Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Pogledajte kako beba vidi svijet oko sebe u prvih godinu dana

Ovaj GIF pokazuje kako se djetetov vid mijenja od rođenja do 12 mjeseci. Na primjer, bebe počinju vidjeti boje sa tri mjeseca, a crvena je prva koju mogu identificirati

VIDEO

Djeca kada se rode ne vide mnogo - razlikuju tek svjetlo i tamu, sve im je kao u magli i sve vide crno- bijelo. Svoju majku koja im se smiješi, vide kao sivkastu grudu. 

Da bi im se vid razbistrio i kako bi svijet oko sebe vidjeli u bojama, treba malo vremena. Naime, optički živci kod tek rođenih beba nisu u potpunosti formirani, a i mozgu treba vremena da sazre kako bi mogao procesuirati sve podražaje koji dolaze do njega.

Britanski očni kirurg Dr. Romesh Angunawela iz Klinike Compare napravio je zanimljiv GIF koji pokazuje kako se djetetov vid mijenja od trenutka rođenja pa sve do prvog rođendana.

- Vizualni korteks mozga zauzima gotovo trećinu cijelog mozga i počinje učiti obrađivati poplavu vizualnih informacija koje susreće od trenutka kada se vaše prvi put otvori oči - objašnjava Angunawela.

Kao što se u GIF-u vidi, bebe počinju vidjeti boje sa tri mjeseca, a crvena je prva koju mogu identificirati. Zapazit će boje koje su istaknute, no pastelne ili nijanse crne neće, kao niti teksture.

Sa četiri mjeseca dijete počinje vidjeti dalje od samo 25 centimetara koliko je do tada moglo. Povećava se dubina percepcije kao i raspon vidnog polja, i to se nastavlja poboljšavati tijekom prve godine života. Upravo zato bebe počinju pokazivati sve više interesa za istraživanje svijeta oko sebe.

Ovaj stručnjak savjetuje roditeljima da svoju bebu okruže kontrastnim bojama u prvih nekoliko mjeseci života, jer tako mogu potaknuti razvoj vida. Savjetuje nošenje crno-bijele odjeće, stavljanje pruga na zid ili nabavku prugaste posteljine, prenosi Country Living.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith