Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pivo koje ide uz kolače: Imaju okuse After Eighta i Bountyja

Pivo koje ide uz kolače: Imaju okuse After Eighta i Bountyja
4

OBITELJSKI POSAO Darko Subotić kaštelansku pivovaru je pokrenuo sa suprugom Marinom. Kakao za pivo je iz Dominikanske Republike, a neki stavljaju mentu, arome vanilije, kokosa...

VIDEO

After Eight, legendarne čokoladice s mentom, još od 1962. godine osvajaju svijet, a odnedavno imaju i svoju inačicu koja se toči u splitskoj pivnici i mini pivovari Tap B. Zmajska pivovara ima Bounty stout, koji podsjeća na čokoladicu...

Familia Chocolate Stout kaštelanski je zimski specijal u limitiranoj količini. Rađen s čokoladnim aromama poznatoga dalmatinskog čokolatijera Marinka Biškića. Složio ga je iskusni pivar Darko Subotić, koji je pivovaru pokrenuo sa suprugom Marinom.

Zimi volimo piti tamna piva, tako da je ovo bio prirodan odabir. A tko ne voli čokoladu?! Stupili smo u kontakt s Marinkom Biškićem, jednim od rijetkih “bean to bar” čokolatijera, što znači da sam prerađuje zrno kakaa u svom pogonu Nadalina, objasnio je Subotić.

Biškić im je osigurao kvalitetno kakao zrno iz Dominikanske Republike. Uz standardni pivarski ječam dodali su i zaprženi bez ljuske kako bi izbjegli oporost u okusu koju uzrokuju tanini iz ljuske. Viskoznost i gustu pjenu postigli su dodatkom zobenih pahuljica, što je pivu dalo ugodnu notu žitarica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Familia Chocolate Stout smo shvatili kao izazov; možemo li proizvesti pivo koje će biti pitko, ne previše teško, a da se opet osjeti kakao. Smatramo da smo u tome itekako uspjeli. Izazov su bile i masnoće kojima obiluju kakao zrna. Poznato je da masnoća i pjena ne idu zajedno. To smo uspješno riješili dodatkom zobenih pahuljica koje su zbog velike količine bjelančevina stabilizirale pjenu i dale viskoznost - kaže Darko.

U ovom čokoladnom stoutu je pet posto alkohola, a Subotić ističe da se izvrsno slaže s odrescima, pašticadom, burgerom ili s desertima poput lava cakea i čokoladnog moussea. Familia je craft pivovara koja u proizvodnji koristi samo prirodne sastojke, bez zamjenskih sirovina ili aditiva poput stabilizatora pjene, bistrila i sličnih kemijskih supstanci.

Ako želite biti fit: Svako jutro, jedna zobena kaša snagu daje!
Ako želite biti fit: Svako jutro, jedna zobena kaša snagu daje!

Splitska pivnica i mini pivovara Tap B također surađuje s Marinkom Biškićem. Druga edicija njihova piva Mrka složena je od gorke čokolade te ekološke sušene mente kojom je zaokružen okus ovog stouta, tamnog piva na koji su splitski crafteri posebno ponosni.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:38

- Mrka je nastala prema receptu Hrvoja Paštara, koji je u našemu malom kolektivu specijalist za tamna piva. Prošlog smo Božića imali prvu ediciju Mrke, ali s chili paprikama, a temeljna Hrvojeva receptura za ovo pivo je na natjecanju homebrewera 2016. godine dobila srebrnu medalju - kaže Stipe Tabak, jedan od trojice vlasnika Tap B Craft Brewery & Brewpuba.

Pivovara Tap B

Suha menta se prije dodavanja u pivo u ovoj pivovari dezinficira u žestokim alkoholnim pićima kao što su rakija, viski ili votka kako ga ne bi inficirala tijekom postupka proizvodnje.

- Još dok sam bio kućni pivar, osmislio sam dobro primljene recepte za tamna piva, a za Mrku v2 supruga je predložila ovu kombinaciju mente i čokolade kako bi podsjećala na legendarnu čokoladicu i koja je ispala odlično. Koristili smo samo jednu vrstu hmelja - njemački perl te četiri vrste ječma. Sam balans ječmenih sladova ne dopušta da strši alkohol u pivu, iako ga u ovom pivu ima sedam posto - objašnjava.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:28

Tabak, pak, ističe kako se čokolada dodaje u postupku kuhanja, dakle, na početku proizvodnje piva, a menta pri kraju kao svojevrsni začin u vrenju. Napravili su 800 litara Mrka chocolate mint stouta koje su pivopije odmah povezali s čokoladicom After Eight, što i ne čudi jer se u procesu kuhanja našlo šest kilograma čokolade te dva kilograma sušene mente, što i jesu ključni sastojci te slastice. Mrka v2 je, da zaključimo, zimsko pivo pomno izbalansiranih aroma čokolade, mente, ječma i hmelja koje se može dobro upariti s mesnim jelima. A u biznis su zajedno krenuli silom prilika.

Imala je 139 kg, pa je počela jesti intuitivno i izgubila 79 kg
Imala je 139 kg, pa je počela jesti intuitivno i  izgubila 79 kg

- Supruga Marina je u to vrijeme bila bez posla i bez nekih naznaka da će se taj status uskoro promijeniti. Bilo je ili se iseliti ili stvoriti novu priliku ovdje s pivarstvom. Odluka je bila teška, ali ispravna. Otvorili smo pivovaru uz magistralu u Kaštel Gomilici - opisao je Subotić, koji se zaljubio u kućno pivarstvo 2011. godine i s bratom krenuo kuhati i eksperimentirati s okusima i brusiti vještinu.

Iz pivarske radionice na zapadnoj dijelu Zagreba nastao je Bounty Stout. Zmajska pivovara “poigrala” se prirodnim aromama kokosa i lješnjaka te kakaa, tamne čokolade i tamne karamele. Kuhali su je u suradnji sa španjolskom pivovarom Montseny iz Barcelone.

- Poželjeli smo tekući desert, a nit vodilja bila su nam godišnja doba, odnosno jesen i zima. To smo na kraju i dobili, pivo aromatizirano okusima kokosa, čokolade i vanilije. Ima šest posto alkohola i malo je jače, ali ljudi su je izvrsno prihvatili - rekao nam je Andrej Čapka iz Zmajske pivovare.

Ponosno ističu da je spravljen kombinacijom četiriju britanskih specijalnih sladova te prženog ječma.

- Dobro pristaje uz kolače, iako kažem, i pivo samo može poslužiti kao desert - dodao je Čapka.

Prvo pivo skuhao je prije gotovo 20 godina. Danas se “igra” okusima, a prošle je godine Zmajska pivovara proizvela 12 različitih piva, na što je Čapka iznimno ponosan.

Modni stil buduće prve dame: Odmjereno, elegantno i "cool"
Modni stil buduće prve dame: Odmjereno, elegantno i "cool"

- Nakon preseljenja danas možemo lakše ući u specijalna izdanja pojedinih piva i istraživanje novih okusa i stilova - objasnio je Čapka.

Zimski “specijal” napravila je i još jedna zagrebačka pivovara, The Garden Brewery. Oni su proizveli Vanilla&Chocolate Porter. Prevladavaju okusi čokolade, vanilije, kave, tamne karamele...

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

22:41
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru