Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Pobijedila agresivni rak dojke s 20 godina i ušla u menopauzu

Pobijedila agresivni rak dojke s 20 godina i ušla u menopauzu

'Imala sam 20 godina, moj život tek je počeo i rekla sam si kako neću dopustiti da rak bude posljednje poglavlje u mojoj knjizi... Sada dobivam injekcije zbog kojih sam u preuranjenoj menopauzi...'

VIDEO

Bianca Innes (21) studentica novinarstva iz Australije prije godinu dana je dobila strašnu dijagnozu - uznapredovali, agresivni oblik raka dojke 3. stupnja. Uslijedile su dvije operacije, ciklusi kemoterapija... Rak je pobijedila, ali zbog svega je ušla u preuranjenu menopauzu izazvanu lijekovima koji smanjuju proizvodnju ženskih spolnih hormona.

24.01.18 THE DAY I BEAT CANCER! I cannot believe it, I finally did it. Almost 12 months later and I have been given...

Objavljuje Bianca Innes24. siječnja 2018

Sve je počelo jednog dana kada je stajala pod tušem i napipala čudnu kvržicu u desnoj dojci. 

- Otišla sam do svojeg liječnika, koji je bio uvjeren kako se radi o nakupini masnog tkiva ili cisti, no ipak me poslao na ultrazvuk. Nisam odmah otišla jer sam bila hospitalizirana zbog ginekoloških problema. Osam tjedana kasnije kvržica se utrostručila i podizanje desne ruke postalo mi je bolno - ispričala je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Ušla sam u menopauzu s 13, nikada neću imati svoje dijete'
'Ušla sam u menopauzu s 13, nikada neću imati svoje dijete'

Nakon ultrazvuka dojke, liječnici su napravili biopsiju i poslali uzorak kvržice na analizu. Potom su joj skenirali kosti i napravili magnetsku rezonancu kako bi vidjeli je li se rak proširio na druge dijelove tijela, prenosi Daily Mail.

Rak se već proširio na limfne čvorove.

Objavljuje Bianca Innes2. rujna 2016

- Nakon dijagnoze sam postavljala pitanja "Zašto?", "Kako?". Ali, niti jedan liječnik mi to nije mogao objasniti. Tada sam odlučila da ću pobijediti rak svim silama. Imala sam tek 20 godina, moj život tek je počeo i rekla sam si kako neću dopustiti da rak bude posljednje poglavlje u mojoj knjizi - nastavila je pričati o bolnom iskustvu.

Sve što je prolazila, od samih početaka opisala je na blogu Going Topless.

- Ljudi su se šokirali kada su vidjelu da netko tako mlad, u dobi od 20 godina, može imati dijagnozu agresivnog oblika raka dojke. To je privuklo pažnju mlađe populacije o važnosti osluškivanja svojeg tijela - dodala je ova hrabra djevojka.

Prošla je 13 ciklusa kemoterapija u pet mjeseci, otpala joj je kosa. Nakon teške alergijske reakcije na tu terapiju, taj oblik liječenja je prekinut.

These two photos were taken almost 7 months apart. On the left I had just lost my hair, confidence and was trying not...

Objavljuje Bianca Innes20. ožujka 2018

- Nakon dvije operacije - lumpektomije (vađenja samog tumora) i uklanjanja limfnih čvorova, prošla sam 30 uzastopnih rundi radioterapije tijekom 30 dana. Također, jednom mjesečno dobivam injekciju koja suzbija proizvodnju estrogena i progesterona, a to je prisililo moje tijelo da u menopauzu uđe preuranjeno. Moj život se dramatično promijenio - kaže Bianca i dodaje kako je početkom ove godine primila dobre vijesti, tumora više nema.

- Sada sam usredotočena na obnovu svojeg tijela i zdravlja nakon svih tih tretmana. Još se svaki dan borim sa strahom da će se bolest vratiti i nastavljam odlaziti na pretrage i testiranja krvi svaka četiri mjeseca. Rak je nešto što vam promijeni život i podsjeti vas koliko je život dragocjen - dodala je.

Incredibly proud and emotional this morning as I walked in the Mother’s Day Classic for the first time as a breast...

Objavljuje Bianca Innes12. svibnja 2018

Nije precizirala hoće li jednog dana prestati uzimati injekcije koje suzbijaju proizvodnju ženskih spolnih hormona i tako izaći iz preuranjeno izazvane menopauze. Naime, estrogen i progesteron potiču rast i razvoj tumora dojke. Obično žene prestaju uzimati terapiju nakon nekog vremena, a tada ponovno dobivaju menstruaciju i mogu ostati trudne.

- Ovim lijekovima postiže se prestanak funkcije jajnika te žena ulazi u privremenu postmenopauzu, za razliku od one postignute odstranjenjem ili zračenjem jajnika koja je trajna i nepopravljiva. Nakon prestanka primanja tih lijekova, od kojih se GOSERELIN najčešće upotrebljava, menstruacijski ciklus se u većine žena obnavlja te su nakon takvog liječenja moguće i trudnoće - pojašnjeno je u knjižici "Znanjem protiv raka dojke" koju je objavila Hrvatska liga protiv raka.

Utjeha pred sam kraj: Stariji brat držao ruku umiruće sestre
Utjeha pred sam kraj: Stariji brat držao ruku umiruće sestre

- Hormon estrogen može pospješiti rast tumorskih stanica u nekih vrsta tumora dojke. U tom slučaju se primjenjuje hormonska terapija. Hormonska terapija podrazumijeva primjenu lijekova ili kirurški zahvat kojima se onemogućuje pritok estrogena u stanice tumora dojke. Hormonska je terapija djelotvorna samo u slučaju tumora dojke koji sadrži receptore (prihvatna mjesta) na koje se vežu hormoni estrogen i/ili progesteron - objašnjeno je na portalu onkologija.hr.

VIDI OVO: 4 spolne bolesti koje se mogu dobiti i uz korištenje kondoma.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru