Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

PMS je sve teži kako starimo, a najgori je kod žena koje puše

PMS je sve teži kako starimo, a najgori je kod žena koje puše
1

Svaka žena tijekom života iskusila je simptome PMS-a, od grčeva do problema s kožom ili lošeg raspoloženja. Nekima je tako svaki mjesec, druge pate povremeno. Liječnici otkrivaju zašto je to tako

VIDEO

PMS utječe na nešto manje od pola žena, a tegobe uzrokuju hormonske promjene. Primjerice, žene pod utjecajem testosterona imaju teškoće s koncentracijom i kontrolom apetita. One na koje utječe progesteron imaju problema s crijevima te im koža na licu i vlasištu proizvodi više sebuma zbog čega se katkad pojavljuju akne, ispričala je Dr. Belinda Griffiths iz londonske The Fleet Street Clinic za Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:12

Kako hormoni mijenjaju tijelo?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tijekom zadnje polovine menstrualnog ciklusa i tjedan prije menstruacije razina progesterona naglo raste, a zatim drastično opada baš prije nego što počne menstruacija. Estrogen također raste u sredini ciklusa, a opada uoči početka menstruacije. Vjeruje se da testosteron ostaje na istoj razini cijelo vrijeme, a otpuštaju se i prostaglandini koji uzrokuju bolne grčeve kojima je svrha iz tijela izbaciti menstrualnu krv. Često ih zovemo menstrualnim bolovima - pojasnila je dr. Griifiths.

Menstruacija: Kako se mijenja od puberteta do menopauze
Menstruacija: Kako se mijenja od puberteta do menopauze

Te hormonalne promjene objašnjavaju simptome koji se pojavljuju u tjednu prije nego započne krvarenje, a svaka će žena te simptome proživjeti na drugačiji način.

- Simptomi također variraju ovisno o dobi i obično se pogoršavaju tijekom tridesetih i četrdesetih kako se bliži menopauza, budući da se hormoni opuštaju nepredvidljivo - istaknula je.

Kako djeluje progesteron?

- Progesteron je hormon koji se otpušta neposredno prije menstruacije i uzrokuje opuštanje glatkih mišića. To vodi do zatvora i osjećaja nadutosti prije početka krvarenja. Suprotni učinak javlja se kad razina hormona padne i započne ciklus što vodi do pojave proljeva - pojašnjava dr. Griffiths.

Akne i masna kosa

Belinda pojašnjava i da progesteron utječe na povećanu proizvodnju sebuma.

- To je masna, uljasta tvar koju proizvode žlijezde lojnice, a masti kosu i kožu. Kod nekih će žena to prouzročiti zdrav sjaj kože, a kod drugih će rezultirati aknama jer će se pore začepiti zbog viška masnoća, pojasnila je.

Kaže kako se učinak pogoršava kad dolazi do povećanja razine testosterona.

- Budući da razine progesterona i estrogena padaju, testosteron može uzrokovati bujanje akni. Također, kod povećane proizvodnje sebuma ulje djeluje na korijen kose pa ona postaje masna. Zato će je trebati češće prati, nastavila je ona.

Menstruacija nije jedini razlog nadutosti, može biti i bolest
Menstruacija nije jedini razlog nadutosti, može biti i bolest

Promjene raspoloženja

Ljudi se često nabacuju pojmom PMS-a i pripisuju ga ženama koje su lošeg raspoloženja. No studije su pokazale da su promjene raspoloženja povezane s hormonskim promjenama uoči i tijekom menstruacije.

- Riječ je o subjektivnim tegobama koje variraju od žene do žene. Simptomi su izraženiji kod žena koje pate od anksioznosti ili depresije. Mehanizam koji ih povezuje nije još poznat, no postoji jasna povezanost koja se dodatno pogoršava s godinama, kazala je liječnica navodeći kako se ljutnja i agresija povećavaju i to ne samo zbog progesterona, nego i činjenice da niži estrogen i progesteron ističu djelovanje testosterona.

- To znači da će žene biti napete i sklone živciranju, možda će im porasti apetit, a oslabiti koncentracija, kazala je ona.

Unhooking a bra

Bolne grudi

Još jedan naporni simptom menstrualnog ciklusa su osjetljiva ili bolna prsa uoči početka krvarenja. Belinda kaže da je to također individualno, a vezano je uz razinu progesterona u tijelu.

- Hormon stimulira mliječne žlijezde, pa su one zbog toga otečene i bolne, tvrdi ona.

Menstruacija usporava mozak i ograničava moć koncentracije
Menstruacija usporava mozak i ograničava moć koncentracije

Kako olakšati simptome

- Dobar san lijek je za puno tegoba, pa i simptome PMS-a. Pokušajte ići na spavanje ranije i nemojte se pretjerano iscrpljivati.
- Prestanite pušiti. U svim studijama su pušačice sklonije težim simptomima PMS-a
- Smanjite unos kave, soli i šećera u tjednu uoči menstruacije kako biste umanjili simptome, osobito napuhavanje i glavobolje
- Vježbajte. Tjelovježba pomaže kod olakšavanja simptoma.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZEZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje