Obavijesti

Lifestyle

Komentari 119

Pogledajte svoj selfie i otkrijte hoćete li živjeti dugo ili kratko

Pogledajte svoj selfie i otkrijte hoćete li živjeti dugo ili kratko
1

Pogledajte pažljivo svoje selfie fotografije jer možete otkriti i da li imate neku opasnu bolest, npr. rak pluća. Koliko dugo ćete živjeti otkrit će vaš osmijeh na fotki

VIDEO

Postoje dva osnovna tipa osmjeha – lažni i pravi, tzv Duchenne osmjeh nazvan po francuskom liječniku Guillaumeu Duchcnncovu koji je proučavao fiziologiju izraza lica. Za razliku od lažnog koji aktivira samo mišiće oko usta, iskreni Duchenneov osmjeh uključuje namjerne, ali i nehotične kontrakcije mišića koji podižu uglove usana i obraze te stvaraju nabore oko očiju. Istraživanje je pokazalo da oni čije lice na selfie fotkama krasi Duchenov osmijeh žive najduže.

Smijeh je najbolji istjerivač stresa, širi krvne žile, povećava protok krvi i smanjuje rizik od bolesti srca. Nasmiješeni, prema istraživanju, žive 7 godina duže od namrgođenih. Lažni „ne Duchenneove“ osmijeh nema te pozitivne učinke te nerijetko otkriva negativne emocije koje mogu skratiti životni vijek. Da biste otkrili jeste li dugovječni, okrenite objektiv aparata prema sebi, nasmijte se i napravite selfie te ga usporedite s fotografijama ispod.

Ukoliko ustanovite da vaš osmijeh nije Duchenneov, poradite na njemu te svaki mjesec napravite novi selfie kako biste vidjeli da li se vaš osmijeh popravio. Šire i dublje bore oko očiju odraz su pozitivnog stava prema životu što znači da će osoba kojoj se „I oči smiju“ dugoročno biti zdravija te će živjeti duže, tvrde istraživači sa Sveučilišta Wayne.

Thinkstock

No selfie može otkriti i mnogo više. Zagledajte se u svoje oči. Tamni, podbuhli podočnjaci, osim na nedostatak sna, mogu ukazivati i na alergije, a tanka bijela linija oko ruba šarenice, male voštano bijele kvržice oko očiju kao i žute mrlje na kapcima, mogu biti znak povišene razine kolesterola.

I iz bjeloočnica možete pročitati mnogo toga. Ukoliko iznenada požute, to može biti znak da ste predugo boravili na suncu, bez zaštitnih naočala. Crvenilo na bjeloočnicama uzrokuju proširenje krvnih žilica koje su plitko ispod površine oka, no crvenilo oka može biti i simptom alergije, suhih očiju, izbijanja herpesa te konjuktivitisa, vrlo zarazne bakterijske infekcije oka.

Zakrvavljene oči mogu biti i znak iritisa, upale šarenice koja može biti uzrokovana virusnom infekcijom, primjerice gastroenteritisom, a u rijetkim slučajevima i autoimunim bolestima poput artritisa. Opuštene vjeđe mogu otkriti stres, ali i rak pluća.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje