Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pojačajte motivaciju i riješite se stresa jedući ove namirnice

Hrana ima veliki utjecaj na emocije, pa je treba pažljivo birati. Neke namirnice mogu čak i pogoršati stanje, napominju nutricionisti. Kelj, zeleni čaj, žitarice i grožđe će pozitivno utjecati na raspoloženje

Pomoć kod stresa 

Ako ste pod stresom, najbolje namirnice su one koje obiluju magnezijem, omega-3 masnim kiselinama i vitaminom C. Najviše ćete ih naći u integralnoj tjestenini, lososu i kelju.

Studije su potvrdile da ti sastojci smanjuju osjećaj anksioznosti i ublažavaju simptome stresa. 

Riješite se ljutnje

Ljutnja je snažna emocija koju nije lako odagnati, no u tome može pomoći zeleni čaj. On sadrži epigalokatehin galat (EGCG), antioksidans koji djeluje opuštajuće.

Istraživanja su potvrdila da su ispitanici koji su dobivali dnevnu dozu EGCG-a smireniji od onih koji su bili na placebu, a snimke moždanih valova pokazale su opušteno, ali pozorno stanje.

Foto: Dreamstime

Pozitivna energija uz doručak

Doručak je najvažniji obrok dana i podiže raspoloženje, potvrdile su brojne studije. Najbolji izbor su žitarice koje potiču probavu, daju osjećaj sitosti i energiju organizmu čime tjeraju negativne emocije i osjećaj tuge.

Negativne osjećaje ne treba hraniti slatkišima i grickalicama koje trenutno podižu raspoloženje zato što dugoročno vode većoj depresiji

Željezo za motivaciju i koncentraciju

Nedostatak motivacije i manjak koncentracije mogu biti posljedica niske razine željeza, pa u prehranu treba uključiti tunu, špinat, grožđe i grah.

Alkohol je najbolje izbjegavati zato što smanjuje kontrolu i vodi prejedanju, a samim time i manjku energije. Osim dobre hrane, u motiviranju pomaže i vježbanje koje razbuđuje i daje organizmu energije za nove pobjede.

Foto: Dreamstime

Vlakna i proteini za produktivnost

Niska razina šećera u krvi može biti kriva za usporenost i slabiju produktivnost, no to ne znači da odmah treba posegnuti za čokoladom. Slatkiši u takvoj situaciji nisu najbolje rješenje jer su prazne kalorije.

To znači da će vam na brzinu podići razinu šećera i energiju, ali je i naglo spustiti. To pak može izazvati umor te pad raspoloženja. Bolji izbor je hrana bogata vlaknima i proteinima koja postupno diže razinu šećera i pruža dulji osjećaj sitosti.

Komentari (16)
  • najbolji lijek za depresiju, stres, debljinu, i td je trcanje. a trebaju ti samo tenisice (koje ionako svi imamo u ormaru) i dobra volja

    2. 2. 2018,   11:17
  • ..sa vjerom u dobru i radišnu veljacu ovako uspavana sa velikim manjkom produktivnosti jest cu jos i vise kelja,blitve,brokule i poriluka ;-))

    2. 2. 2018,   13:39
  • meni nije bitno sta jeden kad me svakako pecka kad kakim

    2. 2. 2018,   13:53