Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Plečko: Čaj od preslice tjera bubrežni kamenac

None Foto: Željko Lukunić

Nesnosne bolove može ublažiti i ležanje u vrućoj vodi na boku gdje je kamenac. Toplina će proširiti kanaliće pa ih kamenac neće tako jako pritiskati

Kažu da nema bola kakav izazivaju bubrežni kamenci kad se jednom pokrenu kako bi izašli preko uretera i mokraćnoga kanala. Bolove koji put ne mogu zaustaviti ni injekcije morfija, a medicina ih rješava razbijanjem ultrazvukom, koje nije uvijek uspješno, te vrlo neugodnim zahvatom ulaženja sondom preko mokraćovoda do kamena i vađenjem, ako je to uopće izvedivo. Davno su se ljudi služili primitivnim sredstvima uklanjanja bubrežnih kamenaca. Čak su češki liječnici preporučali pijenje što veće količine piva (!), a seljaci su u našim krajevima bolesnika vozili grbavim putevima.

UKLANJANJE KAMENCA PRIRODNIM PUTEM
Kao priručno sredstvo može poslužiti trčanje stepenicama gore-dolje ili ležanje u kadi vruće vode, postrance, na onoj strani gdje se kamenac nalazi. Vruća voda opusti kanale i bol se smanji ili nestane. Čaj koji može otopiti i istjerati bubrežne kamence priprema se od čajne žličice preslice (lat. Equisetum arvense) u 250 ml kipuće vode. Pusti se da vrije 5-7 minuta, procijedi i pije. Na dan treba popiti 1,5-2 litre čaja, tri dana uzastopno. Kako u krajevima gdje se jede crna rotkva (lat. Raphanus sativa) nema takvih problema, uočeno je da 1 dl soka iscijeđena iz sirove rotkve uzimana natašte može istjerati kamence te spriječiti njihovo nastajanje. Od preparata pomažu Rowatinex ili indijski Cistone. Prije uzimanja lijeka savjetujte se s liječnikom.

Komentiraj, znaš da želiš!