Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Podmukli "krivci" za kašalj su lijekovi, ali i želučani refluks

Podmukli "krivci" za kašalj su lijekovi, ali i želučani refluks
1

Akutni bronhitis u početku ima iste simptome kao i prehlada, kašljete li tri tjedna, obratite se liječniku. Pileća juha s povrćem ublažava simptome gripe i prehlade

VIDEO

Iako može biti tek nuspojava prehlade ili gripe, kašalj može biti i znak da nešto nije u redu, tvrdi pneumoftizeologinja dr. Alma Rožman iz zagrebačke Poliklinike za bolesti dišnog sustava.

Uzročnici su kašlja različiti, od prehlade, gripe, bronhitisa, upale pluća i alergija, preko lijekova, do prevelike količine sluzi i vraćanja želučane kiseline u jednjak. Ako pijete lijekove za regulaciju krvnog tlaka, kašalj je moguća nuspojava jer oni razdražuju živce u cjevčicama koje vode do pluća te ih tijelo kašljanjem pokušava pročistiti. Iako pušači najčešće misle da je riječ o bezazlenu jutarnjem kašlju, pušački kašalj može biti znak ozbiljnijih oboljenja poput raka pluća ili kronične opstruktivne bolesti pluća (KOBP). 

Duboki kašalj s iskašljavanjem sluzi, koji je počeo zbog pušenja, može biti i posljedica kroničnog ili dugotrajnog bronhitisa. Emfizem je također povezan s pušenjem, a nastaje kad su zračne vrećice u plućima oštećene zbog čega je disanje otežano. Ako iritira dišne putove, i rak pluća može uzrokovati kašalj. Ako ste pušač te vas muči kronični kašalj, odmah prestanite pušiti i kašalj bi trebao nestati za mjesec dana. 

Ako ste ušli u 40-e, izmjerite plućne funkcije. Nakon dijagnoze liječnici obično propisuju bronhodilatore s dugim djelovanjem, a u teškim slučajevima inhalacijske steroide. Iskašljavate li krvavu sluz, odmah otiđite k liječniku. Posumnja li na rak pluća, uputit će vas na dijagnostičke testove, rendgen ili biopsiju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Astma: Parfemi otežavaju stanje 

To je kronična upala donjih dišnih putova koja može nastati nakon infekcije gornjih dišnih putova, nakon izlaganja jakim mirisima ili hladnom zraku.

Rješenje: Izbjegavajte sve što može izazvati astmu, od alergena iz okoline preko parfema do vježbi. Ako vas kašalj muči dulje od dva tjedna te otežano i plitko dišete, odmah se javite liječniku. Nakon alergotesta može vam propisati bronhodilator, lijek koji širi dišne putove i olakšava disanje. Ako je okidač za kašalj vježbanje, dobit ćete bronhoinhalator. Liječnik vam može propisati i inhalacijske steroide.

Prehlada i gripa: Treba piti barem litru tekućine na dan

Kašalj prouzročen prehladom ne da vam spavati, no on najčešće i odlazi s prehladom, bez posljedica.

Rješenje: Danju pijte najmanje litru tekućine. Kad je dišni sustav vlažan, kašalj je produktivniji i manje je bolan te lakše pročišćuje pluća. Budite umjereni s pripravcima za suzbijanje kašlja jer mogu spriječiti izbacivanje sluzi. Kašalj možete ublažiti mukoticima, koji rastvaraju sluz. No ako je kašalj došao s temperaturom, iskašljavanjem krvi i sluzi te ga prati bol u prsima i nedostatak daha, što prije otiđite liječniku, upozorava dr. Petar Dicpinigaitis.

Postnazalni iscjedak: Lakše se spava uz ovlaživač zraka

Kašalj izazvan slijevanjem sluzi iz nosa u grlo, a uzrok mogu biti alergije, para, dim i infekcije gornjih dišnih putova.

Rješenje: Bio kašalj suh ili vlažan, popraćen škakljanjem ili upalom grla, najvažnije je pročistiti sluz i izlučevine. Sumnjate li u alergiju, pokušajte s antihistaminicima. Ako je krivac suh zrak noću kad je iscjedak jači, uključite ovlaživač zraka. Ako je uzrok prehlada, pokušajte ga ublažiti dekongestantima i sprejem za nos. Pomoći će i ispiranje sinusa fiziološkom otopinom, savjetuje dr. Margaret Lewin.    

Znak za uzbunu

Ne morate trčati liječniku čim zakašljete, osim ako imate povišenu temperaturu, kaže dr. Alma Rožman. No važno je pratiti koliko traje kašalj. 

- Ako kašalj koji nije praćen visokom temperaturom potraje tri tjedna, javite se obiteljskom liječniku - savjetuje pulmologinja. Kako biste razumjeli što vam kašalj želi “reći”, naučite prevesti njegove poruke. Muči li vas suhi kašalj popraćen krkljanjem, i to uglavnom noću, on može biti posljedicom gripe ili prehlade. 

Najčešće nestaje spontano, i to nakon nekoliko tjedana. Ponovno otiđite liječniku kako biste isključili mogućnost upale, a u međuvremenu simptome olakšajte parenjem. Nagnite se iznad posude u koju ste ulili prokuhanu vodu i nekoliko kapi eteričnog ulja metvice. Ako neprestano kašljete, a intenzitet se pojačava ujutro te je kašalj popraćen iskašljavanjem žuto-zelene sluzi, šištanjem te upaljenim grlom i začepljenim nosom, vjerojatno je riječ o akutnom bronhitisu. Svakako se obratite liječniku te se što više odmarajte i pijte puno tekućine koja će prorijediti sluz i olakšati iskašljavanje. 

Akutni bronhitis i upala pluća

Upala pluća može biti virusna ili bakterijska, kao i akutni bronhitis, koji je posljedica prehlade, virusne infekcije ili bakterija.

Rješenje: Blagi bronhitis liječite kao prehladu. Osjetite li bol u prsima, odmah otiđite k liječniku. Ako je uzročnik bronhitisa bakterija, liječnik vam može propisati antibiotike i bronhodilatore. Ustanovi li se da je posljedica teške upale pluća, nužno je bolničko liječenje.

Refluks: Pregled pa liječenje

Više od polovine ljudi muči refluks - vraćanje želučanog sadržaja u jednjak. Simptom je kašalj, a ne žgaravica.

Rješenje: Iskušajte pripravke za neutralizaciju kiseline. I lijekovi koji blokiraju proizvodnju kiseline u stanicama sluznice želuca ublažit će kašalj, a problem će riješiti i lijekovi koji će stegnuti ventil između želuca i jednjaka te će spriječiti i refluks, a time i kašalj. No lijekove ne uzimajte na svoju ruku. Svakako se savjetujte s liječnikom koji će vas uputiti na pretrage poput ultrazvučnog pregleda abdomena.

Hripavac: Pomažu antibiotici i sirupi

To je zarazna infekcija dišnog sustava uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis kojuprati piskav kašalj s iskašljavanjem.

Rješenje: Liječnik će vam uzeti bris nosa ili grla te napraviti test za hripavac. Olakšajte si sirupima za suzbijanje kašlja. Stavite ovlaživač zraka u spavaću sobu - vlažni će zrak razrijediti sluz te smiriti nadražena pluća. Liječnik će vam propisati i antibiotike koji će uništiti bakterije uzročnike kašlja. Antibiotici se piju najmanje 14 dana kako ne bi došlo do komplikacija i ponavljanja bolesti.

Pripravci iz kućne radinosti

Limun i med umiruju upalu

Sok od pola limuna pomiješajte s dvije, tri žlice meda te pijuckajte prema potrebi. Mješavina limunova soka i meda umiruje upalu grla te zaustavlja golicanje koje stimulira kašalj. Med je bogat hranjivim tvarima te enzimima koji uništavaju bakterije i viruse. Vitamin C i antioksidanti iz svježeg limuna jačaju imunitet te ubrzavaju ozdravljenje.

Čaj za jači imunitet

Češnjak jača imunološki sustav, a zbog antivirusnih i antibakterijskih svojstava savršen je saveznik u borbi protiv gripe, prehlade i kašlja. Najbrže će pomoći čaj od češnjaka zaslađen medom. Ogulite dva-tri češnja i lagano ih izgnječite. Dodajte dvije šalice vode te pustite da provre. Smanjite temperaturu i kuhajte još 15 min. Procijedite, ostavite da se ohladi na temperaturu tijela te zasladite medom. Dodajte prstohvat crvene paprike i malo limunova soka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...