Obavijesti

Lifestyle

Komentari 110

Pilula za abortus čuva ženu od infekcija i probijanja maternice

Pilula za abortus čuva ženu od infekcija i probijanja maternice

Pravo na nabavku imat će isključivo bolničke ljekarne, a pacijentice će do pilula moći doći samo u zdravstvenim ustanovama koje su registrirane za djelatnost ginekologije i porodništva

VIDEO

Davanje ovih pilula, Mifegyne 200, nije baš tako jednostavno i mora se obavljati u strogo kontroliranim bolničkim uvjetima. Mnogo je brige oko pacijentice kod primjene abortivnih pilula, pa vjerojatno zato većina državnih bolnica nikada to nije uvela u svoju praksu, govori nam prof.dr. Mario Podobnik, vlasnik zagrebačkog Rodilišta Poliklinike Podobnik koja već neko vrijeme omogućava ženama da kod njih dođu na pobačaj abortivnim pilulama.

Iako neki misle da se radi o antibebi pilulama ili tabletama za dan poslije (one se piju nakon odnosa u roku 24 sata kako bi se spriječila neželjena trudnoća), treba naglasiti da se radi o pilulama za abortus koje se mogu iskoristiti do 10. tjedna trudnoće.

Kako nam je pojasnio prof.dr. Podobnik, pacijenticama se nakon podrobnog pregleda najprije daje pilula Mifegyne. Žene nakon toga odlaze kući, i nakon 36 sati ponovno dolaze u bolnicu kako bi primile pilulu Mispregnol koja izaziva kontrakcije i pobačaj. Tada moraju barem nekoliko sati ležati u bolnici pod strogom kontrolom, a ponekad je potrebna i infuzija. Za korištenje obje vrste pilula, kaže prof.dr. Podobnik, do sada je trebalo posebno odobrenje Ministarstva zdravstva.

Podobnik

Da je papirologija bila prilično komplicirana, potvrđuje i prof.dr. Herman Haller, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka, bolnice koja je prva uvela u praksu medikamentozne pobačaje. Od javnih bolnica ova se metoda, osim u KBC-u Rijeka, primjenjuje i u OB Pula.

- Radimo to od 2015. godine, a ovu smo metodu uveli jer smo uvijek bili ispred uobičajenih priča i nudili nešto novo. U Europi su ove pilule prisutne desetljećima, a otvorila se potreba i kod nas da na suvremeniji način počnemo rješavati problematiku pobačaja. Kod nas se metoda medikamentima ne koristi samo kod neželjenih trudnoća, nego i kod onih patoloških - tumači prof.dr. Haller dodajući da pacijentice same odabiru žele li pobačaj obaviti pilulama ili kirurški.

Tablete za prekid trudnoće su napokon odobrene u Hrvatskoj
Tablete za prekid trudnoće su napokon odobrene u Hrvatskoj

Iznimka su pacijentice kod kojih postoje određene kontraindikacije zbog kojih ne smiju dobiti abortivnu pilulu, poput problema sa zgrušavanjem krvi ili bolesti jetre. Kao i svaki medicinski postupak, kaže prof.dr. Haller, pobačaj uz pomoć medikamenata ima svoje prednosti i nedostatke. Kao nedostatak mogla bi se istaknuti bol koja je cijelo vrijeme prisutna, kao i to što pacijentica cijelo vrijeme trajanja postupka ima veće emocionalno opterećenje. No za razliku od kiretaže koja je brže gotova, kod pobačaja lijekovima ne može se dogoditi komplikacija koje se svi liječnici boje, a to je perforacija maternice zbog koje žena može potpuno ostati bez maternice. Također, kod pobačaja pilulama mogućnost infekcije je smanjena na minimum.

Žena iz SAD-a rodila je šestero djece - za svega devet minuta
Žena iz SAD-a rodila je šestero djece - za svega devet minuta

Papirologija za nabavku Mifegynea i Mispregnola, kaže prof.dr. Haller, sada više neće biti toliko zahtjevna, bolnica više neće morati tražiti posebna odobrenja, a bolnička ljekarna moći će lijekove direktno nabavljati od veledrogerija. No bitno je naglasiti da pilula neće biti u ljekarnama u slobodnoj prodaji niti će se moći dobiti na recept.

Pravo na nabavku imat će isključivo bolničke ljekarne, a pacijentice će do pilula moći doći samo u zdravstvenim ustanovama koje su registrirane za djelatnost ginekologije i porodništva.

Supertata iz Splita: Otkad sam ugledao kćer nova sam osoba
Supertata iz Splita: Otkad sam ugledao kćer nova sam osoba

To ističu i u Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) naglašavajući da su, neovisno o zakonskoj osnovi temeljem koje se lijek stavlja u promet (suglasnost HALMED-a za izvanredni unos ili odobrenje HALMED-a za stavljanje u promet), abortivne pilule odobrene isključivo za primjenu uz liječnički nadzor. Do sada se mifepriston (generičko ime Mifegynea), kažu u HALMED-u, za potrebe zdravstvenih ustanova nabavljao iz drugih država Europske Unije, uz suglasnot HALMED-a. U siječnju ove godine lijek Mifegyne dobio je odobrenje HALMED-a za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj.

GROZNI SU I ZLI: Ova tri horoskopska znaka nije briga za druge i nitko ih ne želi u svojoj blizini

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje