Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

‘Pipi Duga Čarapa’ otvorila prvi obrt za dadilje u Svetoj Nedelji

‘Pipi Duga Čarapa’ otvorila prvi obrt za dadilje u Svetoj Nedelji

U trudnoći je Enya Kovačević shvatila da su djeca njezin svijet pa je završila osposobljavanje za dadilje i u Sv. Nedelji otvorila prvi takav obrt. S pravim radom počinjem u rujnu te trenutačno traju upisi

VIDEO

Dolazim iz obitelji u kojoj ima puno djece, a s obzirom na to da sam najstarija, oduvijek sam imala prilike paziti na manje, počinje svoju priču Enya Kovačević (23), koja je nedavno otvorila obrt za čuvanje djece, koji je nazvala “Pipi Duga Čarapa”. 

Zbog identičnog izgleda, crvene kose i nasmijana lica, obitelj i prijatelji uvjeravali su je da je ista ona, kao i da joj danas strašno nalikuje, no Enyjina poveznica s dječjim svijetom tu ne prestaje. Po zanimanju je primalja, a kad je nakon godinu dana stažiranja ostala trudna, nekako je prirodno osmislila što će raditi. 

Spontano do ideje

- Na ideju vezanu za čuvanje djece i otvaranje obrta došla sam u vrijeme rodiljskog dopusta. Sve je došlo nekako spontano, bez nekog velikog razmišljanja. Jednostavno sam shvatila da je moja ljubav prema djeci velika i da je to zanimanje kojim se želim baviti.Tijekom trudnoće čuvala sam jednu djevojčicu i to mi je bilo jako lijepo iskustvo koje mi je dalo poticaja - priča nam ova mlada majka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Divno joj je, iskreno priznaje, promatrati te “male ljude” kako rastu jer svaki dan proveden s njima prepun je avantura, novih radnji, a ljubav koju pružaju je neprocjenjiva, što je najbolje osjetila poslije rođenja kćeri.

- Nakon što sam definirala čime se želim baviti, krenula sam u malo istraživanje. Proučila sam Zakon o dadiljama, Zakon o prostornom uređenju za dadilje i koje sve mogućnosti sufinanciranja postoje te sam se odlučila na otvaranje obrta.

U međuvremenu sam završila osposobljavanje za dadilje, još prošle godine u lipnju, te sam nakon toga predala zahtjev za potporu za samozapošljavanje. Potpora je samo manji dio onoga što je uloženo u prostor, koji je bilo potrebno kompletno renovirati i prilagoditi djeci. To sam uspjela zahvaljujući suprugu Mariju, koji mi je od prvog dana najveća podrška i bez kojeg moja ideja ne bi ‘upalila’ - priča nam Enya. 

Uz nju su, dodaje, cijelo vrijeme bili i njezina te suprugova obitelj, na čemu im je neizmjerno zahvalna. 

- Što se same djelatnosti tiče, ona je u Hrvatskoj još relativno nova. Nisu svi roditelji upoznati s njom, no primijetila sam kako se u posljednje vrijeme otvara sve više obrta te vrste zbog velike potrebe za smještajem djece jer je velika navala na vrtiće i mnogo djece tamo ni ne ‘upadne’ - priča uvijek nasmijana Enya. 

“Dadiljanje” na crno i dalje je vrlo aktualno, no Enya je mišljenja i da se ono nikad neće ugasiti te da je upravo to razlog zbog kojeg ovakvih obrta nema i više nego sad. 

- Ipak je za otvaranje djelatnosti poput ove potrebno puno vremena, novca i, uvijek naglašavam, živaca, a u današnje vrijeme ljudi nisu spremni na riskiranje - govori. Svjesna je i da mora pružiti dodatne aktivnosti, pa se srcem bacila u osmišljavanje mnogih radionica u kojima će sudjelovati cijele obitelji, a koje će djeci biti jako zabavne, jer su joj dječja sreća i osmijeh najvažniji. 

Facebook, leci i plakati

- Moj je obrt prvi obrt ovakvog tipa na području Grada Svete Nedelje, pa mi je bitno da roditelji saznaju kao i da se upoznaju s načinom na koji radim. Uz Facebook stranicu tiskala sam letke i plakate, koje sam ostavljala na mjestima za oglašavanje te se nadam dobrom odazivu. S pravim radom počinjem u rujnu te trenutačno traju upisi, a upisati se može svako dijete od prve do šeste godine. Radi individualnijeg i kvalitetnijeg pristupa djeci upisujem ih šestero, uključujući moju kćer - govori poduzetna i vrijedna Enya. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru