Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Polazak u prvi razred: Poznati ritam pomaže u ovom izazovu

Polazak u prvi razred: Poznati ritam pomaže u ovom izazovu
1

U ponedjeljak za prvašiće počinje sasvim novo razdoblje u životu. Roditelji sad imaju najveću ulogu u što lakšem prihvaćanju nove situacije. Pripremite ih i pokažite im da ćete im pomoći

VIDEO

Polazak u prvi razred djeca najčešće dočekuju s uzbuđenjem i veseljem, no ima i onih kojima ta velika životna promjena izaziva nelagodu i strah.

Ponekad se taj strah očituje i u odbijanju odlaska u školu. Iako je strah od nepoznatog najčešće prolazan, ne smiju se zanemariti ili zatomiti znakovi koje dijete pokazuje

Novi izazov

Najveću ulogu u lakšoj prilagodbi djeteta na školu imaju roditelji.

- Ustaljeni ritam spavanja, obroka i izvannastavnih aktivnosti važan je za sve ljude, a osobito za osnovnoškolce koji su u fazi brzog tjelesnog rasta i razvoja. Naime, ritam pomaže tijelu da se pripremi za dnevne izazove. Kad ustalimo svoj dnevni ritam, harmoniziraju se biokemijski procesi u tijelu te se umiruje živčani sustav.

Kako bi roditelji pomogli djetetu da se pripremi za novu školsku godinu, važno je pokazati mu vlastitim primjerom da pravilan dnevni ritam pomaže da se bolje naspavamo i budemo bolje raspoloženi.

Treba i puno razgovarati s djetetom, pitati ga kakve emocije ima vezano uz školu. Plaši li ga nešto, veseli li se? Razgovorom možemo puno pomoći da se prilagode na nove životne izazove - pojašnjava psihologinja Eva Jurković iz Centra za psihološko savjetovanje Sirius. 

Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

To je, nastavlja Jurković, osobito važno za prvašiće. Polaskom u školu počinje im potpuno novi period života te mogu biti zbunjeni. Polazak u školu za prvašiće može biti teško razdoblje te izazvati zbunjenost, nesigurnost zbog suočavanja s novim izazovima i upoznavanja velikog broja ljudi. 

Ne "popujte" im

Kako bi mu pomogli da prebrodi strah ili krizu, bilo bi dobro da roditelji upoznaju dijete s dnevnim rasporedom koji će imati u školi. Pokažite im, naglašava Jurković, gdje je škola te im objasnite što će se u školi događati, koga će upoznati, kako će steći nove prijatelje... No što učiniti u slučaju kad dijete ima izrazito jak strah od škole?


- Ako prvašić sustavno odbija ići u školu, to ne čini iz prkosa, nego zbog toga jer doživljava neki oblik anksioznosti povezan s odlaskom u školu. Takvom djetetu treba pristupiti pažljivo i nježno. Potrebno je puno razgovarati s djetetom, pitati ga što ga smeta u školi. Ako se požali na konkretan problem, potrebno ga je podučiti kako da se s njim suoči.

Objasnite mu da je život ponekad težak i nosi sa sobom razne probleme. Prenesite mu poruku da vjerujete da je on snažan i da se može suočiti s problemom, kakav god bio. Dajte mu do znanja da ste uvijek uz njega i da ćete mu pomoći.

Nemojte ‘popovati’, jer to neće polučiti da se dijete osjeća sigurno i sretno - pojasnila je Jurković dodajući da ako se problem ne riješi, roditelji trebaju razgovarati sa stručnim timom škole, a ne problem zanemariti. 

Zadaća ne mora ‘sad i odmah’

Roditelji često griješe pa tjeraju djecu da napišu zadaću čim dođu iz škole. Treba ih pustiti da dođu k sebi, pojedu nešto, odmore se...

fotolia

Nakon odmora slijedi pisanje zadaća, a na kraju nagrada - igranje ili izvannastavne aktivnosti, kaže Jurković. Dobro je da svako dijete stvori svoj ritam pisanja zadaća. 

Nervoza neće nikome pomoći

Djetetova loša reakcija na promjenu i odvajanje može biti potaknuta i roditeljskom nervozom. Dječji ego nije još dostatno razvijen za suočavanje sa strahovima, a ako djeca pritom osjećaju strah i nesigurnost roditelja, bit će još nesigurnija, rekla je dr. med. Aleksandra Klobučar, spec. psihijatrije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'