Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pite: Maštoviti i slasni zalogaji za svačiji ukus

None Foto: Photos

Pite su ukusne i slatke i slane, a osnovni sastojci nadjeva su jaja i vrhnje. Nadjev će imati puniji okus ako osnovnoj smjesi dodate kravlji sir

Vrhnje i jaja osnova su nadjeva slanih i slatkih pita. Nadjev će imat i puniji okus ako osnovnoj smjesi dodate i kravlji sir. Ljubitelji mesa nadjev mogu pripremiti od mljevenog mesa i luka te nadopuniti začinima poput papra, majčine dušice, bosiljka, češnjaka i origana.
PITA NADJEVENA NARANČOM
Sastojci: 200 g brašna, 75 g šećera,100 g maslaca, 3 žlice marmelade od naranče, 5 naranči, 125 ml slatkog vrhnja, 3 jaja
Priprema: Od brašna, 25 g šećera, vanilin šećera, žlice ulja i margarina zamijesite tijesto. Razvučeno tijesto stavite u nauljeni kalup. Naranče razdijelite na kriške i ogulite im kožicu. Tijesto premažite marmeladom i izlijte mješavinu slatkog vrhnja, šećera i jaja te posložite naranče. Zapecite.
PITA SA SVJEŽIM SIROM I MARELICAMA
Sastojci: lisnato tijesto, 50 g piškota, 50 g lješnjaka, 500 g svježega sira, limenka marelica. Priprema: Smrvite piškote i pomiješajte ih s lješnjacima. Glatko izmiješajte svježi sir, 2 jaja, šećer i 3 žlice limunova soka. Tijesto razvaljajte i stavite u kalup. Premažite ga mješavinom lješnjaka i piškota. Posložite narezane marelice i premažite nadjevom od sira. Ukrasite marelicama i zapecite.
PITA OD SOJINIH KOMADIĆA I GLJIVA
Sastojci: 2 poriluka, 200 g šampinjona, 200 g sojinih komadića, tijesto, sol. Priprema: Sojine komadiće namočite u vrućoj vodi. Na luku popirjajte poriluk i gljive. Posolite i popaprite. Razvucite tijesto i stavite gljive i poriluk te dodajte soju. Redajte tijesto i nadjev dok ne potrošite sve sastojke. Pospite sirom i zapecite u pećnici.
PITA S KISELIM ZELJEM I VRHNJEM
Sastojci: lisnato tijesto, pakiranje narezanog zelja, 300 g kiselog vrhnja, sir. Priprema: Iscijedite kiselo zelje. Pomiješajte ga s vrhnjem, slatkom paprikom, ljutom paprikom i soli. Lisnato tijesto razvaljajte i stavite na dno kalupa. Izbodite podlogu vilicom, a višak tijesta odrežite. Smjesu rasporedite po tijestu. Po smjesi rasporedite višak tijesta i pospite sirom. Zapecite na 180 C.

Komentiraj, znaš da želiš!