Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Pijenje antibebi pilula svaki dan Britancima je novost, nama ne

Pijenje antibebi pilula svaki dan Britancima je novost, nama ne

Britanski mediji preplavljeni su viješću o novoj mogućnosti uzimanja antibebi pilula svaki dan u mjesecu. Doc. dr. sc. Ivan Fistonić kaže da su u svijetu dugi režimi u primjeni više od 10 godina

VIDEO

Žene mogu uzimati kontracepcijske pilule svaki dan u mjesecu. Nema zdravstvene koristi od uzimanja povijesne sedmodnevne pauze koja je ranije propisana, kazali su u Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) Velike Britanije, prenosi Daily Mail, a slijede ga i drugi tamošnji mediji.

Stručnjaci sa Fakulteta za seksualnu i reproduktivnu zdravstvenu skrb (FSRH) kažu da uzimanje kontracepcijskih pilula s manje prekida može smanjiti broj neželjenih trudnoća. Kažu da je tradicionalna sedmodnevna pauza uvedena samo da bi Papa bio sretan, a pilule učinile prihvatljivijima za katolike i potaknulo ih se da ih koriste. Tom pauzom pokušao se imitirati prirodni ciklus žene.

Britanski ginekolozi vjeruju da će novi način svakodnevnog uzimanja pilula biti naširoko prihvaćen od žena diljem zemlje.

Daj mu malo, rijetko i nevoljko: Seks savjeti za žene iz 1894.
Daj mu malo, rijetko i nevoljko: Seks savjeti za žene iz 1894.

U svijetu je to praksa već 10 godina

Doc. dr. sc. Ivan Fistonić, viši znanstveni suradnik Medicinskog fakulteta u Zagrebu, kaže kako je to novost za Veliku Britaniju, odnosno njihov zdravstveni fond NHS koji je tek sada registrirao tu mogućnost. Naglasio je da su u svijetu dugi režimi uzimanja kontracepcijskih pilula u primjeni više od 10 godina.

Spomenuo je da je Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) još prije dvije godine registrirala pilule Sesaonique u Hrvatskoj, koje s režimom od 84 uzastopna dana uzimanja i 7-dnevnim placebo ili 'pill-free' intervalom rezultiraju 91-dnevnim ciklusom.

- Danas je sve izraženiji trend skraćivanja ili ukidanja perioda bez terapije (21 dan pilula + 7 dana pauze) zbog neugoda koje se javljaju u tom intervalu. Osim krvarenja često su izraženi simptomi estrogenskog deficita – glavobolja, bol u trbuhu, nadutost, napetost dojki, menstrualne glavobolje, akne - objasnio nam je doc. dr. sc. Ivan Fistonić.

fistonic

- Seasonale Lo i Seasonale Ultra Lo (kod nas Sesaonique) koji se koriste režimom od 84 uzastopna dana i 7-dnevnim placebo ili 'pill-free' intervalom rezultiraju 91-dnevnim ciklusom, komforom kojeg mnoge žene priželjkuju. U SAD je dostupan i kontraceptiv Lybrel koji se kosti kontinuirano, bez ikakvih pauza. Racionalnost posezanja za ovakvim režimom proizlazi ne samo zbog želje za izbjegavanjem navedenih smetnji koje se javljaju u pill-free periodu, već se umanjuju simptomi anemije u žena koje su obilnije menstruirale, odličan je trik za kontrolu endometrioze, sportske aktivnosti i putovanja nisu osujećena zbog mjesečnice, kvaliteta života je bolja itd. - dodao je.

Kaže kako dugotrajni režimi korištenja nemaju povišene zdravstvene rizike u odnosu na uobičajene kontraceptive koji se koriste sa sedmodnevnom pauzom. Također, jajnici se oporavljaju brzo.

- Oporavak funkcije jajnika nakon dugotrajnog sprječavanja ovulacija je brz i sposobnost zanošenja postaje uobičajena. Uz to, danas je zaključak svih foruma koji se bave ginekološkom endokrinologijom da, ako ne puši cigarete, žena može uzimati pilulu sve do vremena u kojem se javlja menopauza. Tada može trenutno prijeći na hormonsko nadomjesno liječenje koje je još nižih doza i 'prirodnijeg' sadržaja - pojasnio nam je ovaj stručnjak.

Restauracija vagine: Ginekolog iz Zagreba spas za mnoge žene
Restauracija vagine: Ginekolog iz Zagreba spas za mnoge žene

Pilula je učinkovita u 99 posto slučajeva

Kombinirana pilula za oralnu kontracepciju obično se naziva samo pilula. Sadrži ženske spolne hormone estrogen i progestagen te sprječava jajnike da svaki mjesec otpuštaju jajašca, a to znači da ih sperma ne može oploditi.

Pilula se obično uzima svaki dan tri tjedna, a zatim se prekida na tjedan dana kako bi se omogućilo da dođe do menstruacije. Učinkovita je u 99 posto slučajeva ako se pravilno koristi, što znači da će manje od jedne na 100 žena koje je uzimaju, zatrudnjeti.

Fotolia

Odobrene su za korištenje 1960. godine

Prva kontracepcijska tableta odobrena je 9. svibnja 1960. godine od strane američke Agencije za hranu i lijekove. Zvala se Enovid 10 i sadržavala je velike količine estrogena i progestagena. Bila je to velika stvar za žene koje su tako mogle bolje kontrolirati hoće li ostati trudne ili ne.

Ali, postojali su i oni, a takvi postoje i danas, kojima otkriće kontracepcije u niti jednom obliku nije bilo prihvatljivo, jer 'sve bi trebalo biti u božjim rukama'. No iako im se katolička crkva žestoko protivila, pilule su dočekane s oduševljenjem.

Od kofeina je dijete u majčinom trbuhu živahnije i razdražljivije
Od kofeina je dijete u majčinom trbuhu živahnije i razdražljivije

- Činilo se kao da je napokon pronađeno rješenje za mnoge parove: zaštita bez komplikacija. Publicitet je bio ogroman, a očekivanja još veća. Pilule su zbog 'sigurnosti' bile visoko dozirane. Ubrzo se pokazalo da zbog visokih koncentracija hormona često dolazi do neželjenih usputnih pojava. Porast tjelesne težine, neuredna krvarenja, vrtoglavice i mučnine poznati su razlozi za prestanak terapije, ali uz visoke je doze hormona bio i povećan rizik za nastanak srčanožilnih bolesti (srčani i moždani udar, stvaranje krvnih ugrušaka u dubokim venama) - rekao nam je doc. dr. sc. Ivan Fistonić.

Pilule su s vremenom postajale sve bolje

Nakon Enovida 10, pojavila se sljedeća vrsta kontracepcijskih tableta. Ona je imala manje estrogena i bio je manji rizik od stvaranja ugrušaka, ali poticala je, između ostalog, dlakavost i debljanje. Stručnjaci su ponovo eksperimentirali pa se 80-ih godina pojavila i treća generacija kontracepcije, ali ponovo je postojala opasnost od pojave problema sa zgrušnjavanjem krvi.

Malo po malo napravili su tablete koje ne uzrokuju dlakavost, debljanje, stvaranje akni te čak smanjuju predmenstrualne tegobe, a rizik od stvaranja ugrušaka je dvostruko manji. 

- Suvremena hormonska kontracepcija novim formulama i putovima primjene definitivno mijenja dosadašnje razmišljanje i uhodani koncept. Usputne pojave i negativan utjecaj na zdravlje negdašnje kontracepcijske pilule danas više ne vrijede. Tim više, znanost je dokazala da korištenje pilule donosi ženi i veliku 'nekontraceptivnu' prednost pred onima koje ju ne koriste: niži je rizik za pojavnost dobroćudnih tumora dojke, običnih cisti jajnika, endometrioze, mioma i upalnih bolesti zdjelice. Žene koje koriste kontracepcijsku pilulu imaju skoro sto postotnu zaštitu od trudnoće izvan maternice - dodao je doc. dr. sc. Ivan Fistonić.

Iako su pilule postale sigurnije za zdravlje i vrlo su raširene među ženama, svejedno ih ne treba olako shvaćati. Prije uzimanja hormonalne kontracepcije ginekolozi šalju žene na pretrage, ili bi tako barem trebalo biti. U nekim slučajevima se ženama savjetuje da ih ne uzimaju jer bi im mogle ugroziti zdravlje. 

Ponekad pilule uzimaju i žene koje ne mogu ostati trudne zato da bi im se menstrualni ciklus normalizirao (kod neredovitih menstruacija, obilnog krvarenja itd.) Treba biti oprezan i kod kombiniranja kontracepcije s drugim lijekovima.

JEZIVA ISTINITA PRIČA IZA POPULARNOG FILMA: 'Obitelj je u kući strave proživljavala pakao, u pet ujutro budio bi ih miris leševa'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...