Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Pijte 2,5 l vode da spriječite pojavu bubrežnih kamenaca

Pijte 2,5 l vode da spriječite pojavu bubrežnih kamenaca
1

Iako nema jedinstvenog recepta za sprečavanje kamenaca, zna se da vegetarijanska prehrana osigurava i veće količine fitinske kiseline za koju se vjeruje da smanjuje njihovo formiranje

VIDEO

Bubrežni kamenac se stvara iz kristala koji se talože iz mokraće i nakupljaju na unutrašnjim površinama bubrega, a njegovom nastajanju najviše pridonose visoke vanjske temperature, razne dijete i anatomske abnormalnosti mokraćnog sustava. Također, ako u obitelji imate nekoga tko je imao bubrežne kamence, ili ste ih već imali u životu, veća je vjerojatnost da će se pojaviti.

Najčešći su oni kalcijski po sastavu, koji se javljaju od 30. do 50. godine života i češći su kod muškaraca, a glavni simptom je izuzetno jaka bol. Najčešće se javlja pred večer ili noću i može biti locirana na predio bubrega (križa), ali se može širiti i prema stegnima i mjehuru, kada se kamenac počne kretati iz bubrega u mokraćovod, kaže dr. med. Neven Kapun, spec. urolog iz Ordinacije Kapun. 


- Najbitnija preventivna mjera je hidracija, odnosno uzimanje više od 2,5 litre tekućine dnevno. Velika količina tekućine razrjeđuje mokraću smanjujući koncentraciju opasnih spojeva. Uz to, vegetarijanska prehrana je prepoznata kao najbolji put borbe protiv bubrežnih kamenaca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Obilje voća i povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova i niskomasnih mliječnih proizvoda, uz ograničenje unosa soli, procesiranog mesa i zaslađenih napitaka dokazano smanjuje rizik nastanka kamenaca, ističe sugovornica. Naime, smanjen unos životinjskih bjelančevina smanjuje i izlučivanje kalcija, oksalata i urične kiseline koji potiču stvaranje kamenca. Vegetarijanska prehrana osigurava i veće količine fitinske kiseline za koju se vjeruje da smanjuje formiranje kamenca - dodaje sugovornik. 


No, nema jedinstvenog savjeta za osobe sklone razvoju kamenaca, pa ni za one kod kojih su se pojavili, već dijeta treba biti definirana ovisno o zdravstvenom stanju pojedinca. 

Bolesnici koji imaju previše kalcija ili oksalata u mokraći možda će morati jesti manje hrane koja sadrži kalcij i oksalate, no neki bolesnici koji imaju visok nivo oksalata u mokraći mogu imati i koristi od dodatnog kalcija u prehrani.

Također, nekim bolesnicima liječnik može savjetovati da izbjegavaju hranu u koju je dodan vitamin D i neke vrste antacida na osnovi kalcija. Oni koji imaju vrlo kiselu mokraću možda će morati jesti manje mesa, ribe i peradi. 

Bubrežne bolesti: Tvrda voda, sol i mlijeko štete bubrezima
Bubrežne bolesti: Tvrda voda, sol i mlijeko štete bubrezima


Osobe sklone stvaranju kamenaca kalcijevog oksalata liječnik će možda zamoliti da smanje unos određene hrane sa sljedećeg popisa: jabuke, šparoge, pivo, cikla, jezgričasto voće (različito, npr. brusnice, jagode), crni papar, brokula, sir, čokolada, kakao, kava, kola pića, raštika, smokve, grožđe, sladoled, mlijeko, naranče, peršin, kikiriki maslac, ananas, špinat, blitva, rabarbara, čaj, repa, vitamin C, jogurt, no ne biste smjeli prestati jesti ili izbjegavati ovu vrstu hrane bez prethodnog dogovora s liječnikom.

Prirodna pomoć 

Oni koji preferiraju prirodne metode liječenja mogu pospiješiti lakše prirodno izlučivanje bubrežnih kamenaca  sirupom od limuna i peršina. Za pripremu sirupa potreban ti je jedan limun, jedan veliki korijen peršina, šalica maslinova ulja, šalica javorovog sirupa i šalica prirodnog meda.

Sklonost bolestima: Lava muči tlak, Ovna upale, Vagu bubrezi
Sklonost bolestima: Lava muči tlak, Ovna upale, Vagu bubrezi

Nasjeckaj limun i korijen peršina pa ih ubaci u mikser. Zatim dodaj i ostale sastojke pa sve zajedno miješaj dok ne dobiješ homogenu smjesu. Gotovu smjesu prebaci u staklenu posudu i spremi ju u frižider. Dovoljno je ujutro natašte uzeti jednu žlicu ovog sirupa i piti deovoljno tekućine tokom dana. 

Kako sirup djeluje? 

Peršin je prirodan diuretik koji će te poticati na češće mokrenje.

Maslinovo ulje ima ulogu svojevrsnog podmazivača tvog organizma. Javorov sirup i med imaju učinak prirodnog antibiotika dok limun pojačava kiselost urina i tako pospješuje razbijanje bubrežnih kamenaca.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise