Obavijesti

Lifestyle

Komentari 67

Počeo je blagoslov kuća: Znate li što označavaju slova G+M+B

Počeo je blagoslov kuća: Znate li što označavaju slova G+M+B
1

Svaka blagoslovljena obitelj od svećenika dobije naljepnicu kao podsjetnik, koja se potom zalijepi na vrata ili svećenik slova i godinu napiše kredom. Postoje dva tumačenja tih slova

VIDEO

1. Naziv

Nekada se govorilo blagoslovu kuća kao o blagoslovu prostora, no danas je to više vezano za obitelj koja u toj kući živi - 'godišnji blagoslov obitelji o božićnim blagdanima u vlastitim domu'. Do te promjene je došlo zbog važnosti naglaska o važnosti povezanosti svih članova obitelji u vjeri dok se blagoslov samog prostora danas stavlja u drugi plan.

POGLEDAJTE VIDEO o blagoslovu traktora:

Pokretanje videa...

01:02

2. Vrijeme blagoslova

Blagoslov obitelji i domova počinje na blagdan sv. Stjepana i traje do Nedjelje krštenja Gospodinova. No, zbog obujma posla, posebno u većim župama, to zna trajati i dulje, dok sve kuće nisu blagoslovljene.

 

3. Zašto se to radi?

To je kršćanski običaj u kojemu se u molitvi tijekom blagoslova obitelji i domova priziva 'Božji blagoslov za članove obitelji koji će u tom prostoru dijeliti dobro i zlo, da mogu kršćanski živjeti, uzajamno se radovati u zajedničkoj radosti i jedni drugima biti potpora u žalosti'. Koliko će blagoslov biti učinkovit potom ovisi o članovima obitelji i njihovoj vjeri.

4. Priprema za blagoslov

Važno je da su svi članovi obitelji u kući tijekom blagoslova je oni su 'crkva u malom' te da se zajedno mole i tako obnove svoju vjeru. Bilo bi dobro na stol staviti Sveto pismo, barem Novi zavjet, blagoslovljenu vodu, svijeću i raspelo.

5. Novčano nagrađivanje

Kao prvo, valja naglasiti da se Božji blagoslov zapravo ne može kupiti novcem i ne bi trebao biti uskraćen ljudima koji novac nemaju. Novac se svećeniku daje 'po mjeri vlastitog srca' i svatko bi trebao dati koliko može. Ipak, događa se da župnik ima cjenik i naplaćuje određene tarife za blagoslov obitelji i doma, iako ne bi trebalo biti tako.

Tuga nakon smrti bliske osobe: Proživite je i ne držite je u sebi
Tuga nakon smrti bliske osobe: Proživite je i ne držite je u sebi

6. Značenje slova G+M+B

Svaka blagoslovljena obitelj od svećenika dobije naljepnicu kao podsjetnik, koja se potom zalijepi na vrata ili svećenik to napiše kredom, ovisno kako u kojem kraju. Ta naljepnica na sebi, osim godine, ima slova G+M+B.

Postoje dva tumačenja tih slova. Prvo je da se radi o imenima kraljeva Gašpara (lat. Casparus), Melkiora i Baltazara. Druga teorija je da su ta tri slova akronim latinske blagoslovne rečenice: C - Christus, M - mansionem, B - benedicat, što bi u prijevodu glasilo 'Krist neka blagoslovi', prenosi portal bitno.net.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:40
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'