Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pođite liječniku ako je dijete često žedno i naglo mršavi...

Pođite liječniku ako je dijete često žedno i naglo mršavi...

Kao i kod odraslih, i kod djece je najvažnije dijabetes otkriti na vrijeme. Kod dijabetesa tipa 1 simptomi poput umora i pojačanog apetita javljaju se iznenada i to može biti dobar pokazatelj

VIDEO

U Hrvatskoj godišnje od dijabetesa tipa 1 oboli između 120 i 140 djece u dobi do 14 godina. Može se javiti vrlo rano i zapravo se ne može spriječiti ni odgoditi.

Kod dijabetesa tipa 1 organizam ne prepoznaje gušteraču i stvaraju se protutijela koja izazivaju njezino propadanje, zbog čega prestaje proizvodnja inzulina, pa odmah po dijagnozi treba uvesti terapiju. Iako je riječ o bolesti s kojom se rađamo, još nije razjašnjeno što je okidač za razvoj, osim da jedan od poticaja može biti stres.

Najčešće se javlja u tinejdžerskoj dobi. Dok dijabetes tipa 2 najčešće započinje fazom predijabetesa, kad su razine glukoze u krvi blago povišene, ali nema izraženih simptoma, što može trajati i nekoliko godina, kod dijabetesa tipa 1 simptomi se često javljaju iznenada i razvijaju u vrlo kratkom razdoblju. Jedan od najčešćih je naglo mršavljenje (moguće i pet do 10 kilograma u dva mjeseca), uz umor.

Godišnji pregled spašava vid, a otkriva i simptome dijabetesa
Godišnji pregled spašava vid, a otkriva i simptome dijabetesa

Kako glukoza ne dolazi do mišića, oni ne dobivaju dovoljno energije, tijelo se počinje “boriti” i trošiti bjelančevine i masti, što dovodi do mršavljenja. Može se javiti i povećana glad zbog čestih promjena razine šećera u krvi, ali i žeđ te suhoća usta (zbog visoke razine šećera tijelo traži vodu da bi ga “razblažilo”), te problemi sa suhom kožom.

Visoka razina šećera u krvi ponekad se “osjeti” po mirisu acetona u dahu ili mirisu znoja, a pojačana je i potreba za mokrenjem. Kad je razina šećera visoka, mogu se javiti i bljeskovi pred očima te zamagljena slika.

Naglo mršavljenje u kombinaciji s još nekim simptomima svakako je razlog za posjet liječniku. Dijagnoza dijabetesa tipa 1 znači veliku promjenu za dijete pa mu treba pomoći da se navikne, nauči držati šećer pod kontrolom te da prihvati to da prije svakog jela mora izmjeriti šećer i dati si inzulin. Treba ga naučiti pravilno rukovati aparatom za mjerenje šećera i kako na temelju izmjerenih vrijednosti pravilno dozirati inzulin.

- Obroci moraju biti prilagođeni djetetovim potrebama, ali i razini glukoze u krvi i količini inzulina koje si je dalo. Poželjni su kuhani topli obroci, s naglaskom na namirnice nižega glikemijskog indeksa, s tim da se treba pridržavati preporuka liječnika o broju obroka i njihovu rasporedu tijekom dana - kaže doc. dr. sc. Dario Rahelić.

Važno je da dijete shvati kako ne smije jesti namirnice koje sadrže dodani šećer ili razne vrste fruktoznih sirupa. Važno je da zna prepoznati simptome hiperglikemije (visokog šećera), a pogotovo simptome hipoglikemije (niske razine glukoze u krvi), te da si zna pomoći, jer su obje komplikacije dugoročno opasne po zdravlje.

TOP 8 NAJBOLJIH SAVJETA DR. RAHELIĆA ZA DJECU S DIJABETESOM

rahelic

1. Smanji grickalice, slatkiše te pekarske proizvode

crisps

Iz prehrane treba izbaciti svu prerađenu hranu koja sadrži šećer. Čak i slane grickalice mogu sadržavati razne vrste fruktoznih sirupa koji podižu razinu šećera u krvi. Izbjegavaj peciva i kruh od bijelog brašna jer imaju visoki glikemijski indeks pa izazivaju skok razine šećera u krvi, a ubrzo i pad, zbog čega si gladan između obroka.

2. Vježbaj i kreći se

soccer ball

Usvoji naviku redovitog kretanja, barem pola sata šetnje na dan. Razmisli o brzom hodanju, planinarenju, trčanju ili vježbanju u grupi, ako ćeš tako biti motiviraniji. Prije bavljenja sportom informiraj se o tome koliko ćeš kalorija potrošiti na treningu te prilagodi tome količinu obroka i inzulin. Vježbanje je vrlo korisno u regulaciji razine šećera u krvi i pridonosi zdravlju kardiovaskularnog sustava.

'Za djecu su posljedice 'batina' teške, a često su i dugotrajne'
'Za djecu su posljedice 'batina' teške, a često su i dugotrajne'

3. Slušaj liječnika i idi na preglede

Doctor examining girl

Pridržavaj se uputa dijabetologa i pravila vezanih uz broj obroka i davanje inzulina. Ne preskači preglede. Barem jednom na godinu obavi kontrolu HbA1c (pokazatelj razine šećera u krvi u duljem razdoblju), zdravlje krvnih žila i očni pregled. Tako će liječnik lakše pratiti tvoje zdravlje.

4. Redovito kontroliraj i mjeri šećer u krvi

Mjeri šećer u krvi prije svakog obroka i kontroliraj ga tijekom dana i navečer prema potrebi. Zapisuj rezultate mjerenja u knjižicu i povremeno ih pokaži liječniku obiteljske medicine kako bi se posavjetovao o terapiji ili potrebi da se javiš dijabetologu ili nutricionistu.

5. Opusti se i češće druži

Smanji stres, odnosno nauči neku tehniku opuštanja koja će ti pomoći da se nosiš sa školskim obavezama i problemima. Nastoj se češće družiti s prijateljima, najbolje u šetnji ili u nekoj sportskoj aktivnosti, jer dobro društvo najbolje utječe na raspoloženje.

6. Pazi na stopala

Jedna od komplikacija dijabetesa je i neuropatija, smanjena osjetljivost perifernih živaca, koja se najčešće javlja na stopalima. Zato svakodnevno pregledavaj svoja stopala. Pripazi na porezotine, ranice i oštećenja kože, odnosno promjene u izgledu i fizionomiji stopala. Pažljivo ih saniraj i po potrebi otiđi liječniku.

7. Reci ‘ne’ alkoholu i cigaretama

Fotolia

Ako povremeno u društvu odlučiš popiti čašu alkoholnog piće, moraš znati da smanjuje mogućnost jetre da normalno otpušta glukozu, pa i mala količina kod tebe može dovesti do hipoglikemije. Prije pića je važno prilagoditi dozu inzulina, jer veća količina inzulina dodatno može utjecati na pad razine šećera u krvi. Imaj na umu da je hipoglikemija stanje slično opijenosti, zbog čega je možda nećeš prepoznati na vrijeme. Cigarete pak povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, koje su najčešća komplikacija dijabetesa.

8. Upozori ljude oko sebe

Upoznaj prijatelje i ljude oko sebe s tim da imaš dijabetes i objasni im kako ti mogu pomoći u slučaju hipoglikemije ili visokog šećera. Ako putuješ, zamoli voditelja da ima na umu da u određeno vrijeme moraš izmjeriti šećer i jesti, kako bi planirao pauzu. Ako idete u obilazak grada, zamoli nekoga da povremeno provjeri kako se osjećaš, kako bi ti pružio pomoć ako zatreba.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti