Obavijesti

Lifestyle

Komentari 47

Pila sam vodu s limunom i medom 365 dana - i šokirala se

Pila sam vodu s limunom i medom 365 dana - i šokirala se

Čaša mlake vode s limunom natašte svako jutro 15 do 30 minuta prije doručka alkalizirat će organizam te potaknuti probavu i otpuštanje otrova, kaže nutricionist Goran Purić. Može i malo meda...

VIDEO

Crystal Davis iz Amerike odlučila je svako jutro popiti toplu vodu s limunom i medom na prazan želudac, i tako godinu dana. Zanimalo ju je do kakvih sve promjena će doći u njezinom tijelu. Na kraju je priznala da se pozitivno šokirala. 

- Do prije nekoliko godina napitke s limunom i medom kupovala sam u ljekarnama kada sam imala gripu. Naravno, nije bilo puno pomoći od njih pa sam, priznajem, bila malo skeptična kada sam kretala s ovim izazovom. Ipak, sasvim je druga-čije piti pravi med i pravi limun. Odlučila sam piti toplu vodu s limunom i medom 12 mjeseci, svako jutro na prazan želudac - zanimalo me je li to toliko čudotvorno kao što neki tvrde. Vrlo sam zadovoljna.

Naime, cijelu godinu nisam bila prehlađena, nisam imala gripu ni želučane bolesti, iako sam ponekad osjećala kao da će me nešto uhvatiti, ali do toga nije došlo. Također, postala sam jutarnji tip i više nemam potrebu za kavom. Ljudi oko mene kažu kako sam sada ujutro puno ugodnije društvo.

Koristim pola svježeg limuna i žličicu organskog meda u klasičnoj šalici. Najprije prokuham vodu pa ostavim da se malo ohladi, toliko da se med otopi. Stavim i sok od limuna pa to popijem odmah nakon buđenja. Međutim, ponekad u limunu ima više soka ili je kiseliji pa stavim mrvicu više meda, treba malo eksperimentirati - kaže Crystal. 

Voda s limunom smanjuje kiselost organizma, a danas je poznato da upravo kisela okolina pogoduje razvoju bakterija i niza bolesti. No ne treba pretjerivati. Sok od jednog limuna na 2,5 decilitra vode je prihvatljiva  mjera za većinu, no to može biti i mješavina dva ili tri limuna i više vode, što ćete piti i kasnije. 

POGLEDAJTE VIDEO: Za što je još dobar limun?

Pokretanje videa...

spavanje 00:22

- Taj je napitak je koristan zbog vitamina i minerala koje ćemo tako osigurati organizmu. Iako se često ističe da može potaknuti i mršavljenje, čaša vode s limunom sigurno neće značajno utjecati na to - kaže nutricionist Goran Purić.

Naime, voda s limunom sadrži pektin i vlakna, i to može biti korisno u borbi protiv napadaja gladi, a time i kao pomoć u regulaciji tjelesne težine, no samo čaša vode s limunom ujutro neće pridonijeti tome da skinete višak kilograma, dodaje. Bit će tek podrška dijeti, tako što će potaknuti izmjenu tvari i izbacivanje otrova.

Ipak, voda s limunom natašte dobra je jutarnja doza vitamina C, antioksidansa potrebnog da se izborimo sa stresom, vitamina B skupine, kao i kalcija, željeza, magnezija te vlakana, a istraživanja pokazuju da taj napitak sadrži više kalija nego jabuke ili grožđe, što je korisno za zdravlje srca, mozga i dobro funkcioniranje živaca.

Također, voda s limunom može ublažiti upalu zubnoga mesa, no limunska kiselina može nagristi zubnu caklinu pa liječnici preporučuju da ovaj napitak pijete kroz slamku. Voda s limunom pomaže i kod uklanjanja mokraćne kiseline u zglobovima, što je jedan od uzroka upale zglobova i gihta, a povoljno djeluje i na proizvodnju kolagena, odnosno kožu.

Čišćenje jetre

Dvije žlice paprene metvice preliti sa šalicom kipuće vode, poklopiti odmah i pustiti da stoji 30 minuta. Procijediti i dodati sok 2  limuna. Popiti tri šalice tijekom dana.

Za krvne žile

Kilogram limuna s korom i 300 g češnjaka samljeti, preliti s 1,5 litre kipuće vode i kuhati 10 minuta na laganoj vatri. Pustiti da poklopljeno stoji 30 minuta. Preliti u staklenu bocu, zatvoriti i čuvati u hladnjaku. Piti 1/2 decilitra 20 dana prije jela. Napraviti pauzu od 10 dana i ponoviti postupak.

Zrela koža

Mikserom izmutiti snijeg od jednog bjelanjka, uz postupno dodavanje soka 1/2 limuna. Nanijeti na lice, držati dok se potpuno ne osuši i zatim isprati. Koristiti jedanput na tjedan. Maska će očistiti kožu i suziti pore. Nakon primjene ove maske koža će izgledati zategnuto i pomlađeno. 

Skidanje masnoća s trbuha

Stavite 125 g hrena u blender i dobro izmiješajte. Dodajte 3 neoguljena limuna i miješajte dok smjesa ne postane kompaktna. Dodajte žlicu jabučnog octa i 3 žlice meda te sve dobro promiješajte. Uzimajte po 1 žlicu 2 puta dnevno tijekom tri tjedna.

Jačanje imuniteta

U blenderu usitnimo jedan cijeli limun, pomiješamo ga s dvostrukom količinom meda, izmiješamo i držimo u teglici na hladnom. Ovoj 
mješavini možemo dodati i veliku žlicu kurkume. Uzimamo tri puta na dan po jednu malu žlicu.

Kolesterol

Pektin u limunu može pomoći sniziti kolesterol. Stoga svakog jutra pijte vodu s limunovim sokom. 

Probava

Dodajte sok od jednog limuna u čašu mlake vode nakon svakog obroka. Limunska kiselina će stimulirati proizvodnju želučane kiseline te ukloniti probavne tegobe.

Prehlada i gripa

Na prvi znak prehlade, curenja iz nosa ili upaljenog grla pijte svježi sok limuna s mlakom vodom svaka 2 sata.

Ekcemi

Ako patite od infekcije kože, limun možda može pružiti olakšanje. Dodajte 8 kapi eteričnog ulja limuna na 1 šalicu (250 ml) mlake 
vode i 1 žlicu (15 ml) tekućeg meda.

Med, također, ima antiupalni učinak i jača ljekovitu moć limuna, stoga je ove prirodne lijekove poželjno kombinirati. Natopite pamučnu tkaninu u tekućinu, istisnite višak i držite krpu na zahvaćenom području 15 minuta, i to 
od 2 do 3 puta dnevno. 

Za vene

Limunovo ulje pomaže u borbi protiv proširenih vena. Dvije do tri kapi limunova ulja dodajte jojobinu ulju, ulju avokada ili bademovu ulju i masirajte zahvaćena područja. 

Protiv reume

Sok od limuna dodajte u čašu mlake vode i pijte tri puta na dan, a ako imate jaku bol, dodajte sok od dva limuna i pijte tri puta na dan. Masirajte bolna područja s nekoliko kapi limunova ulja pomiješanog sa žlicom ulja jojobe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru