Hrana ozloglašena po debljanju može biti jednako zdrava kao i voće i povrće. Sve ovisi kako se pripremi te jede li ju čovjek s užitkom
Pizza štiti krvotok a štete mu naoko zdrava hrana
Svaka hrana je dvosjekli mač, a znanstvenici upozoravaju kako, više nego o namirnicama, zdrava prehrana ovisi o načinu pripreme te količini hrane. Pizza može biti masna, krcata ugljkohidratima i "čepiti" krvne žile. No može biti i obrok koji objedinjuje neophodne namirnice, vitamine i minerale. Tijesto od integralnog brašna bogato je antioksidansima, koji štite krvotok. Umak od rajčice obiluje beta-karotenom, likopenom i vitaminom C. Stavite li na njega mozzarellu, pizza će sadržavati i kalcij. Osim pizze, nezdravom hranom ljudi često smatraju jaja i krumpir iako su puni vitamina, minerala i karotena koji štiti vid. I voće i povrće u limenci često je zdravije od prirodnog. Ništa ne može zamijeniti jabuku uzgojenu u vlastitu vrtu, ali većina "zelenila" kupljenog u dućanima ubrana je još nezrela. S druge strane, voće i povrće za konzerviranje bere se tek kada dozrije te potpuno razvije vitamine i minerale. Osim uzgoja i sastojaka hrane, na zdravlje utječe i način jedenja. Već 30 godina nutricionisti tvrde da će sporije žvakanje i stanke između zalogaja dati želucu vremena da javi mozgu kako je pun. No iako muškarci jedu brže, sporije talože masti. Znanstvenici pretpostavljaju da mozak i sam doživljava hranu. Iako sit glavnog jela, za desert će naći mjesta jer dobiva novu skupinu namirnica. Zato, tvrde, najzdravije je hranu jesti s užitkom.
KRUMPIR
Krumpir je bogat ugljikohidratima, no to je upravo ono što mozgu treba. Zbog pomfrita ga prati zao glas hrane beskorisne za išta osim za debljanje. No kuhan ili pečen s ljuskom, krumpir obiluje vitaminom C, B6, kalijem, karotenom, bakrom, manganom...
JAJA
Kolesterol u krvi prije će povisiti druge masnoće u hrani nego kolesterol iz jajeta. A osim njega, u samo 75 kalorija, koliko ima, krije se 13 esencijalnih aminokiselina neophodnih za izgradnju stanica. Ali i vitamin E, željezo, cink, dvije vrste karotena, lutein...
GOVEDINA
Crveno meso može biti jako dobro ili jako loše. Ovisi koji dio krave jedete. I koliko. Biftek od osam dekagrama dat će oko 40 posto dnevne doze cinka i selena te dobre, zasićene masne kiselune. Najbolja je kuhana pa marinirana.
ENERGETSKE PLOČICE KRCATE ŠEĆEROM
Cjelovite žitarice, sušeno voće i orašasti plodovi ustoličili su ove "čokoladice" kao zdrav zalogaj. No većina je umočena u šećerni sirup ili je krcata umjetnim sladilima.
DOBAR JE SAMO PRIRODNI ČAJ
Hvalospjevi čajevima, od crnog do brusnice, ne prestaju. No oni vrijede isključivo za bilje kuhano u vodi. Kojekakvi ekstrakti i ledeni čajevi imaju samo isti okus. I obilje šećera.
VOĆNI SOKOVI VOĆA VIDJELI NISU
Voćni sokovi, bomboni, sladoledi... osim imena nemaju gotovo ništa voćno. Uglavnom se rade od iskuhanog soka voća siromašnog hranjivim tvarima. Ali bogatog šećerom.
SLANI ŠTAPIĆI I PERECI NATOVAREMNI SU SOLJU
Podnosi ih i osjetljiv želudac, a preporučaju se i kao zdrava zamjena čipsu. Imaju 10 puta manje masti, no jednako soli. Samo 20-ak grama daje četvrtinu na dan potrebnog natrija.