svijet čišćenja je prepun alata koji vam omogućavaju da nemate dodir sa prljavštinom. Osim metle, improviziranog mop čistača i usisavača, arsenal alata moje majke bio je ograničen na spužve i krpe. Ali je sve bilo čisto, čak i ako je to značilo spustiti se na koljena da opere tvrdoglavu mrlju s poda.

Shutterstock



Da ne budem prenaporna, reći ću još samo da nema ničeg lošeg u čišćenju s rukama s nekim deterdžentom po izboru, uranjanju ruku duboko u vodu s prljavštinom i slično ako su rezultati takvi da ćete biti zadovoljni. Možda je to Njemica u meni, ali kad sam počela paziti na red u svojoj kući, sve je postalo bolje.


5. Nesavršenost je normalna

Isprike majci, ali odat ću pomalo prljavu tajnu. U kući je ipak postojala prostorija koja nije bila tako čista i uredna. Riječ je o praonici rublja koja je uvijek bila u stanju kaosa: košare pune bijelih košulja i crnih majica, čarape, ručnici i kupaći kostimi koji su smrdjeli na klor, sudoper pun hrđe koji je bio star koliko i kuća, napola pune boce deterdženta za rublje.



To je bilo mjesto gdje moja mama nije bila savršena - i u tome je poruka. Svatko ima nešto, bilo da je to praonica rublja ili jedna ladica, gdje je nije sve kako treba - i to je u redu - zaključila je Geraldine Campbell.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

10:33
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje