Grančić je pobjedu odnio između stotinjak profesionalnih kuhara seniora, a posljednjeg dana nadmetao se s četvero drugih finalista u black boxu - kuhanje s namirnicama iznenađenja
Pobjednik kulinarskog festivala 'Biser mora' je Jadran Grančić
Imoćanin Jadran Grančić (28), šef kuhinje splitskog hotela Park, po drugi put je osvojio titulu najboljeg kuhara 'Bisera mora'. Riječ je o najvećem kulinarskom natjecanju u Hrvatskoj koje se održavalo od 9. do. 13 travnja u Svpetrvs hotelima u Supetru na Braču u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, a okupilo je preko 250 kuhara iz 21 zemlje.
Na 'Biseru mora' natjecali su se polaznici srednjih i viših ugostiteljskih škola, te profesionalni kuhari pojedinačno (juniori i seniori) ili u timovima. Osim toga, tijekom četiri dana festivala održano je prvo natjecanje pizzaiola 'Bisera mora', niz master classova koje su vodili vrsni kuhari Francuske, Malte, Albanije i Hrvatske, bilo je prezentacija nacionalnih gastronomija država sudionika kao i mnoštvo drugih popratnih gastro i eno događanja.
Grančić je pobjedu odnio između stotinjak profesionalnih kuhara seniora, a posljednjeg dana nadmetao se s četvero drugih finalista u black boxu (kuhanje s namirnicama iznenađenja koje im je dao organizator uoči natjecanja). Drugo mjesto osvojio je Michele Bertoli iz Italije, a treće Ružica Jukičić, dobitnica brojnih kulinarskih nagrada iz Zagorja. Nagrade su im dodijeljene na velikoj završnoj svečanosti uz koncert Četiri tenora.
- Prije finala osvojio sam zlata za jela s janjetinom i ribom, a malo sam ostao neshvaćen u kategoriji modernih jela sa svojom dekonstrukcijom rižota od sipe i tu sam dobio srebro. Inače se nikad ne pripremam za natjecanja, ne vježbam jela prije, nego ih sva radim po prvi put kad se natječem. U black boxu, ponukan dosadašnjim iskustvom, pazio sam što i kako rade ostala četiri finalista. Dobili smo za zadatak rižot sa škampima i kozicama, a vidio sam da rade po jedan rižot, te sam se odlučio napraviti dvije varijante i tu smatram da sam stekao prednost ponudivši više nego ostali – kazao je Grančić.
U drugom slijedu finalisti su za glavno jelo dobili bakalar, riblju mlač i kapare, a tim je sastojcima Grančić dodao i vrhnje za šlag te, kako kaže, dobio 'umami'. Za desert finalisti su morali iskoristiti jagode, maslinovo ulje i med od čega je Grančić napravio slasticu od toplih jagoda koju je oblikovao modelom za izradu puzzli.
Dodajmo, Grančić je posljednjih godinu i pol dana šef kuhinje u splitskom hotelu Park s 5 zvjezdica, a učio se zanatu u restoranima zagrebačkih hotela Sheraton i Antunović, kuhao je i kod Graše u Splitu, a nakon toga ostvario uzlet u kuhinji makarskog restorana Jež. Prije Parka bio je i food manager hotela Medora u Podgori.
Spomenimo da je Jadran osvojio sva ŠKMER-ova natjecanja. Počeo je krajem 2016. s prvom nagradom na 'Dioklecijanovoj amfori', zatim je odnio zlato na 3. Interregionalnom kupu kuhara europskih regija - IKKER 2017. u Makarskoj. Tri dana kasnije nastupio je kao član tročlane reprezentacije ŠKMER-a na internacionalnom natjecanju '2. Aegean culinary champions cup' u Turskoj gdje su osvojili srebro.
Zatim je pobijedio i na 12. 'Biseru mora'. Dodajmo, da je titulu juniorskog prvaka ovogodišnjeg 'Bisera mora' obranio Dragutin Mandić (21), mladi kuhar iz Vranjica, što je bilo prvo put da je netko u 14. godina održavanja ove manifestacije uspije osvojiti istu titulu. U timskom natjecanju pobijedili su također, Dalmatinci – ekipa Kap uja (Mate Đuzel, Maša Zeleni i Ante Rubić).
Chef Jadran Grančić podijelio je s nama nekoliko recepata:
Filet od komarče sa sotiranim koromačem i kremom od celera
Sastojci: 350 g fileta komarče, 120 g koromača, 6 g celera, 0,1 l vrhnja za kuhanje, 120 g mini rajčica, sol , papar, maslinovo ulje, maslac
Priprema: Komarču isfiletirajte, dobro očistite od kostiju, osušite i začinite. Peče sa strane kože bez okretanja, a možete je tijekom pečenja i pokriti poklopcem kako bi para obradila gornji dio fileta i on ostao mekan. Glavu koromača izrežite na tanke rezance i lagano sotirajte na maslinovom ulju zajedno s trešnjolikom rajčicom (može se koristiti sve korjenasto povrće, pustite mašti na volju). Tijekom sotiranja, također, začinite. Celer korijen ogulite te ga skuhajte nasjeckan na manje kockice u vodi, ocijediti ga te uz dodatak maslaca i vrhnja u blenderu izmiksajte u gustu kremu, te ga po želji začinite.
Špageti sa sipom, sušenom rajčicom i bobom
Sastojci: 300 g svježe tjestenine, 900 g sipe, 30 g češnjaka, 50 g boba, 50 g sušene rajčice, 100 g maslace, maslinovo ulje, 100 g šalše od domaćih poma, sol, papar, lovorov list, 0,1 l prošeka
Priprema: Opranu sipu očistite od kosti i kože, te tanko izrežite. Sotirajte je na sjeckanom češnjaku, kapuli i maslinovom ulju, podlijte prošekom i dodajte malo šalše od rajčica te list lovora. Potom u jelo ubacite bob oguljen od ljuske i ostaviti sva da lagano kuha dok sipa ne omekša, a potom je začinite. Tjesteninu skuhajte i ocijedite, pa u nju umiješajte sušenu rajčicu rezanu na rezance i umak od kuhanja sipe. Na kraju umiješajte maslac te dodatno začinite po želji
Kiselkasto-slatka salata od sipe, mini rajčice, timijana i limuna
Sastojci: 250 g hobotnice, 200 g cherry rajčice, rikula, radič, pola limuna, prstohvat timijana, 30 g češnjaka, maslinovo ulje, sol, svježe mljeveni papar
Priprema: Sipu kuhajte dok ne omekša. Na maslinovom ulju i češnjaku sotirajte cherry rajčicu, dodajte sipu rezanu na rezance, dodajte timijan, malo temeljca od vode u kojoj se kuhala sipa. Kad se umak reducira, dodajte limunov sok i po želji malo šećera ili slatke melase. Umakom začiniti salatu te na to servirajte sipu i mini rajčice.
Ceviche od komarče uz aioli umak i salatu od mikrozelenja i klica mungo graha
Sastojci: 200 g mesa komarče, 20 g češnjaka, 0,2 l maslinovog ulja, 1 limeta, 1 limun, mikrozelenilo, klice mungo graha, 220 g zelene paprike, 150 g luka, 15 g stabljike celera, sol, papar, 2 jaja
Priprema: Meso komarče isijecite na kockice te marinirajte u soku od limuna s dodatkom soli. Od ulja i jaja napravite emulziju te u nju dodajte češnjak i sok limete (izvedenica aioli umaka), te začinite po želji. Paprike, crveni luk i celer isijecite na sitne kockice. Mariniranu ribu promiješajte s umakom i povrćem te začinite po želji. Servirati s mikrozelenilom i klicama mungo graha, po želji uz toplu popečenu brusketu s češnjakom i maslinovim ulje.
NE VOLE NIKOGA OSIM SEBE: Ovi horoskopski znakovi su najveći egomanijaci i svi ih preziru