Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pobjednik kulinarskog festivala 'Biser mora' je Jadran Grančić

Grančić je pobjedu odnio između stotinjak profesionalnih kuhara seniora, a posljednjeg dana nadmetao se s četvero drugih finalista u black boxu - kuhanje s namirnicama iznenađenja

Imoćanin Jadran Grančić (28), šef kuhinje splitskog hotela Park, po drugi put je osvojio titulu najboljeg kuhara 'Bisera mora'. Riječ je o najvećem kulinarskom natjecanju u Hrvatskoj koje se održavalo od 9. do. 13 travnja u Svpetrvs hotelima u Supetru na Braču u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, a okupilo je preko 250 kuhara iz 21 zemlje.

Na 'Biseru mora' natjecali su se polaznici srednjih i viših ugostiteljskih škola, te profesionalni kuhari pojedinačno (juniori i seniori) ili u timovima. Osim toga, tijekom četiri dana festivala održano je prvo natjecanje pizzaiola 'Bisera mora', niz master classova koje su vodili vrsni kuhari Francuske, Malte, Albanije i Hrvatske, bilo je prezentacija nacionalnih gastronomija država sudionika kao i mnoštvo drugih popratnih gastro i eno događanja.

Grančić je pobjedu odnio između stotinjak profesionalnih kuhara seniora, a posljednjeg dana nadmetao se s četvero drugih finalista u black boxu (kuhanje s namirnicama iznenađenja koje im je dao organizator uoči natjecanja). Drugo mjesto osvojio je Michele Bertoli iz Italije, a treće Ružica Jukičić, dobitnica brojnih kulinarskih nagrada iz Zagorja. Nagrade su im dodijeljene na velikoj završnoj svečanosti uz koncert Četiri tenora.

- Prije finala osvojio sam zlata za jela s janjetinom i ribom, a malo sam ostao neshvaćen u kategoriji modernih jela sa svojom dekonstrukcijom rižota od sipe i tu sam dobio srebro. Inače se nikad ne pripremam za natjecanja, ne vježbam jela prije, nego ih sva radim po prvi put kad se natječem. U black boxu, ponukan dosadašnjim iskustvom, pazio sam što i kako rade ostala četiri finalista. Dobili smo za zadatak rižot sa škampima i kozicama, a vidio sam da rade po jedan rižot, te sam se odlučio napraviti dvije varijante i tu smatram da sam stekao prednost ponudivši više nego ostali – kazao je Grančić.

U drugom slijedu finalisti su za glavno jelo dobili bakalar, riblju mlač i kapare, a tim je sastojcima Grančić dodao i vrhnje za šlag te, kako kaže, dobio 'umami'. Za desert finalisti su morali iskoristiti jagode, maslinovo ulje i med od čega je Grančić napravio slasticu od toplih jagoda koju je oblikovao modelom za izradu puzzli.

ČARI AFRIKE U ZAGREBU Afrikanka Okoli: Isprobajte moj recept za finu nigerijsku juhu

Dodajmo, Grančić je posljednjih godinu i pol dana šef kuhinje u splitskom hotelu Park s 5 zvjezdica, a učio se zanatu u restoranima zagrebačkih hotela Sheraton i Antunović, kuhao je i kod Graše u Splitu, a nakon toga ostvario uzlet u kuhinji makarskog restorana Jež. Prije Parka bio je i food manager hotela Medora u Podgori.

Spomenimo da je Jadran osvojio sva ŠKMER-ova natjecanja. Počeo je krajem 2016. s prvom nagradom na 'Dioklecijanovoj amfori', zatim je odnio zlato na 3. Interregionalnom kupu kuhara europskih regija - IKKER 2017. u Makarskoj. Tri dana kasnije nastupio je kao član tročlane reprezentacije ŠKMER-a na internacionalnom natjecanju '2. Aegean culinary champions cup' u Turskoj gdje su osvojili srebro.

Zatim je pobijedio i na 12. 'Biseru mora'. Dodajmo, da je titulu juniorskog prvaka ovogodišnjeg 'Bisera mora' obranio Dragutin Mandić (21), mladi kuhar iz Vranjica, što je bilo prvo put da je netko u 14. godina održavanja ove manifestacije uspije osvojiti istu titulu. U timskom natjecanju pobijedili su također, Dalmatinci – ekipa Kap uja (Mate Đuzel, Maša Zeleni i Ante Rubić).

Chef Jadran Grančić podijelio je s nama nekoliko recepata:

Filet od komarče sa sotiranim koromačem i kremom od celera 

Sastojci: 350 g fileta komarče, 120 g koromača, 6 g celera, 0,1 l vrhnja za kuhanje, 120 g mini rajčica, sol , papar, maslinovo ulje, maslac 

Jadran Gracic | Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Priprema: Komarču isfiletirajte, dobro očistite od kostiju, osušite i začinite. Peče sa strane kože bez okretanja, a možete je tijekom pečenja i pokriti poklopcem kako bi para obradila gornji dio fileta i on ostao mekan. Glavu koromača izrežite na tanke rezance i lagano sotirajte na maslinovom ulju zajedno s trešnjolikom rajčicom (može se koristiti sve korjenasto povrće, pustite mašti na volju). Tijekom sotiranja, također, začinite. Celer korijen ogulite te ga skuhajte nasjeckan na manje kockice u vodi, ocijediti ga te uz dodatak maslaca i vrhnja u blenderu izmiksajte u gustu kremu, te ga po želji začinite.

TRI RECEPTA Super savjeti kako savršeno ispeći patku, pile i svinjski but

Špageti sa sipom, sušenom rajčicom i bobom 

Sastojci: 300 g svježe tjestenine, 900 g sipe, 30 g češnjaka, 50 g boba, 50 g sušene rajčice, 100 g maslace, maslinovo ulje, 100 g šalše od domaćih poma, sol, papar, lovorov list, 0,1 l prošeka 

Jadran Gracic | Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Priprema: Opranu sipu očistite od kosti i kože, te tanko izrežite. Sotirajte je na sjeckanom češnjaku, kapuli i maslinovom ulju, podlijte prošekom i dodajte malo šalše od rajčica te list lovora. Potom u jelo ubacite bob oguljen od ljuske i ostaviti sva da lagano kuha dok sipa ne omekša, a potom je začinite. Tjesteninu skuhajte i ocijedite, pa u nju umiješajte sušenu rajčicu rezanu na rezance i umak od kuhanja sipe. Na kraju umiješajte maslac te dodatno začinite po želji

Kiselkasto-slatka salata od sipe, mini rajčice, timijana i limuna 

Sastojci: 250 g hobotnice, 200 g cherry rajčice, rikula, radič, pola limuna, prstohvat timijana, 30 g češnjaka, maslinovo ulje, sol, svježe mljeveni papar 

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Priprema: Sipu kuhajte dok ne omekša. Na maslinovom ulju i češnjaku sotirajte cherry rajčicu, dodajte sipu rezanu na rezance, dodajte timijan, malo temeljca od vode u kojoj se kuhala sipa. Kad se umak reducira, dodajte limunov sok i po želji malo šećera ili slatke melase. Umakom začiniti salatu te na to servirajte sipu i mini rajčice.

Ceviche od komarče uz aioli umak i salatu od mikrozelenja i klica mungo graha

Sastojci: 200 g mesa komarče, 20 g češnjaka, 0,2 l maslinovog ulja, 1 limeta, 1 limun, mikrozelenilo, klice mungo graha, 220 g zelene paprike, 150 g luka, 15 g stabljike celera, sol, papar, 2 jaja 

Jadran Gracic | Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Priprema: Meso komarče isijecite na kockice te marinirajte u soku od limuna s dodatkom soli. Od ulja i jaja napravite emulziju te u nju dodajte češnjak i sok limete (izvedenica aioli umaka), te začinite po želji. Paprike, crveni luk i celer isijecite na sitne kockice. Mariniranu ribu promiješajte s umakom i povrćem te začinite po želji. Servirati s mikrozelenilom i klicama mungo graha, po želji uz toplu popečenu brusketu s češnjakom i maslinovim ulje.

NE VOLE NIKOGA OSIM SEBE: Ovi horoskopski znakovi su najveći egomanijaci i svi ih preziru

Komentiraj, znaš da želiš!