Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Poljubac procjenjuje koliko je partner idealan za budućnost

None Foto: Fotolia

Muškarci slinom prenose testosteron partnerici kako bi joj osnažili libido, a većina muškaraca i žena prekinut će odnos ako im ne odgovara stil ljubljenja partnera

Poljubac ima manje veze s ljubavi, a više s hormonima, genetikom i produljenjem vrste, otkrila je autorica Sheril Kirshenbaum u svojoj knjizi "Znanost poljupca". Tako su čak oko 59 posto muškaraca i 66 posto žena prekinuli vezu jer im nije odgovaralo kako se partner ljubi. Za to je najzaslužniji osjet mirisa koji nam otkriva tragove partnerova DNK i njegovu plodnost. 

Biolog Claud Wedekind otkrio je da nas najviše privlače ljudi sa što različitijim genetskim kodom nego što je naš. To je evolucijski uvjetovano jer kombinacija različitih gena jamči zdravo potomstvo i osnova je preživljavanje vrste.

Otkud poljubac?

Točno porijeklo poljupca nije utvrđeno, no brojni evolucijski znanstvenici smatraju da je ono nastalo iz običaja hranjenja brojnih vrsta. Majke su u svojim ustima usitnile hranu te ju potom predale izravno u usta djeci ako ona još nisu imala zube za žvakanje. Antropologinja Helen Fisher smatra da poljubac ispunjava tri temeljna nagona: seksualni, romantični te onaj za stvaranjem obitelji.

Ljubljenje je simbol ljubavi u oko 90 posto ljudskih kultura diljem svijeta, a njegova je uloga pomoć u pronalasku idealnog partnera, s kojim ćemo imati djecu. Poljubac značajno povisuje razinu neurotransmitera poput dopamina i serotonina te hormona sreće - oksiona. Tako se stanje zaljubljenosti povezuje s promjenom hormonalnih razina u tijelu.

Muškarci vole francuski poljubac

Muškarci se služe poljupcima da bi bili privlačniji partnericama te ispunili seksualni cilj. Stoga će oni prije nego žene inicirati poljubac s jezicima. Jedna teorija koja to objašnjava govori da muška slina sadrži tragove spolnog hormona, testosterona. U razmjeni sline taj će hormon dospjeti u ženin organizam, povećavajući njen libido. Psiholog Gordan Gallup smatra kako je učestalost poljubaca na dnevnoj bazi dobar pokazatelj stabilnosti i sreće u odnosu, posebno u vezama s dugim "stažom".

Žene poljupcem testiraju odnos 

Zadovoljstvo poljupcima presudno je za procjenu potencijalnoga partnera, no i u kasnijim fazama veze žene se služe poljupcima kako bi ispitale stanje odnosa. One najradije kombiniraju poljupce s usnama i jezikom, a ljubljenje im je važno prije, za vrijeme i nakon seksa. 

Komentiraj, znaš da želiš!