Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

Piše na dezićima da drže i 96 sati, ali ipak se treba i oprati

Piše na dezićima da drže i 96 sati, ali ipak se treba i oprati

NIŠTA BEZ VODE Dezodorans omogućuje da bolje mirišemo, dok antiperspirant smanjuje znojenje. No ta svježina ne može trajati dugo. Higijena je glavni adut protiv neugodnih mirisa

VIDEO

Dezodoransi i antiperspiranti razlikuju se po djelovanju i sastavu. Dezodoransi sadrže mirise koji prekrivaju miris znoja i tvari koje sprečavaju prekomjernu brojnost bakterija. 

U antiperspirantima, osim mirisnih sastojaka, nalaze se i tvari koje djeluju na žlijezde znojnice smanjujući znojenje, a u tu svrhu najčešće se upotrebljavaju soli aluminija i cinka. Razlika između onih za muškarce i žene je jedino po mirisnim sastojcima. Da bi ti kozmetički proizvodi dobro mirisali, u njih se stavljaju tvari poput limonena, geraniola, kumarina i drugih.

Kako bi upio višak znoja, u nekima se može naći i talk koji se inače stavlja u dječje pudere. Među stručnjacima su rasprave je li mineral talk siguran za zdravlje ljudi. Mnogi stručnjaci govore da začepljenje pora i sprečavanje znojenja nije zdravo. U nekim istraživanjima našli su poveznicu između sastojaka antiperspiranata, primjerice soli aluminija i raka te Alzheimerove bolesti i mnogih drugih. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kontroverzan aluminij

Drugi smatraju kako te tvrdnje nisu točne te da u određenom vremenskom razdoblju unesemo više aluminija hranom i vodom ili prašinom. Znanstveni odbor za zaštitu potrošača Europske unije (SCCS), kako je navedeno 2014. u “Mišljenju o sigurnosti aluminija u kozmetičkim proizvodima”, ne negira neurotoksično djelovanje aluminija, nego smatra da ne postoji dovoljno dokaza za provedbu odgovarajuće procjene rizika zbog korištenja aluminija u kozmetičkim proizvodima. 

Moguće je da će ova istraživanja potrajati godinama, a na potrošačima je da sami procijene koji će od proizvoda koristiti. U kozmetičke svrhe trenutačno se koristi oko 25 aluminijevih spojeva. Važno je znati i činjenicu da aluminij nije prirodno prisutan u ljudskom tkivu. Prilikom znojenja naša koža ispušta znoj u kojemu se nalazi mnoštvo tvari uključujući soli, masti i razne metaboličke produkte. 

fotolia

Dodatna svježina

U proizvodima koje koristimo protiv neugodnih mirisa i za smanjenje količine znoja koji će naša koža proizvesti također se nalazi mnoštvo tvari. Ne postoji proizvod koji omogućuje nekorištenje sapuna i vode toliko vremena koliko piše na proizvodima. Piše da štite od znojenja i neugodnih mirisa do 96 sati. Osobna higijena mora biti temeljna navika svakoga, a proizvodi za održavanje svježine samo su dodatna pomoć.

Axe stick

Kompleks na bazi cirkonija i soli aluminija sprečava neumjereno znojenje i pojavu neugodnih mirisa uzrokovanih znojenjem. Konzervansi sprečavaju pojavu smrada i kvarenje proizvoda. Za dodatnu zaštitu je mineral talk.

50 ml - 23,90 kn

Old Spice stick

Antiperspirant, sadrži kompleks na bazi soli aluminija i cirkonija koji sprečava prekomjerno znojenje. Konzervansi su protiv razvoja mikroorganizama, a mirisni sastojci za prikrivanje neugodnih mirisa. Talk upija znoj. 

50 ml - 22,90 kn

Nivea roll-on

Antiperspirant, sadrži njegujući glicerol te pantenol, odnosno provitamin B5. Za zaštitu od znojenja je aluminijev klorhidrat. Ima ulje avokada te mnoštvo mirisnih sastojaka za osjećaj ugode.

50 ml - 17,90 kn

Cien roll-on

Sadrži aluminijevu sol i sok aloe vere, koja inače ima razne blagotvorne učinke. Tu je njegujući alantoin, protiv kvarenja sadrži konzervanse, a za ugodno korištenje mirisne sastojke.

50 ml - 8,69 kn

Garnier roll-on

Antiperspirant, znojenje sprečava sastojak na bazi aluminija, a piše da djeluje do 96 sati. Konzervans je na bazi cinka. Ima mnoštvo mirisnih sastojaka, poput linaloola, kumarina i citronelole.

50 ml - 18,90 kn

Balea roll-on

Antiperspirant, ne sadrži alkohol, a za sprečavanje znojenja je aluminijeva sol. Konzerviran je, a to sprečava njegovo kvarenje i rast mikroorganizama na koži. Ima i mirisne sastojke. 

50 ml - 8,90 kn

Dove roll-on

Za zaštitu od prekomjernog znojenja sadrži aluminijevu sol. Kao njegujuće tvari ima glicerol i suncokretovo ulje. I ovaj proizvod sadrži i mirisne sastojke za osjećaj svježine. 

50 ml - 21,90 kn

Biobaza roll-on

Ima mnoštvo njegujućih i mirisnih sastojaka, ekstrakte masline, kadulje, kima, pelina i metvice te citral, prirodnu smjesu mirisnih sastojaka. Konzerviran je, a protiv znojenja ima aluminij iz mineralnih soli.

50 ml - 24,90 kn

VIDI OVO: Kim poludjela na Kourtney: "Nisi ništa posebno".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru