Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Plijesan može izazvati alergiju, astmu, pa i oštećenje bubrega

Ovisno o uzročniku plijesni i tome koliko dugo smo joj izloženi, može doći do slabljenja imuniteta i poremećaja hormonskog sustava, te do ozbiljnih zdravstvenih problema, kaže prim. dr. Jadranko Jelić

Ljudi najčešće nisu svjesni plijesni u svom okruženju, a ona kod dugoročne izloženosti može izazvati vrlo ozbiljne posljedice po zdravlje. Plijesan se danas ubraja među češće alergene, zajedno s peludi, travama i prašinom i s vremenom može izazvati niz simptoma koji se inače razvijaju kod alergija, od upale gornjih dišnih puteva, koja se manifestira kao curenje nosa, preko svrbeža očiju, nosa i kihanja pa sve do astme, upozorava internist, prim. dr. Jadranko Jelić iz Rijeke.

Photos | Autor: Photos Foto: Photos

Plijesni, dodaje, mogu ispuštati mikotoksine, otrove koji nastaju kao produkt njihovog metabolizma i dugoročno mogu dovesti do mikotoksikoze, odnosno zaraze tim toksinima.

- Ovisno o uzročniku, kao i tome koliko smo im dugo izloženi, moguće su različite posljedice: od slabljenja imuniteta i poremećaja hormonskog sustava, pa do oštećenja jetre i bubrega - upozorava sugovornik.

Plijesan je zapravo tipičan problem 'bolesnih zgrada', kaže magistra toksikologije Daniela Čepelak Dodig, Voditeljica Odjela za biocide u Službi za toksikologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime  

- Ovo je isključivo građevinski problem i ako imate problema s plijesni u kući, morate razgovarati sa stručnjacima iz tog područja. Ključno je zaustaviti prodor vlage u zidove i tome posvetiti svu pozornost. Kad se ukloni vlagu iz zidova i podova, neće više biti plijesni.  Ako u kući ili stanu postoji plijesan, ništa se neće postići pranjem i dezinfekcijom - kaže.

NIJE ZNALA ŠTO SE DOGAĐA Godinu dana ju trovala plijesan: Počela gubiti kosu i pamćenje...

- U proljeće možete uvesti reda, no onda ponovo dolaze jesen i zima i problem će se ponoviti. Stvar se rješava jedino dobrim prozračivanjem kuće dok niste tamo i o tome uvijek treba voditi računa - kaže sugovornica. Dodaje kako prostore koje možda ne koristimo tijekom zime nikada preko zime ne bi trebalo hermetički zatvarati, odnosno uvijek treba omogućiti prozračivanje. 

Foto: Pixabay/Merseyside Police

- Plijesni se u tzv. bolesnim zgradama najčešće javljaju na zidovima, podovima i stropovima. Međutim, mogu se javiti i na namještaju, na primjer u madracima - dodaje sugovornica. Zbog toga je vrlo važno voditi računa i o njihovom prozračivanju. 

Ne jedite pljesnivu hranu

Većina nas barem jednom je doživjela da omiljena marmelada dobije pljesnivi 'film' na vrhu, a često se plijesan stvori i u bocama s domaćom rajčicom koja dulje vrijeme stoji otvorena. I mnogi nerijetko neće odoljeti da ne počiste plijesan s vrha i nastave jesti tu hranu. No to baš i nije pametno, upozorava toksikologinja. 

- Nije mudro jesti pljesnivu hranu, osim ako se radi o plemenitoj plijesni, na primjer kad su u pitanju sirevi ili kulen. No od jednog obroka čovjeku vjerojatno neće biti ništa - zaključuje Daniela Čepelak Dodig.

Pazite na zelene ili smeđe mrlje i ustajao miris

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

Plijesan u prostoru najčešće ćete prepoznati kao zelene, smeđe ili sive mrlje koje su se uhvatile po rubovima zidova, oko ruba kade, ili tuš kabine, kao mrlje i promjenu boje na zidovima, podovima i tepisima, a često se javlja i ustajao miris koji podsjeća na miris prljave ustajale vode. Imajte na umu da se plijesan može razviti i u klima-uređajima, koje redovito treba čistiti i održavati, a može se stvoriti i u kuhinji, zbog isparavanja iz lonaca, zbog čega se zidovi vlaže.

photos Riješite se vlage i plijesni u svom domu

TOP savjeti za prevenciju plijesni

1. Redovito otvarajte prozore radi prozračivanja, a po potrebi otvorite prozore i vrata tako da zrak cirkulira kroz cijeli stan, kako bi se smanjio udio vlage u prostoru. 

2. Nakon tuširanja, vrata kupaonice ostavite otvorena neko vrijeme. Prethodno prebrišite sve mokre površine oko kade ili u tuš kabini te mokre tepihe i ručnike stavite na sušenje. 

VRIJEDI PROBATI Odličan trik kako perilicu rublja brzo i jeftino očistiti od plijesni

3. Povremeno prebrišite vlažne površine u kupaonici i kuhinji krpom namočenom u vodu i alkohol, ili ocat (u omjeru pola-pola, odnosno uz visoki udio alkohola ili octa), odnosno nekim od kupovnih sredstava za čišćenje koja sadrže klor, jer uništavaju gljivice. Posebno čistite silikon kojim su zabrtvljeni kada, umivaonik i wc-školjka, jer se gljivice tu najlakše zavlače.

Foto: Dreamstime

4. Ako se negdje na zidu nakupe gljivice, uklonite ih brusnim papirom i prebrišite sredstvom koje sadrži klor. Ako je plijesan zahvatila veći dio zida, obavezno potražite savjet građevinara.

5. Ne sušite rublje u stanu, odnosno ako nemate mogućnosti sušiti ga drugdje, nabavite perilicu s visokim brojem okretaja kod centrifuge, kako bi dobro prosušila rublje, te nastojte ostaviti otvoren prozor u prostoriji u kojoj se rublje suši. 
 

Komentari (4)
  • Domestos čisti gljivice na silikonu u tuš kabini. Provjereno.

    15. 3. 2019,   19:27
  • opaka je do smrtnog ishoda i ne treba žaliti truda i rada na uklanjanju a osobito paziti na disanje (maska).......

    15. 3. 2019,   18:58
  • treba čistiti ali nisam znao da astmu moze izazvat

    15. 3. 2019,   18:09