Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Pijte pivce za živce, ali znajte pravu mjeru - ne više od čaše!'

U svijetu se na ovaj dan natoči 4,2 milijarde krigli piva od 2 decilitra, a pivo osim vitamina B sadrži melatonin, hormon sna, ali i mnoge hranjive tvari koje djeluju umirujuće i izazivaju ugodu

Milijuni ljudi danas će u čast sv. Patrika, zaštitnika Irske, nazdraviti uz pivo, koje dokazano razbija bubrežne kamence i sprečava artritis. Prva parada za Dan sv. Patrika prodefilirala je Bostonom 1737., a u Irskoj su ga do 1970. smatrali religioznom svetkovinom, pa ugostiteljski objekti nisu radili. Tek je 1995. postao zaštitni znak kampanja u promociji Irske, pa ga i danas više slave izvan domovine.

Tako će 56 posto Amerikanaca slaviti ovog sveca, a u svijetu će se natočiti 4,2 milijarde krigli piva od 2 decilitra. I to je idealna mjera ako se želite opustiti, kažu stručnjaci i poručuju da izreka “pivce za živce” doista vrijedi jer ono pridonosi opuštanju psihičke napetosti.  

Foto: 24sata/24sata Iako se svi tijekom Dana sv. Patrika odijevaju u zeleno, njegova izvorna boja do 19. stoljeća bila je plava. Zelena se s Irskom povezuje tek kasnije, vjerojatno zbog pejzaža. I djetelina s tri lista postala je simbol tog dana, i to zbog legende da je sv. Patrik na djetelini s tri lista objašnjavao Sveto Trojstvo u kršćanstvu. Na ovaj se dan u svijetu popije 10 milijuna litara tamnog piva, a prodaja alkohola dan uoči ove proslave poraste  za 28%.

Irci se smatraju sretnim narodom, iako su imali tešku povijest, što mogu zahvaliti ironiji: sintagma “irska sreća” skovana je nakon što su se zbog siromaštva preselili u SAD gdje su imali uspjeha u pronalaženju zlata i srebra tijekom zlatne groznice. Otuda i sretna sedmica, koja na aparatima za sreću znači dobitak.

STALNO PAMETUJU I DRUGIMA IDU NA ŽIVCE: Ovi horoskopski znakovi pod hitno trebaju nešto primijeniti

Komentari (19)
  • čaša od 1,5 l

    17. 3. 2019,   18:16
  • Jsa hi ih poipejm i op 7 na adn i niej mi nitša od njhi.

    17. 3. 2019,   19:54
  • Izlaze Zagorci z klijeti i jedan veli... Štef, ti buš vozil, ti si preveč popil da bi z nami popeval.

    17. 3. 2019,   20:51