Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pomagati kralju u obavljanju nužde bila je velika povlastica

Sluga ovog kova bio je čovjek od povjerenja, a zadatak mu je bio i pratiti što kralj jede, prazni li crijeva redovito, te, ukoliko na tom području zapne - sluga je pronalazio rješenja

Onaj tko je u doba dinastije Tudor (vladali su od 1485. do 1603.) na dvoru nosio naziv 'The Groom of the Stool' bio je cijenjen u društvu iako mu je posao bio pomagati njegovom veličanstvu obaviti nuždu, brisati ga i prati. Nekada se na društvenoj ljestvici čovjeka cijenilo onoliko koliko je blizu kralju, a nitko, čak ni vlastita žena ili ljubavnica, nije mu bila toliko bliska.

Sluga ovog kova bio je čovjek od povjerenja, s njime je kralj dijelio svoje tajne i uzdao se u njegovu diskreciju. Osim što mu je pomagao tijekom obavljanja nužde i održavanja higijene, sluga je imao zadatak pratiti što kralj jede, prazni li crijeva redovito, te, ukoliko na tom području zapne, pronalazio je rješenja. Uz to je bio povezan s kraljevskim liječnikom i brinuo za zdravlje njegovog veličanstva.

Iako povjesničari nagađaju da je posao sluge bilo i brisanje stražnjice nakon obavljene nužde, za to ne postoje čvrsti dokazi.

Monday blues? The role of a Groom of the Stool was to assist the Monarch in their toilet ablutions. A grim routine, but...

Objavljuje Family Trees by HannahPonedjeljak, 30. listopada 2017.

Kralj je nuždu obavljao na posebnoj komodi koja je bila fiksna ili mobilna. Odozgo je bila tapecirana kako njegovo veličanstvo ne bi nažuljalo stražnjicu. Sluga mu je pomagao skinuti skupocjenu odjeću prije obavljanja nužde i pravio mu je društvo dok 'posao ne bude gotov'.

On this day in 1491, Henry VIII , King of England, was born at Greenwich Palace.

Objavljuje England’s Green and Pleasant LandUtorak, 27. lipnja 2017.

Ponekad je bio zadužen i za pomaganje u uredu, nošenje kraljevske torbice s novce, brinuo se za sigurnost u njegovim odajama... Kolika čast je bilo biti sluga tog tipa i koliko je taj posao bio priželjkivan govori i činjenica da su ga obavljali muškarci iz plemićkih obitelji.

Groom of the Stool. The Groom of the Stool was a position in the court of Henry VIII bestowed upon a favored confidante...

Objavljuje Ron EnglishNedjelja, 25. lipnja 2017.

'The Groom of the Stool' je uvijek išao kamo i kralj i boravio u njegovoj blizini, morao mu je uvijek biti na raspolaganju. Svi su s njime željeli biti u dobrim odnosima.

'UNIŠTI MU ŽELJU' Daj mu malo, rijetko i nevoljko: Seks savjeti za žene iz 1894.

Plaća mu je bila jako dobra i uključivala je povlastice, poput dobivanja kraljevske stare odjeće pa čak i namještaja. Kraljevska odjeća bila je uvijek izrađivana od skupocjenih najfinijih materijala poput svije i baršuna. Ukrašavali su je zlatnim ili srebrnim nitima pa čak i draguljima.

The Royal Stool. King William III's "close stool". From the 1500s into the 1700s, British kings appointed lucky...

Objavljuje Moments In TimeSrijeda, 20. rujna 2017.

Kada je Elizabeta I došla na prijestolje, bilo je neprimjereno imati muškarca koji služio kraljici toliko intimno pa je taj položaj zamijenjen novim - 'Lady of the Bedchamber' (Gospa od spavaonice), koja je u biti radila sve isto kao i kraljev sluga, prenosi The Vintage News.

 

JEDNA OD NAJVEĆIH TRAGEDIJA DANAŠNJICE: 'Jasno su znali da 20 čamaca neće biti dovoljno, nije ih bilo briga'

Komentari (20)
  • danas ih zovemo uguzima , a najviše ih je u hdz-u

    2. 3. 2019,   13:57
  • U saboru ima puno takvih sluga.

    2. 3. 2019,   15:16
  • Zato je NJonjo onako bahat!

    2. 3. 2019,   16:34