Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Plodnost kćeri određuje dob majčina ulaska u menopauzu

None Foto: Allmoviephoto

Ako je majka u menopauzu ušla prije 45-e godine života vjerojatnost da će njena kćer zatrudnjeti u 30-ima značajno se smanjuje, pa na začeću treba "raditi" ranije

Kćeri žena koje su ranije ušle u menopauzu imaju manji broj zdravih jajnih stanica od onih čije su majke ušle u klimakterij poslije 55-e godine života. Na taj način žene mogu predvidjeti koliko im je vremena preostalo da začnu dijete prema dobi, s obzirom na trend sve kasnijeg rađanja u zapadnom svijetu, tvrde danski znanstvenici sa Sveučilišta Kopenhagen. 

Promatrali su utjecaj majčine reproduktivne dobi na plodnost njezinih kćeri preko dva markera, razine Anti-Mullerian hormona (AMH) te broja antralnih folikula kod 527 žena. Na taj se način predviđa rezerva jajnika, čime se mogu otkriti šanse žene za prirodnu ili medicinski potpomognutu oplodnju, piše Daily Mail. Oba ta markera su značajno niža kod žena čije su majke u menopauzu ušle u dobi od 45. godina i ranije te je zbog toga manja mogućnost začeća u kasnim 30-ima.

- Žene čije su majke rano ušle u menopauzu trebale bi pokušati zatrudnjeti u 20-ima, jer se kasnije njihove šanse za to drastično smanjuju - rekla je voditeljica studije, dr. Janne Bentzen.

Dodala je kako na našu plodnost snažno utječu geni, a prijašnje su studije već potvrdile da majke i kćeri u sličnoj dobi ulaze u menopauzu.

Komentari (49)
  • ako je na tatu onda ništ od menopauze,cijeli život će biti u pubertetu

    7. 11. 2012,   13:24
  • jel to ono vrime kad su matere extra turbo zivcane? aha.. moja je jos u menopauzi onda

    7. 11. 2012,   15:46
  • a što ako je kćer na tatu?

    7. 11. 2012,   13:09