Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Počinje cijepljenje protiv gripe: Lani je od nje umrlo 107 ljudi

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prošle je godine broj prijavljenih oboljelih od gripe prelazio 60.000 ljudi, a stručnjaci ističu da je stvaran broj i veći. Posebno apeliraju da se cijepe djeca i stariji od 65 godina

U ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo danas počinje cijepljenje protiv gripe, a cijepiti se prvenstveno trebaju osobe starije od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni radnici i trudnice, za koje je cijepljenje besplatno.

Ove je godine nabavljeno 360.000 doza cjepiva, gotovo 10 posto više nego lani, a po prvi puta je riječ o četverovalentnom cjepivu, koje povećava šanse za zaštitu od virusa koji će cirkulirati ove sezone, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Četverovalentno cjepivo sadrži četiri podtipa virusa, i to dva podtipa virusa A (H1N1 i H3N2) i dva podtipa virusa B.

POGLEDAJTE VIDEO:

Voditelj Nacionalnog referentnog centra za influencu Vladimir Draženović kaže kako i ove godine možemo očekivati više desetaka tisuća oboljelih od gripe, ali i više smrtnih ishoda.  

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

"Ohrabruje to što se pojavnost gripe smanjuje kod starijih od 65 godina jer se oni više cijepe, ali zato raste kod djece koja se malo cijepe, i to je dokaz koliko je cijepljenje korisno", kaže Draženović.

Stvarne brojke oboljelih i mrtvih višestruko veće

U HZJZ-u navode kako se lani protiv gripe cijepilo 323.303 osoba koje spadaju u rizične skupine. Cijepljeno je 29 posto osoba starijih od 65 godina, što je 6 posto više nego prethodne godine, ali i dalje značajno manje nego prije desetak godina, kad se cijepilo oko 40 posto starijih osoba. To je ujedno daleko ispod cilja Europske unije i Svjetske zdravstvene organizacije o 75-postotnom obuhvatu te populacije.

Vrijeme gripe OPREZ! Gripa: Koliko dugo smo zarazni i kad je bolesti službeno kraj?

Prošle je godine prijavljeno 61.206 oboljelih gripe i 107 smrtnih ishoda, no stvarne su brojke, ističu stručnjaci, višestruko veće.

Foto: Dreamstime

U HZJZ-u napominju kako će se tijekom studenog cijepiti isključivo osobe kojima se preporučuje cijepljenje, a krajem mjeseca će se na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti eventualnu mogućnost korištenja cjepiva uz naplatu osobama koje ne pripadaju tim kategorijama.

RAZBIJAMO MITOVE Zablude o cjepivu protiv gripe: 'Od toga je samo mogu dobiti'

Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe mogu se cijepiti bilo kada u dogovoru s izabranim liječnikom. Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za svoje pacijente i cijepiti ih uz naplatu u bilo koje vrijeme.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (79)
  • Da li je tih 107 ljudi umrlo baš od gripe ili je gripa potpomogla drugim bolestima i ubrzala neželjeno. Tih statističkih podataka nema.

    6. 11. 2019,   07:55
  • Godišnje u svijetu umre 6 miliona djece od gladi. O tome ne smijete pisati? Tu nema zarade?

    6. 11. 2019,   08:03
  • Ne pamtim vise kad sam se zadnji put cijepio a niti kad sam imao bilo kakav oblik gripe....

    6. 11. 2019,   09:33