Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

PMS, čokolada i stres nose ružne i agresivne snove

None Foto: shutterstock

Zbog hormonalnih promjena žene imaju noćne more koje im ostaju čvrsto utisnute u pamćenje, za razliku od muškaraca koji ih slabije pamte

Žene sanjaju intenzivnije i strašnije more od muškaraca, pokazuje britanska studija. Stučnjaci su se složili da je razlog tome promjena u tjelesnoj temperaturi koju uvjetuje mjesečni ciklus. Temperatura tijela koja počinje rasti nakon ovulacije dostiže vrhunac netom prije mjesečnice, stoga tijekom PMS-a žene sanjaju agresivne snove koji ostaju čvrsto utisnuti u pamćenje nakon buđenja.
Proganjanje, gubitak roditelja, partnera ili djece te zastrašujuće i nepoznato okružje najčešći su “scenariji” iz noćnih mora.
>>Stres izbacuje hormone iz ravnoteže i izaziva noćne more. Strahovi koji ga povećavaju uvlače se u podsvijest i realiziraju dok spavamo. Njihovo praćenje i čitanje simbola može pomoći u suočavanju s problemima.

>>Prije spavanja izbjegavajte slastice na bazi čokolade i izbjeći ćete noćne more, savjetuju stručnjaci. Kofein i ostali spojevi iz čokolade uzrokuju reakcije koje izazivaju mnogo slobodnije lutanje misli i sanjanje.

>>Ljubitelji fikcije sanjaju lucidne snove u kojima su svjesni da sanjaju, a romantična literatura potiče emocije u snu

Komentiraj, znaš da želiš!