Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Pobijedite kolike! Masaža u 5 koraka ublažava bolne grčeve

Pobijedite kolike! Masaža u 5 koraka ublažava bolne grčeve
1

Trbuščić je napet, a beba privlači nožice, odiže glavu i stišće šake. da bi tretman bio koristan, Masažu i vježbe treba provoditi svaki dan tijekom dva tjedna

VIDEO

Razdoblje dojenačkih kolika važan je dio razvoja zdrave osobnosti djeteta. Ako u tom razdoblju roditelj doživi neuspjeh u komunikaciji s djetetom, ono neće lako ući u proces stvaranja sigurne privrženosti u kojem postoji apsolutna harmonija i razumijevanje s primarnim skrbnikom, kaže prof. dr. Milivoj Jovančević, pedijatar s privatnom praksom u Zagrebu i voditelj Centra dječjeg zdravlja.

- Ukratko, ako je majka blokirana zbog svog straha i traume od uplakanog djeteta, to će kod njega stvoriti nesigurnu sliku o svijetu - upozorava naš sugovornik. 

Dojenački grčevi, dodaje, pogađaju od 10 do 30 posto djece. Najčešće se pojavljuju već u dobi od tri tjedna, dok su oko šestog tjedna bolovi najizraženiji i mogu trajati do četvrtog mjeseca. Prate ih iznenadne epizode bolnog plača, bljedilo ili crvenilo lica i bolne grimase. Djetetov trbuščić je napet, napuhnut i ono privlači nožice, odiže glavu i stišće šake, pojašnjava prof. dr. Jovančević.    

Dreamstime

Uzrok nije točno poznat, no sigurno ih ima više. Postoje mnoge hipoteze koje su predmetom znanstvenih istraživanja: vezano uz alergiju na bjelančevine kravljeg mlijeka, fiziološku nepodnošljivost laktoze (mliječnog šećera) koja dovodi do pojačanog stvaranja plinova – uglavnom vodika – koja nestaje oko 3. mjeseca života, zatim pojačani rad crijeva zbog razvoja probavnog sustava.

Smatra se da uzrok može biti i emocionalna napetost majke i stresna situacija u obitelji, a statistike ukazuju i na to da prijevremeno rođena djeca, s porodnom težinom manjom od 2500 grama, imaju trostruko veću učestalost grčeva, ističe dr. Jovančević.

Također, grčevi se ranije pojavljuju ako je dijete na adaptiranome mlijeku (u prosjeku oko 2. tjedna života) negoli na majčinome (u prosjeku oko 6. tjedna). Češći su u majki koje su doživjele stres tijekom trudnoće i porođaja te u majki koje puše. Viša inteligencija, viša životna dob i viša stručna sprema majke također su češće povezani s grčevima. Jednako tako, prvorođena djeca češće imaju grčeve nego njihovi sestre i braća. 

Evo kako masirati bebu:

1. Ugrijte ruke. Stavite ih na bebin trbuh, pokušajte se opustiti bez obzira na to što je beba nemirna i plače. Smirite svoje disanje, udahnite zrak duboko na nos i lagano izdišite na usta pritom izgovarajući glas S. Napravite 5-6 uzdisaja i izdisaja zaredom. 

BrosuraKolike.indd

2. Ugrijte ruke. Stavite ih na bebin trbuh, pokušajte se opustiti bez obzira na to što je beba nemirna i plače. Smirite svoje disanje, udahnite zrak duboko na nos i lagano izdišite na usta pritom izgovarajući glas S. Napravite 5-6 uzdisaja i izdisaja zaredom. 

BrosuraKolike.indd

3. Rukama obuhvatite djetetove potkoljenice. Savijte noge prema trbuhu i zadržite ih pola minute u tom položaju. Zatim lagano smanjite pritisak, ispružite noge i pustite da se dijete odmori i  opusti u tom položaju.

BrosuraKolike.indd BrosuraKolike.indd

4. Jednu ruku stavite na pupak. Ako ste dešnjak, to je lijeva ruka. Desnom rukom radite lagani pritisak i pomičite ruke u smjeru kazaljke na satu, s lijeve strane prema desnoj. Kada dođete do položaja da su vam ruke jedna uz drugu, odignite desnu ruku od trbuha i nastavljajte raditi novi ciklus pokreta. I dalje držite ruku na pupku. Upravo se taj smjer preporučuje za masažu jer je to smjer našega probavnog sustava. Radite šest krugova zaredom.

BrosuraKolike.indd BrosuraKolike.indd

5. Sad je vrijeme da ponovite vježbu pod brojem 3. Zatim ponovite sve vježbe i to tako da ih odradite tri puta zaredom. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...